Peste 14 milioane de tone de cereale au fost exportate până acum din porturile ucrainene datorită Inițiativei Mării Negre, a declarat joi un oficial de rang înalt al ONU însărcinat cu discuțiile, potrivit AFP.

Nava Brave Commander, încărcată cu cereale în portul Pivdenni din UcrainaFoto: Oleksandr GIMANOV / AFP / Profimedia

În cadrul unei conferințe de presă la Geneva, secretarul general al UNCTAD, Rebeca Grynspan, a subliniat impactul acordului dintre Ucraina și Rusia, care a redus prețurile mondiale ale alimentelor timp de șapte luni consecutive.

„Am depășit 14 milioane de tone (...) care au fost distribuite prin intermediul Inițiativei Cerealelor din Marea Neagră”, a spus ea, subliniind că este vorba de „volume foarte importante pentru piață”.

Așa-numitul acord al Mării Negre, semnat la 22 iulie pentru 120 de zile de către ONU, Ucraina, Rusia și Turcia, a contribuit la atenuarea crizei alimentare mondiale provocate de război și a fost prelungit cu patru luni.

Grynspan a respins acuzațiile potrivit cărora exporturile de cereale din Ucraina ajung în țările bogate, nu în cele în curs de dezvoltare. Grynspan a explicat că este necesar să se facă mai întâi o diferență între exporturile de cereale pentru animale și cele pentru consumul uman.

„Să fim clari, majoritatea furajelor nu au ajuns niciodată în țările în curs de dezvoltare, ci sunt importate din țările dezvoltate”, a spus ea.

În schimb, „țările în curs de dezvoltare au beneficiat foarte mult de Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră” în ceea ce privește alimentele pentru consumul uman, a susținut ea. De exemplu, două treimi din exporturile de grâu merg către țările în curs de dezvoltare, a spus ea.