Rusia a tras peste 70 de rachete asupra Ucrainei într-unul dintre cele mai ample atacuri de până acum, lăsând fără curent electric al doilea oraș ca mărime (Harkov) și forțând autoritățile să recurgă la întreruperi de urgență ale furnizării de electricitate în toată țara.

Război în UcrainaFoto: LIBKOS / AP / Profimedia

Cele mai importante informații de sâmbătă, ziua 297 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

07:00Noul material LIVE privind invazia rusă este aici pe HotNews.ro

23:15Volodimir Zelenski cere din nou un scut de apărare aeriană fiabil. „Acesta va face ca teroarea rachetelor ruseşti să devină imposibilă şi va însemna siguranţă pentru milioane de oameni”, a transmis el în mesajul său de sâmbătă seară.

22:49 Republica Moldova s-ar putea apropia de ieşirea din dependenţa de gazul rusesc, scrie Reuters, care citează un anunţ făcut sâmbătă de vicepremierul Andrei Spînu, care a transmis că pentru prima dată în istorie locuitorii din dreapta Nistrului nu vor mai consuma gaze livrate de Gazprom.

21:57Autoritățile din Ucraina au reuşit să restabilească alimentarea cu energie electrică pentru aproape 6 milioane de persoane în ultimele 24 de ore, a anunţat sâmbătă seara preşedintele Volodimir Zelenski. „Lucrările de reparaţii continuă fără pauză după atacul terorist de ieri”, a spus Zelenski într-un mesaj video.

21:05 Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak consideră „nerealiste” planurile de a se ajunge la o înțelegere cu Rusia pentru a se pune capăt războiului. „Războiul trebuie să se încheie doar cu înfrângerea acesteia (Rusiei)”, a scris Podoliak pe Twitter.

20:16Între timp, puțină istorie: „Operațiunea Marița sau adevăratul motiv pentru care germanii nu au ocupat Moscova

19:55Rusia denunță drept „cenzură politică” decizia Republicii Moldova de a suspenda emisia unor posturi tv care retransmit propaganda Kremlinului

19:30Moment artistic de la Moscova: cântărețul și parlamentarul rus Denis Maidanov dedică un cântec Statelor Unite, în care amenință, pe un ton patriotic, cu rachetele nucleare Sarmat (Satan), rachete intercontinentale care sunt în teste și nu au intrat încă în dotarea armatei ruse:

19:15Electricitatea a fost restabilită la Harkov. Metroul funcţionează din nou la Kiev

Electricitatea a fost restabilită în al doilea oraş ca mărime al Ucrainei, Harkov, dar şi în regiune, a anunţat sâmbătă guvernatorul Oleg Sinegubov.

La Kiev, serviciile de alimentare cu apă şi de metrou au fost restabilite, în timp ce oficialii continuă să lucreze pentru a readuce încălzirea în capitala Ucrainei.

„Alimentarea cu apă a fost restabilită pentru toţi locuitorii capitalei. Jumătate dintre locuitorii Kievului au deja încălzire şi ne străduim să o refacem pentru toţi locuitorii oraşului”, a anunţat sâmbătă primarul Kievului, Vitali Klitschko. El a mai spus că de electricitate beneficiază acum două treimi din locuitorii Kievului.

18:58 CIA nu crede că Rusia este serioasă în privința negocierilor

Directorul Agenţiei Centrale de Informaţii a SUA (CIA), William Burns, a declarat vineri că este de părere că atacurile Rusiei împotriva infrastructurii din Ucraina vor continua, deși Agenția anticipează un „tempo mai redus” al luptelor pe parcursul iernii.

Deocamdată, CIA nu vede o cale imediată spre negocieri pentru a pune capăt conflictului, a spus Burns: „Evaluarea noastră nu ne arată că rușii sunt serioși la acest moment cu privire la o negociere reală”.

Ucraina se pregătește pentru un alt posibil atac rusesc din nord

18:37Ucraina se pregătește pentru un alt posibil atac rusesc din nord, avertizează din nou forțele ucrainene.

De data aceasta declarațiile au venit de la generalul-maior Andrii Kovalchuk pentru Sky News, potrivit The Kyiv Independent.

Kovalchuk a spus că Ucraina va avea nevoie de mai mult sprijin militar pentru a combate rușii, adăugând că cele mai grele lupte din război ar putea abia acum să urmeze.

18:00 Imagini cu aviația militară ucraineană care operează la joasă înălțime deasupra frontului din est:

17:25Moscova susține că atacul masiv cu rachete de vineri asupra Ucrainei - care a dus la întreruperi în alimentarea cu energie electrică și apă la nivel național - a fost efectuat cu arme de „înaltă precizie” și a țintit obiective militare, respectiv instalații energetice ale complexului militar-industrial ucrainean.

Într-un comunicat, sâmbătă, Ministerul rus al Apărării afirmă de asemenea că „transportul de arme și muniții de fabricație străină (în Ucraina) a fost zădărnicit”, iar „uzinele ucrainene care produc armament, echipament militar și muniție au fost oprite”.

„Obiectivul a fost atins. Toate țintele vizate au fost lovite”, a susținut ministerul rus.

16:50Bilanțul victimelor atacului rusesc asupra orașului Krivoi Rog din centrul Ucrainei a urcat la 4 morți și 13 răniți

Asta după ce echipele de intervenție au scos de sub dărâmăturile unei case lovite vineri de rachete rusești trupul unui băiețel de un an și jumătate.

Potrivit șefului administrației militare regionale din Dnipropetrovsk, Valentyn Reznichenko, în total patru oameni au fost uciși - băiețelul și părinții acestuia, precum și o femeie de 64 de ani.

De asemenea, a precizat Reznickehnko, alți 13 oameni au fost răniți, inclusiv patru copii.

Orașul Krivoi Rog a fost printre cele mai puternic lovite în ultimul val de atacuri cu rachete lansat de Rusia vineri.

Imagini cu intervențiile salvatorilor în Krivoi Rog:

16:16 Soldați ruși au fost surprinși de ucraineni din dronă în timp ce conduceau un vehicul... cel puțin interesant:

15:34 Cancelarul german Olaf Scholz a inaugurat sâmbătă în oraşul nordic Wilhelmshaven primul terminal plutitor de gaz natural lichefiat al Germaniei.

Terminalul flotant situat în largul coastei Mării Nordului, construit într-un timp record de mai puţin de zece luni, este menit să contribuie la reducerea problemelor de aprovizionare cu gaz ale Germaniei determinate de lipsa livrărilor din Rusia. Alte patru urmează să fie construite până la finele anului viitor.

14:55Imagini groaznice din Ucraina: Cum a ajuns să arate un oraș din Donețk. Lupte cu tancuri printre ruine precum în al doilea război mondial - Filmări din dronă și din tanc VIDEO

14:30Ziaristul Illia Ponomarenko de la Kyiv Independent scrie că în Kiev este instalat principalul brad de Crăciun sâmbătă, la numai o zi după atacul masiv cu rachete desfășurat de Rusia, inclusiv asupra capitalei ucrainene.

13:51 Viteza cu care Germania a reușit să construiască și să conecteze primul său terminal plutitor de gaz pentru a înlocui livrările ruseștiar trebui să servească drept model pentru viitorul economiei germane, a declarat cancelarul Olaf Scholz la inaugurarea terminalului.

Hoegh Esperanza, un terminal de regazeificare de 90 de kilotone, va putea în viitor să furnizeze suficient gaz pentru 50.000 de gospodării timp de un an. Vor urma și alte terminale plutitoare de gaze naturale lichide.

„Mulți au spus că va fi imposibil să fie construit anul acesta. Când lucrăm împreună, putem face lucrurile cu mare viteză: acesta este noul tempo al Germaniei", a declarat Scholz.

Rușii bravează în fața noului pachet de sancțiuni

13:44Maria Zaharova, despre al nouălea pachet de sancțiuni UE: „Va avea același efect ca toate cele anterioare”

13:18 Un bărbat în vârstă de 36 de ani a fost ucis în interiorul mașinii sale după ce forțele rusești au bombardat sâmbătă orașul Herson, a spus guvernatorul regional.

Iaroslav Yanushevych a scris pe canalul său Telegram că trupele ruse au lovit un cartier vestic al orașului cu artilerie și lansatoare de rachete multiple, rănind și o femeie de 70 de ani.

Forțele ucrainene au eliberat orașul de sub ocupația rusă la 11 noiembrie, dar forțele Kremlinului au continuat să îl bombardeze de pe cealaltă parte a fluviului Nipru.

13:02 Ministrul italian al Economiei, Giancarlo Giorgetti, a spus sâmbătă că este nerealist să ne așteptăm ca prețurile energiei să scadă până în martie și că războiul din Ucraina se va încheia până la urmă.

El a declarat la un eveniment la Roma că Italia studiază un mecanism pentru a proteja gospodăriile și întreprinderile de creșterea facturilor la energie, care ar putea intra în vigoare în primăvara anului viitor. (Reuters)

Noi estimări privind pierderile rusești

12:30 VIDEO Marionetele Rusiei din Zaporojie spun că instalează un scut deasupra centralei nucleare: „Deocamdată, va proteja de schije și IED”

12:15 Rusia își retrage o parte din forțele din Kakhovka și Nova Kakhovka (regiunea Herson), a transmis armata ucraineană, citată de Kyiv Independent.

Rusia redistribuie unități și își retrage o parte din trupe din Kakhovka și Nova Kakhovka din regiunea Kherson, a anunțat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

12:09 Ucrainenii trag cu HIMARS de unde apucă: Lansează din mijlocul drumului, dintre mașini - VIDEO

11:50 Ultima estimare ucraineană privind pierderile rusești din ultima zi: 420 de soldați, 5 tancuri, 6 blindate de luptă, 1 piesă de artilerie, 14 diferite vehicule și 2 echipamente speciale, iar 61 de rachete de croazieră au fost doborâte:

Noi alarme aeriene în toată țara

11:36 Noi alarme aeriene în toată Ucraina, la o zi după ultimul atac masiv cu rachete rusesc. Alertele par să fi fost declanșate după decolarea de pe un aeroport din Belarus de avioane Mig-31K.

„Vă rugăm să mergeți la adăposturi!" a transmis administrația militară a orașului Kiev pe Telegram.

11:23 Cambodia, o țară care are experiență de decenii în curățarea milioanelor de mine neexplodate rămase după ultimul conflict civil, va instrui geniști ucraineni.

Cambodgia va organiza în ianuarie 2023, în capitala Phnom Penh, cursuri de formare pentru 15 geniști ucraineni, inclusiv pentru conducători de rang înalt ai Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina, a anunțat Ministerul de Externe al Cambodgiei. (Kyiv Independent)

Putin a discutat o zi întreagă cu generalii săi

10:54 Explozii au fost auzite sâmbătă dimineața în orașul Odesa, din sudul Ucrainei, a anunțat postul public de televiziune ucrainean Suspilne. Două rachete rusești de tip Onix au fost doborâte în regiune, potrivit lui Serhiy Bratchuk, un purtător de cuvânt al administrației militare regionale din Odesa.

„În această dimineață inamicul a lansat un alt atac cu rachete asupra regiunii Odesa. Două rachete de tip Onix au fost lansate de la un sistem de rachete de coastă din Crimeea ocupată temporar. Unitățile de apărare antiaeriană le-au distrus”, a scris acesta pe Telegram. (The Guardian)

10:08 Vladimir Putin a petrecut toată ziua de vineri la cartierul general al armatei. Ce le-a cerut generalilor săi liderul de la Kremlin

09:55 Forțele de intervenție au recuperat cadavrul unui băiețel de un an dintre ruinele unei clădiri rezidențiale lovite de Rusia în orașul Krivoi Rog, din centrul Ucrainei, a declarat sâmbătă guvernatorul regional.

„Este cumplit să scrii despre așa ceva", a spus Valentyn Reznichenko pe Telegram despre atacul de vineri dimineață, care, potrivit acestuia, a ucis în total patru persoane.

Kievul este pregătit pentru un nou atac dinspre nord

09:19 Primarul capitalei Ucrainei a declarat sâmbătă dimineață că circulația metroului din oraș a fost reluată și că toți locuitorii au fost reconectați la rețeaua de apă, la o zi după ultimul val de lovituri rusești cu rachete.

Vitali Klitschko a spus, de asemenea, că încălzirea a fost restabilită în jumătate din oraș, iar electricitatea a fost restabilită în două treimi.

„Dar programul de întreruperi de urgență sunt în curs de implementare pentru că deficitul de electricitate este semnificativ", a scris el pe Telegram. (Reuters)

08:29 Ucraina se pregătește pentru o nouă încercare a Rusiei de a invada din nou dinspre nord- poate în preajma aniversării primei sale încercări de a cuceri Kievul ce a avut loc februarie anul trecut, a declarat un comandant de rang înalt.

Putin ar putea chiar să ordone în cele din urmă intrarea în război a milioane de soldați, în condițiile în care ofensiva Rusiei eșuează în fața unei rezistențe ucrainene feroce și de durată, a declarat într-un interviu generalul-maior Andrii Kovalciuk, unul dintre cei mai înalți ofițeri militari ucraineni.

El a spus că forțele armate ucrainene vor fi pregătite, chiar și pentru a lupta cu milioane de ruși, dar vor avea nevoie de un sprijin militar și mai mare din partea aliaților occidentali, inclusiv, eventual, de muniții cu dispersie - un tip de armament pe care multe țări l-au interzis. (Sky News)

SUA a creat o unitate de combatere a propagandei ruse și chineze

08:14 Comisia Europeană a aprobat vineri achiziţia traderului german de gaze Uniper de către guvernul de la Berlin, deschizând calea pentru naţionalizarea companiei care aproape s-a prăbuşit după ce Rusia a încetat să mai furnizeze gaze Europei, iar preţurile au crescut puternic, transmite CNBC.

Achiziţia a fost aprobată în temeiul regulamentului UE privind fuziunile, după ce Comisia a conchis că achiziţia propusă nu ar ridica probleme de concurenţă. De asemenea, Comisia trebuie să aprobe salvarea Uniper în conformitate cu regulile privind ajutorul de stat.

08:00 Compania de social media TikTok a anunțat vineri că va reduce numărul de angajați din Rusia, potrivit Reuters.

Aplicația video TikTok, deținută de chinezi, a suspendat livestreaming-ul și noile încărcări în Rusia, după ce Moscova a introdus o nouă cenzură strictă în domeniul media, în urma invaziei sale în Ucraina, în februarie.

07:27 SUA a creat o celulă specială contra propagandei ruse și chineze / Cine va ocupa postul de trimis special

00:34 Rusia spune că nu va folosi arme biologice în Ucraina

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Trei persoane au fost ucise după ce un bloc de apartamente a fost lovit în centrul orașului Krivoi Rog, iar o alta a murit în bombardamentele din Herson, în sud, a declarat oficialul ucrainean.
  • Loviturile au provocat pagube „colosale" la infrastructura din orașul ucrainean Harkov și au afectat în principal sistemul energetic, a declarat primarul Ihor Terekhov.
  • Ucraina a doborât vineri 60 din cele 76 de rachete lansate de Rusia asupra sa, a afirmat comandantul suprem al forțelor armate ucrainene.
  • Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat vineri seară că doar o treime dintre locuitorii capitalei aveau atât căldură, cât și apă și 40% electricitate. Sistemul de metrou - o arteră de transport crucială - a rămas închis, a adăugat el.
  • Moscova susține că atacurile sale au ca scop neutralizarea armatei ucrainene. Ucrainenii le numesc crime de război.
  • „Indiferent pe ce mizează adoratorii de rachete de la Moscova, tot nu va schimba raportul de forțe în acest război", a declarat Zelenski.
  • Bombardamentele ucrainene asupra unui sat controlat de Rusia în regiunea Lugansk au ucis cel puțin 11 persoane, iar 20 sunt date dispărute, a transmis agenția de presă de stat rusă TASS, citând serviciile de urgență.
  • Statele Uniunii Europene ar trebui să cumpere arme în comun pentru a reface stocurile după ce au aprovizionat Ucraina, a declarat agenția de apărare a UE, avertizând că Statele Unite ar putea să nu fie întotdeauna capabile să protejeze Europa de amenințări.
  • Asigurătorii ar putea refuza să acopere avioanele care zboară spre Ucraina sau navele care trec prin Marea Neagră, deoarece reasigurătorii propun excluderea regiunii din polițe începând de luna viitoare, au declarat pentru Reuters patru surse din industrie.
  • Rusia se pregăteşte de un război lung împotriva Ucrainei, căreia aliaţii din cadrul NATO trebuie să continue să-i furnizeze arme până când Putin înţelege că „nu poate câştiga pe câmpul de luptă”, a declarat secretarul generalal Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.
  • Parlamentul din Croaţia a respins participarea ţării la misiunea UE de sprijin militar pentru Ucraina după dezbateri aprinse.
  • Presa rusă a scris vineri despre căderea unor „obiecte zburătoare neidentificate” în regiunea Volgograd din sudul țării.
  • Analiștii militari occidentali vorbesc tot mai mult de posibilitatea eliberării orașului Melitopol, ceea ce ar reprezenta, metaforic vorbind, un veritabil „croșeu de stânga” aplicat forțelor rusești
  • O înregistrare video distribuită pe rețele de socializare de militarii Regimentului Prezidențial trimis pe front de Zelenski arată cum aceștia au distrus 4 vehicule de luptă rusești cu sisteme Javelin.
  • Al nouălea pachet de sancţiuni al UE va deraia şi mai mult „maşina de război” a Rusiei, spune Ursula von der Leyen.
  • Contul de Twitter al Legiunii Georgiene a postat un clip video în care arată cum a distrus un pluton de soldați ai companiei ruse de mercenari Wagner: 7 minute de luptă egal minus 11 „wagneriți (VIDEO)
  • Un nou clip video filmat pe frontul războiului dintre forțele de apărare și trupele de invazie rusești arată din punctul de vedere al unui soldat ucrainean cât de cumplită și intensă este lupta din prima linie.

---------------