Ultima rundă de sancțiuni impuse de Uniunea Europeană împotriva Rusiei din cauza Ucrainei nu va face decât să exacerbeze problemele din cadrul UE, a susținut sâmbătă purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, potrivit Reuters.

Maria ZaharovaFoto: Russian Look Ltd. / Alamy / Alamy / Profimedia

Liderii UE au convenit în această săptămână să ofere anul viitor Ucrainei o finanțare de 18 miliarde de euro și să lovească Moscova cu un al nouălea pachet de sancțiuni. Cele mai recente măsuri includ pe lista neagră alte aproape 200 de persoane și interzic investițiile în industria minieră din Rusia, plus alte măsuri.

"Actualul `pachet` va avea același efect ca toate cele anterioare - exacerbarea problemelor socio-economice în însăși Uniunea Europeană", a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului, Maria Zaharova.

De asemenea, ea a cerut Bruxelles-ului să anuleze toate restricțiile care, direct sau indirect, au un impact asupra exporturilor rusești de cereale și îngrășăminte.

Vladimir Putin a declarat joi că Rusia va extinde cooperarea comercială cu noi parteneri, inclusiv prin creșterea puternică a exporturilor de gaze către China, pentru a combate sancțiunile occidentale.

Măsurile punitive adoptate de UE vizează companii ruseşti de apărare, bănci, canale media şi oficiali ai statului „pentru a deraia şi mai mult economia rusă şi maşinăria lor de război”, a spus șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

-------------