Un „scut” este în curs de instalare deasupra unui depozit de deșeuri nucleare de la centrala nucleară Zaporojie pentru a proteja instalația de bombardamente și drone, a declarat sâmbătă un „oficial” instalat de forțele de ocupație ruse.

Centrala nucleară de la ZaporojieFoto: STRINGER / AFP / Profimedia

Imaginile video publicate de Vladimir Rogov, o marionetă a Moscovei din provincia ucraineană Zaporojie, au arătat muncitori montând ceea ce pare o folie transparentă lipită pe o rețea de cabluri deasupra a zeci de cilindri de beton.

„Deocamdată, va proteja de schije și IED (dispozitive explozive improvizate) aruncate de drone. Dar mai târziu va fi mai substanțial", a scris el pe Telegram.

Luptele pentru cea mai mare centrală nucleară din Europa au generat temeri legate de un posibil dezastru nuclear de tip Cernobîl.

Kievul și Moscova s-au acuzat reciproc de bombardarea nesăbuită a centralei, ale cărei șase reactoare sunt toate oprite.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat marți că Rusia rămâne în contact cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), care încearcă să intermedieze o zonă demilitarizată în jurul centralei.

Mihail Ulianov, reprezentantul permanent al Rusiei la organizațiile internaționale de la Viena, a declarat sâmbătă agenției de presă TASS: „Este probabil prea devreme pentru a spune că ne apropiem de un acord. Și nu aș prezice momentul finalizării procesului de negociere".