Analiștii militari occidentali vorbesc tot mai mult de posibilitatea eliberării orașului Melitopol din sud-estul Ucrainei, ceea ce ar reprezenta, metaforic vorbind, un veritabil „croșeu de stânga” aplicat forțelor rusești din sudul Ucrainei, scrie The New Voice of Ukraine.

Soldați ucraineni în apropierea liniei de front din DonbasFoto: Laurel Chor/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Perspectiva unei astfel de ofensive a fost discutată recent și de către jurnaliștii de la The New York Times după ce forțele ucrainene și-au intensificat atacurile din jurul orașului și asupra unor ținte aflate în acesta.

Melitopolul, un oraș cu o populație de aproape 150.000 de locuitori înainte de izbucnirea războiului, a fost unul dintre primele orașe ucrainene ocupate de armata rusă, aceasta anunțând că trupele sale au intrat în localitate încă din data de 27 februarie.

El a devenit parte a așa-numitului „pod terestru” de-a lungul Mării Azov care leagă Crimeea de teritoriile ucrainene ocupate de forțele rusești în sudul țării. Melitopolul se află la intersecția a două autostrăzi cheie și a unei căi ferate importante care leagă Rusia de peninsulă.

Dacă forțele armate ale Kievului reușesc eliberarea Melitopolului și recâștigarea controlului asupra celor mai importante hub-uri de transport ale orașului, aprovizionarea trupelor rusești din tot sudul Ucrainei se va complica dramatic.

Ucrainenii vorbesc de loviturile asupra Melitopolului

În plus, întrucât orașul este unul de o asemenea importanță strategică, eliberarea sa ar ajuta forțele ucrainene nu doar să îi alunge pe ruși din regiunea Zaporojie în care acesta se află, ci și din restul regiunii Herson învecinate.

„Izolarea acestui teatru de operațiuni este în curs de desfășurare”, a declarat recent Oleksii Arestovici, unul dintre consilierii președintelui Volodimir Zelenski, afirmând că rușii au deja probleme cu logistica după ce un pod peste râul Molochna a fost sabotat luni noaptea.

Ivan Fedorov, primarul ucrainean al Melitopolului, a declarat la rândul său că doar în ultima săptămână au fost distruse peste 10 „concentrări de trupe rusești” în apropierea orașului și că săptămâna trecută au fost lovite aproximativ 20 de astfel de ținte.

„Forțele armate rusești nu mai sunt în siguranță în Melitopol, asta e sigur”, a subliniat el.

Însă loviturile ucrainene în aeriegarda armatei ruse, precum cele care au precedat retragerea trupelor Moscovei de pe malul de vest al râului Nipru, nu sunt singurul indiciu că Kievul ar putea lansa o ofensivă aici.

Un „croșeu de stânga” împotriva armatei ruse

David Axe, un analist militar ce scrie pentru agenția Forbes, atrage atenția asupra faptului că artileria ucraineană și cea rusească s-au bombardat reciproc săptămâna trecută în jurul a două localități aflate la aproximativ 100 de kilometri nord-est de Melitopol.

Deși distanța ar putea părea mare, Axe notează că este interesant ceea ce ar fi instigat acest schimb, sursele rusești afirmând că armata ucraineană își masează forțe mecanizate în zona respectivă.

„Dacă acest lucru este adevărat, ar putea fi un semn că a patra contraofensivă ucraineană din sud ar putea fi iminentă, în pofida sosirii iernii”, afirmă Axe.

„Acest atac pe larg anticipat - croșeul de stânga din Zaporojie - ar ținti să elibereze o mare parte din sudul Ucrainei și să împingă trupele rusești până la istmul îngust care leagă Ucraina de peninsula Crimeea”, afirmă el.

Analistul militar subliniază totuși că pentru a elibera Melitopolul și a se întoarce apoi spre dreapte și elibera regiunea Herson de pe malul de est al Niprului, forțele ucrainene ar trebui să avanseze peste 300 de kilometri și înfrângă un număr substanțial de unități rusești.

Axe notează însă că forțele Kievului au depus deja eforturi pentru a fixa în loc unele dintre trupele rusești, întâi prin înaintarea către malul de vest al Niprului, și apoi prin operațiuni ale forțelor speciale pe Peninsula Kinburn, unde râul se varsă în Marea Neagră.

O nouă amenințare pentru forțele rusești din Crimeea

Per total, pentru ca o ofensivă ucraineană să reușească aici, forțele Kievului vor trebui să maseze numeroase echipamente grele pentru a forța acest „croșeu de stânga din Zaporojie”, existând o probabilitate ridicată ca rușii să depisteze mobilizarea de forțe și să încerce să o contracareze cu artileria.

Acesta este și unul dintre motivele pentru care experții militari ucraineni tind să fie ceva mai precauți când comentează asupra unei noi contraofensive în sudul țării.

Unul dintre aceștia, Denis Popovici, notează ironic că Kievul nu ar trebui să se aștepte la încă un „gest de bunăvoință” al comandamentului militar de la Moscova și amintește că rușii au început deja să contruiască linii defensive și fortificații în jurul Melitopolului și în regiunea Zaporojie.

„Ei văd o amenințare directă la adresa așa-zisului pod către Crimeea”, subliniază el.

Dmitro Sniehiriov, un alt analist militar ucrainean, numește însă loviturile recente ale forțelor ucrainene în jurul Melitopolului ca fiind un „moment semnificativ”.

„Pentru a înțelege situația: aceasta este așa-numita planificare operațională în cascadă, primul stadiu fiind lovirea concentrărilor de vehicule militare grele, depozitelor și locurilor unde se află armata invadatoare”, afirmă el.

Urmărește ultimele evoluții din a 296-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.