​Rachetele HIMARS care au lovit în weekend o bază rusească din Melitopolul ocupat temporar, în care au fost răniți aproape 150 de soldați ruși, distrugerea unui pod cheie și activitățile sabotorilor ucraineni ar putea arăta care este „următorul pas important” în contraofensiva ucrainenilor, potrivit New York Times, citat de Ukrainska Pravda. Totodată, Melitopolul este o legătură vitală către Crimeea.

podul peste raul Molochna din Melitopol, distrus de ucraineniFoto: Captura video

Ucraina își intensifică eforturile pentru a izola și a slăbi forțele ruse în și în jurul orașului strategic Melitopol înainte de ceea ce se așteaptă să fie următoarea fază majoră a războiului – o ofensivă ucraineană pentru a alunga forțele ruse din sudul Ucrainei.

Publicația notează că Forțele Armate ale Ucrainei folosesc, în special, lovituri cu rachete de precizie cu rază lungă de acțiune și activități de sabotaj pentru a prelua controlul asupra unui oraș important din punct de vedere strategic, situat la intersecția a două autostrăzi și a unei linii de cale ferată care leagă Rusia de Crimeea ocupată și alte teritorii ocupate din sudul Ucrainei .

NYT raportează că Melitopol este un centru cheie, iar recăpătarea controlului asupra acestuia i-ar putea ajuta pe apărătorii ucraineni să recâștige controlul nu numai asupra întregii regiuni Zaporojie, ci și asupra restului regiunii vecine Herson. Ar putea chiar deschide calea pentru împingerea trupelor ruse înapoi în Crimeea ocupată.

Podul peste râul Molochna din Melitopol, distrus de ucraineni

Un pod din Melitopol peste râul Molochna a fost sabotat luni noapte, în timp ce un video arată că doi piloni au fost distruși de o explozie. Podul era o rută cheie de aprovizionare pentru ruși.

Nu este clar dacă lovitura este o încercare de a distrage atenția rușilor pentru ca ucrainenii să pregătească un atac din altă direcție, dar analiștii militari au spus că atacul a fost unul semnificativ.

Melitopol este un oraș cheie pentru recăpătarea controlului de către ucraineni a întregii regiuni Zaporojie, dar și a restului regiunii vecine, Herson.

Apoi, dacă rușii ar putea fi alungați de aici, le-ar putea deschide drumul ucrainenilor către Crimeea, peninsulă pe care rușii o controlează din 2014.

„Totul ține de Melitopol”, a spus Oleksi Arestovici, un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, în weekend.

„Dacă Melitopol cade, întreaga apărare rusă până la Herson se prăbușește, potrivit New York Times.

Imaginile apocaliptice după distrugerea bazei rusești din Melitopol

Sâmbătă, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat că Forțele ucrainene au lovit o bază rusească dintr-o zonă ocupată temporar în regiunea Zaporojie.

Potrivit Statului Major General, până la 150 de soldați ruși au fost răniți, iar 50 de soldați au fost transportați la un spital din Melitopolul ocupat, regiunea Zaporojie.

Atunci nu se știa câți ruși au fost uciși.

Ulterior, pe rețelele de socializare au apărut imagini care au surprins rezultatele unui atac cu rachete HIMARS asupra unui hotel despre care ucrainenii afirmă că a fost folosit ca bază de trupele de invazie.

Potrivit informațiilor apărute pe rețelele de socializare, atacul cu lansatoare multiple de rachete HIMARS primite de ucraineni din partea Statelor Unite a vizat un hotel și un restaurant în care s-au instalat trupele rusești, imaginile distribuite de soldații ruși arătând operațiunile de salvare demarate la scurt timp după lovituri.

De altfel, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a spus marți că forțele ruse ar putea fi capabile să lanseze o „ofensivă de amploare” în Ucraina până la sfârșitul lui ianuarie sau începutul lui februarie și că Ucraina face tot ce poate pentru a împiedica acest lucru.

„Cred că capacitatea Rusiei de a desfășura o ofensivă, poate chiar o ofensivă de amploare, ar putea fi restabilită undeva la sfârșitul lunii ianuarie - februarie. Asta încearcă să facă. Iar noi, bineînțeles, facem tot ce-i posibil pentru a împiedica să se întâmple acest lucru”.