Termoficarea și serviciile esențiale au fost complet repornite în Kiev după ultimul bombardament rusesc care a vizat infrastructura de apă și energie electrică, a declarat primarul capitalei, Vitali Klitschko.

Soldați ucraineni din BahmutFoto: LIBKOS / AP / Profimedia

Cele mai importante informații de duminică, ziua 298 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

00:00Volodimir Zelenski a declarat, în mesajul său de duminică seară, că a avut un discurs pregătit pentru a fi prezentat înainte de finala Cupei Mondiale şi că FIFA nu a fost de acord, însă cuvintele sale au fost auzite de lume, discursul fiind distribuit în social media de vedete ale fotbalului. Liderul ucrainean le-a mulțumit celor care i-au distribuit discursul, inclusiv lui Răzvan Raţ.

Zelenski a vorbit şi despre situaţia din Ucraina, el precizând că potenţialul ocupanţilor este redus treptat.

22:15 Noile blindate moderne germane Puma au o serie de probleme tehnice şi nu pot intra în serviciul operaţional al Bundeswehr-ului (armata germană), scrie duminică săptămânalul Der Spiegel.

21:52 Moscova neagă că intenționează să mărească perioada de serviciu militar obligatoriu de la șase luni la un an, scrie The Guardian. O înregistrare video cu locotenent-colonelul rus Mihail Fotin făcând inițial această afirmație a fost ulterior ștearsă, potrivit Sky News.

Ministerul rus al Apărării a transmis că „nu are în vedere nicio modificare a codului juridic al Federației Ruse”, adăugând că aceasta se referă „la modificări ale duratei serviciului militar prin recrutare”.

20:40 Imagini video din dronă publicate în acest weekend arată explozii puternice în Bahmut, orașul din estul Ucrainei unde se dau cele mai grele lupte.

Deși Bahmut a fost bombardat prima dată de forțele rusești în luna mai, orașul a devenit un obiectiv militar pentru Moscova abia după ce forțele ucrainene s-au retras din orașul vecin Popasna în august.

19:55 Tirurile atribuite de ruși armatei ucrainene și care au lovit duminică regiunea rusă Belgorod, situată la granița cu Ucraina, s-ar fi soldat cu un mort și opt răniți, conform guvernatorului regional Viaceslav Gladkov. Acesta a actualizat pe Telegram numărul victimelor, notează CNN, care precizează că nu a putut verifica în mod independent informația.

19:07Ucrainenii se folosesc de drone mai sofisticate pentru a arunca bombe din ce în ce mai mari:

18:25 Ministerul britanic al Apărării a postat pe Twitter imagini cu soldați ucraineni care se antrenează în nordul Angliei.

Putin ar urma să facă un anunţ important săptămâna viitoare

17:55Putin va face un anunţ important săptămâna viitoare, potrivit unui post public rus

„Aşteptăm declaraţii importante”, a declarat la radio-televiziunea publică rusă VGTRK Pavel Sarubin, moderatorul programului „Moscova.Kremlin.Putin”.

Conform acestui program, Putin va conduce o reuniune lărgită a Ministerului Apărării. Data acesteia încă nu este cunoscută.

17:38 Imagini din satelit arată că cel puțin o fregată rusească din clasa Admiral Grigorovici, folosită frecvent de Rusia în atacurile sale cu rachete asupra Ucrainei, este undeva în largul Mării Negre:

Zelenski, mesajul pe care FIFA nu l-a vrut la finala Campionatului Mondial

16:57Zelenski a postat pe Instagram mesajul pe care dorea să-l transmită la finala Campionatului Mondial de fotbal din Qatar

16:45 Forțele militare rusești au bombardat duminică centrul Hersonului, marele oraș din sudul Ucrainei din care soldații ruși s-au retras luna trecută, într-unul dintre cele mai mari eșecuri ale Moscovei pe câmpul de luptă, relatează AP.

Trei persoane au fost rănite în urma acestor atacuri, a informat Kirilo Timoșenko, șeful adjunct al administrației prezidențiale ucrainene.

Orașul Herson și regiunea înconjurătoare au fost atacate frecvent de la retragerea rusă.

16:31Imagini cu o dronă kamikaze rusească Lancet care lovește un obuzier american M777:

16:10 Ucraina a ales deja cine va reprezenta țara la Eurovision 2023: trupa Tvorchi, cu piesa „Heart of Steel”.

Concursul de selecţie a avut loc la un adăpost antibombă din Kiev. În timpul spectacolului trupei Tvorchi, dansatorii purtau măşti de gaz, în timp ce pe ecrane apăreau semne de avertizare nucleară peste versuri de genul: „Nu vă fie frică să spuneţi ceea ce credeţi”. De altfel, în concursul de patru ore au fost mai multe balade, cu referiri la război.

15:44 Voluntarii din orașul Nikolaev din sudul Ucrainei au confecționat un brad de Crăciun din plase de camuflaj.

După sărbători, plasele vor fi donate soldaților care luptă pe linia frontului. Anton Gerașcenko, un consilier al ministrului de Interne al Ucrainei, a postat pe Twitter o imagine cu bradul. (BBC, The Guardian)

Ucraina pare să folosească un nou tip de armă

15:24 Editorul BBC News pentru Rusia, Steve Rosenberg, remarcă un lucru interesant: ultimele 12 întâlniri dintre Putin și Lukașenko au avut loc în Rusia, dar luni urmează să se vadă în Belarus. „Modelul a fost întrerupt. Mă întreb de ce”, notează jurnalistul.

Întâlnirea de luni vine în contextul în care liderul de la Kremlin pare să intensifice presiunea pe Lukașenko pentru ca Belarus să intre și ea în război, dar și al speculațiilor că armata rusă ar putea încerca iarna aceasta un nou atac asupra Ucrainei dinspre nord.

14:51 Oamenii pe care grecii îi numeau sciți erau războinici și nomazi formidabili care au dominat stepa eurasiatică timp de peste 1.000 de ani, începând cu aproximativ 800 î.Hr., scrie Guardian.

Armele și podoabele fabuloase din aur pe care le-au lăsat în urmă au ajuns în muzee din întreaga regiune, multe dintre ele în Ucraina. Cu toate acestea, de când trupele rusești au invadat Ucraina în februarie, o mare parte din aurul scitic - împreună cu milioane de alte artefacte neprețuite - a fost jefuit sau „evacuat".

Serhii Telizhenko, de la Institutul Național de Arheologie din Kiev, care a monitorizat valul de jaf și distrugere, a declarat că și-a dat seama că vor exista pierderi după invazie, „dar nu mi-am putut imagina amploarea lui".

14:30 VIDEO A folosit Ucraina un nou tip de armă pe frontul de est? Imaginile care au stârnit discuții între observatori

Explozii în orașul rus Belgorod

14:02Un oligarh rus a murit în Franța după ce a căzut pe scări

13:30VIDEO Ucrainenii par să fi atacat iar regiunea rusă Belgorod. Ce spun autoritățile locale

12:29Henry Kissinger: Este momentul să se negocieze o pace în Ucraina / Ce spune celebrul diplomat despre „visele privind dezmembrarea Rusiei”

11:54 Un clip video filmat din tanc în Marinka arată cum localitatea a fost distrus în totalitate. Acest mic oraș din Donețk a fost bombardat de ruși încă din prima parte a războiului, dar trupele ucrainene încă rezistă acolo.

Bilanțul soldaților ruși morți se apropie de 100.000

11:35 Noua estimare privind pierderile rusești din ultima zi: 590 de soldați, 2 tancuri, 5 blindate de luptă, 2 diferite vehicule, o piesă de artilerie și o dronă.

Dacă se menține ritmul din ultima perioadă, armata lui Putin va ajunge săptămâna viitoare la 100.000 de mii de soldați morți în Ucraina.

11:03 Consiliul Național al Austriei a votat o rezoluție prin care califică Holodomorul, o foamete creată în mod deliberat și orchestrată de Iosif Stalin în Ucraina în 1932-1933, drept o „crimă teribilă" a regimului stalinist.

Semnatarii din diferite grupuri parlamentare semnat pentru recunoașterea „crimei oribile a Holodomorului". Rezoluția menționează, de asemenea, „utilizarea foametei ca armă în actualul război rusesc împotriva Ucrainei".

10:44 Moscova a început o nouă campanie pentru a-i încuraja pe ruși să se înroleze în armată și să lupte în Ucraina, în ciuda faptului că a negat că are nevoie de mai mulți recruți, scrie CNN.

În încercarea de a atrage mai mulți voluntari pe front, clipurile de propagandă rusești postate pe rețelele de socializare în ultimele zile încearcă să atragă bărbații ruși prin intermediul unor povești despre patriotism, moralitate și ascensiune socială.

Unul dintre clipuri prezintă un tânăr care alege să lupte în loc să se distreze cu prietenii săi, iar apoi îi surprinde pe toți cumpărându-și o mașină cu banii pe care i-a câștigat din salariul militar.

Într-un alt video, fosta iubită a unui soldat este impresionată de curajul acestuia și îl roagă să se împace cu ea. Un alt exemplu arată un bărbat de vârstă mijlocie care își părăsește locul de muncă din fabrică, unde nu era plătit îndeajuns, pentru a semna un contract cu armata și a merge pe front.

Serviciile esențiale au fost restabilite în Kiev

09:49Pe rețelele de socializare a devenit viral un clip video cutremurător cu momentul în care un oficial al armatei lui Putin o anunță pe mama unui soldat rus că fiul ei a murit în Ucraina. Acesta îi spune femeii în lacrimi „felicitări” pentru că fiul ei a devenit „erou”.

09:25 Termoficarea a fost complet restabilită la Kiev după ultimul bombardament rusesc care a vizat infrastructura de apă și energie, a declarat duminică primarul capitalei, Vitali Klitschko.

"Orașul și-a restabilit toate serviciile după ultimul bombardament. În special, sistemul de alimentare cu energie termică al capitalei a fost complet restabilit. Toate sursele de alimentare cu căldură funcționează normal", a scris Klitschko pe Telegram.

Temperaturile din Kiev și din multe locuri din Ucraina erau sub zero grade duminică dimineața, iar prognozele anunță că vor coborî până la minus 6 grade Celsius în capitală până seara. (Reuters)

Șoigu ar fi vizitat trupele sale din Ucraina

09:02„Brigăzi de creație de linia întâi": Rușii reciclează o idee sovietică pentru a ridica moralul soldaților săi din Ucraina

08:37A fost Serghei Șoigu pe frontul din Ucraina? Clipul video postat de ministerul rus al apărării

07:51Ucraina a reușit să restabilească alimentarea cu energie electrică a aproape 6 milioane de persoane în ultimele 24 de ore, după loviturile masive ale Rusiei împotriva sistemului de generare a energiei electrice, a declarat Zelenski într-un mesaj video de sâmbătă seară..

„Lucrările de reparații continuă fără întrerupere după atacul terorist de ieri", a adăugat el.

07:00​Oligarhi şi companii ruseşti au intentat un total de 61 de procese la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene împotriva sancţiunilor UE impuse în urma invaziei Ucrainei

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Putin și-a petrecut întreaga zi de vineri la cartierul general, a declarat purtătorul său de cuvânt Dmitri Peskov
  • Serviciile esențiale au fost restabilite sâmbătă în Kiev, în urma ultimului val de lovituri aeriene rusești asupra infrastructurii esențiale, în timp ce locuitorii capitalei ucrainene se pregătesc pentru un sezon de sărbători marcat de incertitudine.
  • Sirenele de raid aerian au răsunat sâmbătă în toată Ucraina, inclusiv în Kiev, au declarat oficialii locali, la o zi după ce Rusia a efectuat un atac masiv cu rachete asupra infrastructurii critice.
  • Un bărbat în vârstă de 36 de ani a fost ucis în interiorul mașinii sale după ce forțele rusești au bombardat sâmbătă orașul Herson din sudul Ucrainei, a declarat guvernatorul regional.
  • Zelenski cere din nou un scut de apărare aeriană fiabil: „Acesta va face ca teroarea rachetelor ruseşti să devină imposibilă şi va însemna siguranţă pentru milioane de oameni”
  • Ministerul rus al Apărării a susținut că armele sale de „înaltă precizie" au lovit vineri părți din complexul militar-industrial al Ucrainei și facilități administrative energetice și militare.
  • Un scut este instalat deasupra unui depozit pentru a deșeuri nucleare de la centrala Zaporojie din sudul Ucrainei pentru a-l proteja de bombardamente și drone, a declarat un oficial instalat de Rusia.
  • Ultima rundă de sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei din cauza Ucrainei nu va face decât să exacerbeze problemele din cadrul blocului, a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe.
  • Republica Moldova s-ar putea apropia de ieşirea din dependenţa de gazul rusesc, scrie Reuters, care citează un anunţ făcut sâmbătă de vicepremierul Andrei Spînu.
  • Directorul CIA, William Burns, a declarat că este de părere că atacurile Rusiei împotriva infrastructurii din Ucraina vor continua, deși Agenția anticipează un „tempo mai redus” al luptelor pe parcursul iernii.
  • Imagini groaznice din Ucraina: Cum a ajuns să arate un oraș din Donețk. Lupte cu tancuri printre ruine precum în al doilea război mondial -Filmări din dronă și din tanc
  • VIDEO Ucrainenii trag cu HIMARS de unde apucă: Lansează din mijlocul drumului, dintre mașini

---------------