Comandanții ruși au cread „brigăzi de creație (artistică) de linia întâi” pentru a ridica moralul soldaților trimiși să lupte în Ucraina, dar aceștia au alte preocupări, afirmă ministerul britanic al apărării.

Spectacol pentru soldați rușiFoto: Valeriy Melnikov / Sputnik / Profimedia Images

Ce spun experții militari britanici în evaluarea de duminică dimineață:

  • Ministerul rus al Apărării a anunțat înființarea a două „brigăzi de creație de linia întâi", însărcinate cu ridicarea moralului trupelor desfășurate în cadrul „operațiunii militare speciale". Presa rusă spune că în cadrul acestora vor fi cântăreți de operă, actori și artiști de circ.
  • Noua inițiativă vine în urma unei campanii recente a Ministerului rus al Apărării pentru a încuraja publicul să doneze instrumente muzicale soldaților trimiși în misiune.
  • Muzica militară și divertismentul organizat pentru trupele mobilizate pe front au o istorie îndelungată în multe armate, dar în Rusia acestea sunt strâns legate de conceptul de educație politică ideologică din epoca sovietică.
  • Moralul precar continuă aproape sigur să fie o vulnerabilitate semnificativă pentru o mare parte din forțele rusești.
  • Cu toate acestea, preocupările soldaților se concentrează în primul rând pe nivelul foarte ridicat al pierderilor, pe comandanții de slabă calitate, pe problemele legate de salarizare, pe lipsa de echipament și muniție și pe nevoia de claritate cu privire la obiectivele războiului.
  • Este puțin probabil ca eforturile brigăzilor de creație să amelioreze substanțial aceste preocupări.

--------------