Rusia a denunțat sâmbătă decizia Republicii Moldova vecine de a suspenda temporar licența de emisie a șase posturi de televiziune locale, calificând măsura drept „cenzură politică”, relatează Reuters.

Maria ZaharovaFoto: - / Sputnik / Profimedia

„Considerăm această interdicţie drept un act fără precedent de cenzură politică, un abuz asupra principiului pluralismului media şi o încălcare flagrantă a dreptului la liber acces la informaţie la care conducerea politică a Republicii Moldova îşi declară periodic adeziunea”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

„În lumina consecinţelor fără precedent a implementării acestei interdicţii pentru partea rusofonă a populaţiei ţării, o calificăm totodată drept o încălcare cinică a drepturilor minorităţilor naţionale”, a adăugat reprezentanta MAE rus.

Şase posturi de televiziune din Republica Moldova vor avea suspendată activitatea pe durata stării de urgenţă, conform unei decizii aprobate vineri în cadrul şedinţei Comisiei pentru Situaţii Excepţionale (CSE), prezidate de prim-ministrul moldovean Natalia Gavriliţa. Este vorba de Accent TV, NTV Moldova, Orhei TV, Primul în Moldova, RTR Moldova şi TV6.

Posturile lui Ilan Şor

Canalele tv, dintre care unele difuzate în limba română şi altele în limba rusă, au legături strânse cu politicianul şi omul de afaceri Ilan Şor, care a fugit din ţară în 2019 după alegerea preşedintei pro-occidentale Maia Sandu. Aflat în exil în Israel, Ilan Şor a susţinut protestele de la Chişinău care cereau demisia guvernului.

Interdicţia va începe pe 19 decembrie şi va fi menţinută pe durata stării de urgenţă pe care autorităţile din Republica Moldova au declarat-o după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie.

Starea de urgenţă iniţială, de 60 de zile, a fost reînnoită de mai multe ori şi urmează să expire în februarie 2023.

Canalele îşi vor pierde licenţele „pentru diseminarea de informaţii incorecte în acoperirea evenimentelor din Moldova şi războiul din Ucraina”, a informat într-un comunicat comisia specială care supraveghează starea de urgenţă.

Printre cele şase canale se numără unele dintre cele mai populare din Republica Moldova. Şor deţine trei dintre ele. Alte două aparţin apropiaţilor săi, în timp ce al şaselea îl simpatizează pe politicianul exilat.

Republica „Moldova trebuie protejată de propagandă şi minciuni”, a scris vicepremierul Andrei Spînu pe canalul său Telegram. Cele şase canale, a spus oficialul de la Chişinău, au acoperit evenimentele din Republica Moldova şi războiul „într-o manieră părtinitoare şi manipulatoare”.

La rândul său, ministrul moldovean al Economiei, Dumitru Alaiba, a calificat cele șase televiziuni drept „instrumente ale mașinii de război” a Rusiei: „Suntem în război hibrid, iar aceste entități sunt instrumentele mașinii de război a Federației Ruse în țara noastră. Libertatea de exprimare nu are nimic cu libertatea de a nega războiul, de a promova ură, propagandă și minciună”.