Ucraina pregăteşte evenimente internaţionale importante pentru săptămâna viitoare, care i-ar putea oferi mai mult sprijin pentru apărare în această iarnă şi mai multe capacităţi militare, a anunţat preşedintele Volodimir Zelenski în mesajul video transmis la sfârşitul zilei de joi, potrivit News.ro.

Volodimir Zelenski pe front, vizitand soldatiFoto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

„Pregătim evenimente internaţionale importante pentru săptămâna viitoare. Ceva care ar putea oferi Ucrainei mai mult sprijin de apărare în această iarnă, mai multe capacităţi militare”, a anunţat preşedintele, fără a da alte detalii.

„Ocupanţii îşi aruncă în ofensivă toţi oamenii şi tot ce au. Ei nu pot învinge armata noastră, aşa că distrug fizic fiecare oraş şi sat, astfel încât nu mai există clădiri, nici măcar ziduri, care să poată fi folosite pentru orice fel de apărare. Singura modalitate de a opri acest lucru este de a alunga pas cu pas teroriştii ruşi de pe teritoriul nostru ucrainean, de a continua presiunea asupra Rusiei”, a arătat Zelenski.

El menţionat că joi, în timpul unui alt bombardament rusesc asupra Hersonului, un proiectil a lovit staţia de asistenţă a Crucii Roşii, iar o femeie, paramedic voluntar, a murit. „Doar de la începutul acestei zile, Rusia a bombardat Hersonul de peste 16 ori! Doar într-o singură zi! Şi este aşa în fiecare zi”, a subliniat Zelenski, adăugând că şi comunităţile din regiunea Harkov au fost bombardate din nou, în timp ce în Donbas, „la fel ca în toate săptămânile anterioare”, atacurile brutale ale Rusiei continuă.

Zelenski a mai spus că a vorbit cu prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau. „A fost o conversaţie bună - ne pregătim să ne consolidăm cooperarea în domeniul apărării. Îi sunt recunoscător premierului Justin Trudeau şi tuturor canadienilor pentru leadershipul de principiu în ceea ce priveşte politica de sancţiuni”, a subliniat Zelenski.

„Să găsim noi modalităţi de a trage la răspundere fiecare terorist rus, fiecare oligarh rus care ajută statul terorist şi toţi oficialii şi propagandiştii ruşi pentru tot ceea ce fac împotriva Ucrainei, împotriva libertăţii”, a îndemnat preşedintele ucrainean.

„Fiecare pas de sancţionare a Rusiei pentru războiul împotriva lumii libere ne ajută cu adevărat să aducem pacea mai aproape”, a punctat Zelenski, în condiţiile în care liderii UE, reuniţi la Bruxelles, au discutat în contradictoriu pe tema sancţiunilor.

Pe de altă parte, Zelenski şi-a anunţat compatrioţii că Uniunea Europeană a aprobat în cele din urmă ajutorul macro-financiar pentru anul viitor, în valoare de 18 miliarde de euro, şi a spus că este „un rezultat bun”. Decizia se lovea de un veto din partea Ungariei, care a urmărea deblocarea propriilor fonduri europene.