Autoritățile din Crimeea intenționează să naționalizeze apartamentul deținut în peninsulă de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează TASS.

Volodimir ZelenskiFoto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Zelenski deține în Crimeea un penthouse cu trei camere în complexul de lux „Emperor” de pe malul Mării Negre, acesta fiind cumpărat de soția sa în 2013, cu un an înainte ca Rusia să anexeze ilegal peninsula.

„În principiu, îl vom lua de la el și îl vom da cuiva”, a declarat joi Serghei Aksionov, șeful Crimeei, după ce a fost întrebat de către jurnaliști ce se va întâmpla cu apartamentul președintelui ucrainean.

Proprietatea deținută de Zelenski aici a stârnit controverse la Kiev după ce acesta a devenit președinte în 2019, presa ucraineană descoperind în prima declarație de avere depusă de acesta că soția sa, Olena Zelenska, a cumpărat apartamentul plătind mai puţin de jumătate din valoarea de piaţă a acestuia.

În total, ea a plătit magnatului Oleksandr Buriak 63.893 de dolari pentru penthouse, echivalentul a 1.263 de dolari pe metru pătrat, în condiţiile în care valoarea de piaţă a proprietății la acel moment era între 3.000 şi 4.000 de dolari/mp.

Rușii au naționalizat și întreprinderile ucrainenilor din Crimeea

Comentariile lui Aksionov vin după ce Rusia a anunțat pe 27 noiembrie că a naționalizat peste 130 de mari întreprinderi comerciale și industriale ucrainene din peninsulă, printre acestea numărându-se un lanț de hipermarketuri de bricolaj, o fabrică de ciment și șantiere navale din Kerci.

„Întreprinderile naționalizate funcționează normal, nu există planuri de concediere a lucrătorilor”, a dat asigurări joi Serghei Aksionov.

„Verificăm o serie de obiecte, ne coordonăm, printre altele, cu colegii de la FSB, clarificăm listele proprietarilor - aceasta este munca comisiei noastre antiteroriste. Acum facem un audit, analizând dacă există declarații disponibil public [ale proprietarilor ucraineni] despre operațiunea militară specială, o poziție anti-rusă etc.”, a explicat el.

„Dacă vedem că acesta este un cetățean al Ucrainei, lucrând mai ales acum pentru autoritățile ucrainene (...) ce altă soluție poate fi? Astfel de oameni nu ar trebui să câștige bani aici”, le-a spus oficialul jurnaliștilor.

El a subliniat însă că proprietățile ucrainenilor care „nu arată nicio ostilitate” față de Rusia nu sunt în pericol.

Urmărește ultimele evoluții din a 295-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.