O nouă înregistrare video impresionantă apărută pe rețelele de socializare arată cum doi soldați ucraineni reușesc să respingă un atac al unui grup de 10 mercenari ai grupului Wagner.

Mercenarii Wagner s-au retras din schimbul de focuriFoto: Captura video

Filmarea arată cum mercenarii ruși se împart în trei grupuri: două mai mici, de câte 2, respectiv 3 militari, și unul mai mare de 5 pentru a flanca poziția ucraineană.

În pofida unor imagini și relatări anterioare privind incompetența militarilor Moscovei, înregistrarea de față a surprins un nivel de pregătire tactică remarcabil, arătând cum mercenarii grupului condus de Evgheni Prigojin se apropie pe furiș, cu precauție maximă, de poziția ucraineană pentru a-i lua prin surpindere pe apărătorii ucraineni.

Filmarea arată cum mercenarii ruși reduc la maximum distanța față de poziția ucraineană până să deschidă focul, militarii lui Prigojin părând de asemenea mai bine echipați decât mulți dintre soldații ruși. Însă aceștia nu par a fi pentru niciun moment conștienți că sunt filmați din dronă de forțele de recunoaștere ucrainene, care le transmit indicații celor doi apărători.

În continuarea înregistrării poate fi observat cum în jurul secundei 00:18 grupul de mercenari din dreapta încearcă să îi momească pe apărătorii ucraineni în afara poziției lor, simulând inclusiv o retragere în timpul schimbului de focuri, sperând ca grupul din stânga să îi poată astfel flanca pe soldații Kievului.

Mercenarii Wagner se retrag să lupte într-o altă zi

Filmarea arată cum cei doi apărători ucraineni rămân pe poziții în pofida pericolului în care se aflau, dată fiind superioritatea de 5 la 1 de care se bucurau atacatorii. În cele din urmă rușii renunță la operațiune, după ce grupul din nord pare să mai fi încercat să obțină o confirmare vizuală a poziției ucrainene.

Întreaga secvență poate fi urmărită cu subtitrări mai jos:

Chiar dacă înregistrarea în sine poate nu pare la fel de spectaculoasă în absența sunetului focurilor de armă (dronele de supraveghere nu au nevoie de capacitatea de a înregistra audio), ea atestă încă o dată importanța cunoașterii situației de pe câmpul de luptă, inclusiv la nivel tactic.

În absența unor informații în timp real despre mișcările și intențiile rușilor, nu este implauzibil de crezut că apărătorii ucraineni s-ar fi retras din poziție, dat fiind numărul lor. În același timp, fără date despre forța cu care se confruntă și un reper vizual, atacatorii ruși renunță la un atac în care aveau o superioritate clară.

Totuși, în aceste condiții gestul de a da înapoi al mercenarilor Wagner nu ar trebui privit neapărat ca unul de lașitate, deși armata rusă a dat suficiente exemple în acest sens, inclusiv recent. Nu este de asemenea exclus ca atacul să fi fost unul de recunoaștere în condițiile în care armata rusă nu pare să mai aibă suficiente drone cu astfel de capabilități.

Imaginile au fost geolocalizate independent ca fiind filmate în satul Opîtne din regiunea Donețk.

Urmărește ultimele evoluții din a 281-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.