Franța ar putea livra Ucrainei 6 până la 12 obuziere autopropulsate Caesar destinate inițial Danemarcei, relatează Le Monde. Guvernele Franței, Ucrainei și Danemarcei lucrează la un acord.

Obuziere CaesarFoto: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

Livrarea ar fi fost subiectul unor lungi negocieri. Franța se pregătește să furnizeze Ucrainei 6 până la 12 obuziere Caesar din cele 15 solicitate de Kiev. Deși discuțiile tehnice sunt în curs de finalizare, manevra face obiectul unui acord politic de principiu între cele trei guverne.

Operațiunea este atât fără precedent, cât și complexă pentru autoritățile franceze.

Echipamentul pe care Parisul se angajează să le livreze Kievului era destinat inițial Danemarcei, ca parte a unei comenzi de 15 obuziere, plasată în 2017, completată de alte 4 în 2019, în curs de livrare de producătorul lor Nexter.

Copenhaga ar fi acceptat, în această etapă, să renunțe la unele dintre obuzierele care sunt încă în proces de validare tehnică sau nu toate respectă specificațiile stabilite inițial de danezi.

După ce a ezistat, Ucraina, ai cărei lideri sunt mulțumiți de eficacitatea obuzierelor Caesar, este gata să le preia și să le folosească așa cum sunt. Nici Palatul Elysee, nici Ministerul Forțelor Armate nu au dorit să comenteze subiectul.

Franța a livrat Ucrainei 18 obuziere Caesar, până acum.

Obuzierele Caesar pot lovi obiective aflate la o distanță de până la 50 de kilometri.