CNA a decis amendarea Prima TV cu 500 de milioane de lei, "pentru difuzarea pe post, in cursul noptii de joi, a unor secvente de sex petrecute in Casa Big Brother". Reprezentantii televiziunii au declarat ca vor contesta decizia in instanta si vor solicita despagubiri in valoare de 1,5 milioane de euro, pentru prejudicii morale.

De partea cui este dreptatea? Poate cateva amanunte despre felul in care a fost conceputa emisiunea, incepand cu selectarea "fratiorilor", poate sa dea o explicatie in acest sens.

Formularul "indiscret"

Prima faza pentru cei care au tinut sa ajunga in show a fost inscrierea telefonica. Cei preselectati au primit prin posta un "formular de inscriere". Practic, concurentii au fost triati dupa completarea acestui formular, care nu e nici pe departe "cuminte".

Formularul are 24 de pagini si nu mai putin de 122 de intrebari. Inca din start, producatorii s-au asigurat ca obtin acordul concurentilor pentru a avea acces la "datele personale, financiare, medicale, penale si la toate celelalte date din trecut".

Intrebarile au fost structurate in patru parti, astfel: "I - date personale", "II - familia si stilul de viata", "III - sanatate" si "IV - creativitate". La partea I, intrebarile au fost cat se poate de seci, producatorii fiind interesati mai ales de "semnalmentele" sociale ale concurentului.

Dar aici s-a strecurat si o intrebare (numarul 15) care cerea detalii despre "foste legaturi amoroase".

Nici la partea a doua, concurentii nu au scapat de intrebarile cu substrat erotic. De exemplu, intrebarea 35 suna asa: "V-ati inselat partenerul vreodata? Ati fost inselat? Descrieti motivul si contextul".

Detalii intime

Nici "sanatatea" sexuala nu le-a scapat producatorilor Big Brother. Intrebarea 74, din partea a III-a a formularului, era: "Ati fost vreodata abuzat sexual?".

De departe, sectiunea cea mai bogata in intrebari cu conotatie sexuala a fost cea denumita "creativitate". Concurentilor li s-a cerut sa descrie "rolul fidelitatii intr-un cuplu", producatorii fiind chiar curiosi sa afle: "Ce faceti daca persoana iubita va marturiseste ca v-a fost infidela?".

De la 87 incolo, intrebarile tin de viata intima a concurentilor - "Descrieti spatiul perfect in care ati face dragoste cu partenerul dumneavoastra", frecventa activitatii sexuale sau fanteziile...

Pentru psihologi, rostul intrebarilor este cat se poate de straveziu. Big Brother este un show cu "actori". Si este evident ca producatorii au selectat "actori" cu comportamente dezinhibate, pentru a face "spectacol".

Fragment din chestionarul de la preselectia "BB 2"

93. "Cat de des aveti activitate sexuala? Cat de mult puteti rezista fara?"

94: "Ati avut legaturi de o noapte? Cat de des rupeti relatiile?"

95. "Ati avut relatii sexuale cu persoane de acelasi sex?"

96. "Cat de des va masturbati?"

97. "Povestiti cateva experiente sexuale"

98. "Descrieti fanteziile erotice preferate".

99. "Ati participat la filmari porno?"

100. "Ati facut fotografii nud?"

101. "Ati facut plaja la nudisti? Cum v-ati simtit?".

Primul cuplu

Andreea - 27 de ani - a provocat primul soc la intrarea in casa, cand a declarat ca, pentru ea, "sexul e ca fitnessul". A doua zi, ea si-a imbiat "fratiorii" facand dus cu usa deschisa si exemplificand cateva pozitii sexuale.

Daniel - 24 de ani - a declarat si el, inainte de a incepe concursul, ca nu se va da in laturi sa faca sex in Casa Big Brother.

Reteta pentru audienta

Prima editie a "Big Brother" in Romania a avut loc anul trecut. Ca si la editia de acum, in casa au fost cazati 12 concurenti, fiind declarat castigator cel care iese ultimul din casa, dupa 14 saptamani. Iesirea se face pe baza nominalizarilor concurentilor, urmate de votul telespectatorilor. Concurentii sunt filmati de zeci de camere, 24 de ore pe zi si 7 zile pe saptamana.

Practic, nici un spatiu din casa nu ofera intimitate, in nici o situatie.

Prima editie a "Big Brother" in Romania a avut un succes modest, rating-ul mediu al emisiunii fiind de 7%. Sexul "in vazul lumii" este, pare-se, speranta producatorilor pentru o audienta garantata.

"Masturbarea"

Producatorii "Big Brother 2" admit ca formularul este diferit de cel de la prima editie. "Am vrut sa aflam mai multe despre ei inainte de interviuri", spune Laura Stanciu, PR Executive la "Big Brother". Ea a explicat rostul intrebarilor: "Este firesc sa stii daca a fost abuzat sexual vreodata in viata, ca sa stie psihologii cu cine au de a face.

Raspunsul referitor la masturbare arata in ce masura isi raspunde propriilor necesitati. Masturbarea, conform psihologilor, este o modalitate de a trai cu tine si asta arata felul in care tu dialoghezi cu nevoile interioare".

"Am incercat sa gasim si oameni care au relatii stabile. Mai mult, am ales oameni care au declarat la preselectii ca nu se vor atinge de nimeni nici daca se indragostesc", a inchis subiectul PR-ul de la "Big Brother 2".