In ultimii ani, Guvernul, Consiliul Judetean, APAPS, AVAB (mai nou AVAS) si diferiti politicieni au gravitat in jurul combinatului de odinioara - Clujana. Preluarea acesteia de catre Consiliul Judetean Cluj (CJ)a fost o manevra politica.

In anul 2000, muncitorii proaspat concediati de la Clujana primeau scrisori de la PDSR, promitandu-li-se - in schimbul voturilor - locuri de munca si redeschiderea combinatului. Adica, exact ce promitea PSD Cluj si in acest an. Cel mai implicat pe plan local a fost ex-presedintele CJ Cluj, Serban Gratian, vicepresedinte al organizatiei judetene PSD.

In urma cu un an acesta recunostea ca incerca sa treaca datoriile Clujana la datoria publica. Mai exact, recunostea ca afacerea se face pe bani publici, luati din buzunarul cetateanului.

Legal, insa, intreprinderea fiind inchisa operational din 1999, singura conditie posibila pentru redeschiderea ei ar fi fost privatizarea, iar asta, numai cu un investitor strategic PRIVAT. Iar CJ nu e deloc investitor privat!

Relansare cu cantec

"Transferul actiunilor SC Clujana SA din portofoliul APAPS catre CJ Cluj s-a realizat in urma solicitarii acestuia din urma", dupa cum sustinea Adriana Pitic Tran, directorul Directiei de comunicare din APAPS. Iar OG 47/2003 arata la art.2: "CJ va indeplini si atributiile privind procesul de privatizare".

Mai exact, institutiile abilitate sa privatizeze, iar ulterior ca sa vanda macar activele Clujana, sunt de acord sa paseze aceasta responsabilitate pe umerii Consiliului Judetean, care, ulterior, o poate privatiza asa cum va crede de cuviinta.

Musca si fugi - varianta Govoreanu

Administrator special la Clujana este numit de CJ, Ion Constantinescu Govoreanu. Membru PSD. Adica, cineva care sa inteleaga afacerea celor implicati in gluma numita "relansarea Clujana", o gluma ce are unic scop re-vanzarea combinatului dupa ce statul (vezi PSD) pompeaza bani suficienti ca aceasta sa devina rentabila.

Nu neaparat pentru fabricarea incaltamintei, insa! Pentru inceput, 25 de miliarde de lei era suma de care vorbea Govoreanu. Nu mai punem, deci, la socoteala nici faptul ca participatia statului a crescut de la doua treimi, cat avea anul trecut, la 93,3 la suta in prezent.

Ca o dovada suplimentara a faptului ca PSD nu s-a gandit nici o secunda sa relanseze in mod serios fabrica de incaltaminte este si faptul ca Govoreanu vorbeste in principal de o "relansare a productiei pe sistem lohn".

Acest sistem, a aparut in Romania din cauza lipsei materiilor prime romanesti (importurile ieftine nejustificand productia proprie a acestora) si existentei pe piata romaneasca a unei maini de lucru ieftine.

Principiile lohnului vizeaza colaborarea cu o firma straina care sa furnizeze materia prima si materialele, chiar si designul sau modelul, doar manopera executandu-se la noi, aceasta fiind platita cu bani marunti. In plus, nu mai exista nici mana de lucru calificata.

Daca cineva s-ar fi gandit serios la relansarea Clujana, ar fi abordat macar teoretic un proiect care sa vizeze productia unui model de incaltaminte propriu, competitiv pe piata. Nu e nici un secret ca nu a existat si nu exista nici acum vreun model de incaltaminte Clujana care sa fie inregistrat la OSIM!

Relansarea... relansarii

Dupa ce alegerile locale au pus pe fuga conducerea PSD a judetului, afacerea Clujana a incaput pe mana liberalilor. Noul Consiliu Judetean s-a vazut in ipostaza in care trebuia sa se ocupe de o afacere falimentara, fara a dispune de fonduri. S-a numit un nou administrator special, in persoana lui Gheorghe Feurdean.

Cum e lesne de imaginat, o intreprindere falimentara, cu ramasite de active si utilaje nu neaparat performante, fara forta de munca foarte calificata, cu proprietar majoritar - statul, intr-o economie de piata, fara comenzi, fara parteneri etc. nu are prea mari sanse de reusita. Pentru a gasi totusi niste bani, pentru o asemenea "investitie", s-a apelat la o firma de consultanta - S.C.Daria Rom Suisse SRL, pentru a se evalua "pe bune" parcelele de teren ramase in proprietatea Clujana si restul activelor. Cum era de asteptat, cei care au ramas cu buzele umflate, adica cei din PSD, au decis sa atace la baioneta.

Serban Gratian a lansat o informatie total eronata, anume ca ar exista "batalii politice" pe terenurile de la Clujana, mai exact ca liberalii "se invart in jurul lor ca vulturii". Ei bine, la fata locului, la Clujana, se constata cu totul si cu totul altceva!

"Terenurile" in chestiune sunt, de fapt, niste fasii de vreo 5-6 metri latime, aflate intre diversele sectii si hale ale activelor vandute deja, fasii pe care, e greu de imaginat ca s-ar putea construi ceva. Ori ca s-ar obtine avizele necesare.

Ar mai fi, desigur, terenul de sub Spitalul Clujana (14.000 metri patrati) ori terenurile aflate in curtile imobilelor foste locuinte de serviciu, vandute si acestea si unde, la fel, tot nu se poate face nimic! Mai exista o bucatica de teren de cca. 600 mp langa statia de transformare, in spatele spitalului Clujana, un teren care pare, la fel, inutilizabil.

Evident, toate terenurile in chestiune pot fi vandute celor care au cumparat deja active in incinta fostei Clujana, daca acestia se vor arata interesati. Daca nu, terenurile in chestiune nu valoreaza, intr-adevar mai mult de citiva euro pe metru patrat - asa cum a aratat si firma de evaluare Daria Rom Suisse SRL, chiar si aceasta fiind doar o valoare teoretica.

In opinia lui Serban Gratian, aceste terenuri ar valora zeci sau sute de euro pe metru patrat. Nu e de inteles atunci de ce nu investeste chiar Serban Gratian in aceste mega-terenuri? Un raspuns posibil ar fi ca s-au gandit deja altii! Anume, zic gurile rele, tocmai cei din anturajul actualei conduceri a judetului.

Mai precis, acestia s-au gandit ca, achizitionand terenurile in chestiune, pun mana si pe o feliuta din afacerea Clujana, odata cu convertirea terenurilor in actiuni. Ar mai exista si posibilitatea efectuarii unui schimb de terenuri cu municipalitatea, intrucat cei 14.000 de metri patrati de sub spitalul Clujana ar putea la o adica reprezenta o buna moneda de schimb.

Dar, toate acestea sunt numai abordari teoretice deocamdata. Cert este ca Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor programata pe data de 7 decembrie, si care avea pe ordinea de zi aprobarea vanzarii terenurilor, s-a amanat. Amanarea a fost solicitata de CJ Cluj, sustine Gheorghe Feurdean, pana la momentul in care Consiliul Judetean va decide asupra terenurilor.

Ca atare, relansarea efectiva a falimentarei Clujana se poate face fie prin vanzarea unor active ramase, fie prin inchirierea lor dupa o minima investitie, fie utilizand bani luati direct din buzunarele contribuabililor. Clujana va fi vanduta de indata ce ajunge rentabila! Singura intrebare ramane cu cat, si cine va lua comision?

Oricum ar fi, e deosebit de clar faptul ca nici liberalii actualului presedinte al CJ Cluj Marius Nicoara nu vor fi de acord cu alde Serban Gratian, cum nici trimisii PSD in CJ nu ii vor lasa pe liberali sa relanseze Clujana in stilul lor. Ca atare, s-a ajuns in prezent, sustine Gheorghe Feurdean, la o solutie de compromis.

E de asteptat ca in zilele urmatoare sa se accepte atat utilizarea unei sume de 5 miliarde de lei din buget, despre care cei din PSD spun ca reprezinta o chestiune "vitala" pentru relansarea falimentarei Clujana, cat si vanzarea activelor ramase si care sunt inutilizabile.

In plus viabilizarea celor existente, ar putea aduce, intr-adevar o bruma de incasari care sa permita o productie modesta, fara prea mari pretentii. Despre "brand"-ul Clujana insa, si despre cifre de afaceri de miliarde intr-un an de zile si profituri, e hazardat sa vorbim.

Desi, Gheorghe Feurdean, noul administrator special al Clujana, sustine cu optimism ca din vanzarea activelor inutilizabile si inchirieri poate scoate in jur de un milion de euro, iar Clujana se poate relansa, perspectivele reale, de piata, par a fi potrivnice.

Ceea ce nu spune nimeni este ce se va intampla daca, in pofida miliardelor aruncate in aceasta afacere dubioasa, Clujana nu se va putea totusi redresa?