Pare ca nu exista decit „baroni" de provincie. N-am auzit inca de „baroni" de Bucuresti, de parca, din nu stiu care motiv, capitala n-ar fi in stare sa transforme o functie politica intr-un maldar de bani, influente si santaj.

Nimeni nu i-a spus vreodata lui Adrian Nastase „baron", in ciuda celor sapte case, a functiei detinute si a modului discretionar in care se amesteca in toate cele, de la problemele de macroeconomie pina la cauzele aflate pe rol la vreun tribunal obscur dintr-un colt de tara.

Nici lui Basescu nu i s-a zis niciodata asa, desi nici de el nu ne putem plinge, prin 2002 fiind chirias in trei imobile de stat, detinind afaceri pe care le-a explicat mereu cu un ris sanatos, dar frint, jucindu-se

de-a nevinovatul in celebrul dosar Flota si facind din Bucuresti un spatiu de pantomima administrativa.

Asadar, doar provincia sa plamadeasca, amar, smecheri politici ce-au facut ochi in case de chirpici carora le pun acum termopane, numai provincia sa nasca, parca intr-o anticamera a nesimtirii nationale, grasani fara ideologie, imbuibati cu instinctul puterii inca de cind furau varza putreda

din piata? Mai cu seama ca pina acum traiam cu senzatia ca baronii locali, acest amestec de instinct politic si tupeu administrativ, nu pot apartine decit Partidului Social Democrat. Sechelariu, Duta, Mischie — negriciosi, rotunzi, indopati.

Caractere indoielnice, pe care nici terapia campaniilor de presa, nici cea a aruncarii pe de listele de partid si nici macar aceea a pierderii alegerilor n-au reusit sa le modifice, cu nimic, comportamentul marcat de febra inconstienta a puterii.

Basescu s-a trezit spunind ca justitia e libera, promitindu-i totala independenta, ca si cum i-ai promite unei tirfe ca-i dai banii dupa. Obisnuita, dupa atita prostitutie pedeserista, cu banii inainte, justitia a inteles ca are de „rezolvat" dosarele baronilor pesedisti.

Un lucru bun, pina la capat, desi seamana mai mult a servilism decit a sete de dreptate.

Marea problema, si pe care Basescu nu are cum s-o sesizeze, prea preocupat fiind sa-si aranjeze cele cinci fire de par pe chelie la falsele reuniuni internationale la care participa, e ca locul baronilor pesedisti saltati de Politie ori de Parchet se ocupa, se umple imediat, cu oameni din propria ograda.

Mai mult, cu oameni din propriul guvern. Cit timp Basescu si Tariceanu se mai joaca de-a politica facuta „in direct" la televiziuni ori in paginile ziarelor, nu va exista un VID DE BARONI in Romania. In provincie, politica e cind tarfa, cind maicuta.

Peste patru ani, cind vor fi luati la puricat, actualii baroni DA vor parea scosi, precum Sechelariu sau Mischie, direct din manastire. Dar asta, in acest moment, nu prea intereseaza pe nimeni. Nici macar pe viitorii arestati...