¤ Casele ecologice, solutie viabila pentru criza locuintelor

¤ Ieftine, moderne si rezistente la cutremure, casele ecologice realizate de "Original Construct Comp" pot fi admirate in Iasi, Suceava, Tirgu Neamt, Dej, Tulcea

¤ Urmatorele imobile vor fi construite la Ploiesti, Pitesti, Mogosoaia, Galati, Bistrita, Tirgu Mures, Arad si pe Valea Prahovei

Dezvoltata pe fondul cresterii excesive a preturilor locuintelor din ultimii ani, piata constructiilor din lemn atrage tot mai multi cumparatori, prezentind o oferta viabila care satisface doua cerinte fundamentale ale oricarui potential proprietar: eforturi financiare minime (constructiile din lemn fiind cu 30-40% mai ieftine decit cele din zidarie) si timpul redus de executie si montaj.

Daca pe linga aceste doua conditii mai adaugam citeva atribute a caror importanta nu trebuie neglijata - calitatea, rezistenta, design-ul modern, confortul, originalitatea, absenta factorului poluant si proprietatile antiseismice - vom avea o imagine clara a ceea inseamna de fapt casele ecologice.

Creat de un grup de specialisti in proiectare si executie din cadrul Universitatii Tehnice "Gheorghe Asachi" Iasi, acest tip de constructii reprezinta o inovatie in domeniu, fapt confirmat prin obtinerea brevetului de inventie pentru structurile antiseismice utilizate in constructia caselor.

"Rodul muncii colectivului de cercetare s-a materializat, in urma unui studiu laborios, intr-o combinatie optima a formei structurale, a materialelor indigene ecologice, a materialelor moderne din import si a formelor arhitectonice, combinatie ce reprezinta o imbinare performanta a traditiei, modernismului si a confortului sporit", ne-a declarat conf. dr. ing.

Alexandru Stanila, detinator al brevetului de inventie si director al societatii "Original Construct Comp" Iasi.

Cerere impresionanta intr-un timp foarte scurt

Intr-un timp foarte scurt, schitele caselor ecologice au fost transpuse de pe hirtie in realitate, primele vile cu design original fiind deja ridicate in zona Iasului, precum si in alte locatii din tara.

"Modelele propuse de noi au fost apreciate in zonele Bucuresti, Ploiesti, Pitesti, Valea Prahovei, acolo unde solicitarile pentru astfel de locuinte sint foarte numeroase.

De asemenea, am primit comenzi din Arges, Galati, Buzau, Tirgu Mures, Neamt, Tulcea, Arad, pe care deja am inceput sa le executam.

Am fost placut surprinsi de interesul manifestat de romani stabiliti in strainatate care ne-au contactat in vederea constructiei unei astfel de locuinte la intoarcerea in tara", a afirmat domnul Alexandru Stanila.

Remarcabil este faptul ca echipa "Original Construct Comp" lucreaza la casele ecologice chiar si in sezonul rece, perioada in care sint executate elementele prefabricate.

Acestea urmeaza sa fie asamblate dupa realizarea fundatiei si a structurii de rezistenta, operatiuni care se vor desfasura dupa trecerea iernii.

"Montarea casei se poate realiza intr-o saptamina in conditii de calitate ireprosabile.

Dispunem de logistica necesara pentru a construi pina la 20 de case pe luna, dar tinind cont de numeroasele solicitari, incercam sa identificam solutii in vederea dublarii capacitatii de executie", a precizat directorul companiei iesene.

Plusuri fata de constructiile clasice

Nascute din necesitatea realizarii unor constructii uni-familiale sau bi-familiale care sa respecte cerintele oricarei locuinte decente, la preturi pe masura puterii de cumparare a unui segment cit mai mare al populatiei, casele ecologice prezinta caracteristici net superioare in comparatie cu cele ale constructiilor clasice:

¤ pretul convenabil - maxim 250 euro/mp construit (inclusiv TVA), fata de 350-500 euro/mp la structurile clasice;

Pentru realizarea infrastructurii constructiei, consumul de materiale se reduce cu 20-50%";

"In ceea ce priveste realizarea fundatiei cladirilor, costurile sint cu mult reduse in comparatie cu sistemele clasice de constructie, casele ecologice avind la baza fundatii izolate, de tipul ploturilor sau pilotilor scurti monoliti sau prefabricati, adaptate la terenul de fundare", a precizat domnul Alexandru Stanila;

¤ timpul de executie foarte scurt;

¤ rezistenta la actiuni seismice - mai buna decit la constructiile obisnuite din beton, forta seismica fiind cu mult redusa in cazul cladirilor usoare.

"Sistemul structural spatial din lemn face ca intreaga structura sa se comporte ca o «mobila» bine inchegata, nedeformabila, degradarile in caz de seism puternic fiind nesesizabile.

Prin comparatie, la structurile clasice, cutremurele provoaca fisuri, crapaturi, caderi de tencuiala si chiar colaps.

Fara a face nici o exagerare, pot garanta ca, in eventualitatea producerii unui cutremur devastator, aceste case vor fi ultimele care se vor darima", ne-a declarat conf. dr. ing. Alexandru Stanila;

¤ rezistenta termica este de 2,5 ori mai mare decit cea a peretilor de zidarie clasica;

¤ constructiile sint insensibile la umiditate, nefiind afectate de igrasie pe toata durata vietii lor;

¤ incaperile se incalzesc foarte repede, chiar daca agentul termic nu a actionat pe o perioada lunga de timp;

datorita rezistentei termice deosebite a peretilor si planseelor si a inertiei termice foarte mici, casele ecologice se preteaza cel mai bine la dotarea cu instalatii de incalzire "nervoase", moderne, de tipul centralelor termice murale.

Termoizolatia specifica acestor structuri confera un confort termic usor de intretinut, iar costurile pentru incalzirea locuintei sint reduse cu cel putin 25-30% fata de o constructie din beton si zidarie;

¤ finisaje moderne, tencuiala uscata pentru interior si exterior, care pot fi suplimentate cu tencuieli decorative, in functie de preferintele cumparatorului.

Flexibilitate functionala in timp

Structurile sint proiectate pentru locuinte cu o suprafata desfasurata cuprinsa intre 70 si 350 metri patrati, acestea fiind adaptate in functie de solicitarile beneficiarilor si de destinatia cladirii (casa de vacanta, locuinta permanenta, restaurant, club, sediu de firma, hala industriala etc.).

Fiind construite din materiale naturale (care sint si mai usoare in comparatie cu cele utilizate la sistemele constructive clasice), casele ecologice prezinta avantajul unei flexibilitati functionale in timp.

Proprietarul isi poate alege parterul sau etajul fara reazeme intermediare, complet liber, putind fi amenajat permanent sau temporar, dupa schema functionala dorita.

Astfel constructia "traieste" dupa necesitatea de viata a beneficiarului, compartimentarea dintre incaperi fiind usoara, "la pachet", fapt care confera posibilitatea de a schimba numarul de camere prin forte proprii, intr-un singur week-end.

Mai ieftin decit un apartament la bloc

"Original Construct Comp" a dezvoltat doua linii arhitectonice (care poarta denumirile generice de Sisteme "Hipary" si Sisteme "Kheops"), optiunile fiind indreptate spre forme structurale moderne, combinatii fericite intre materiale si modele "croite" astfel incit sa raspunda celor mai exigente cerinte.

Pe linga acestea, societatea ieseana a lansat recent un nou "produs" - "Quatro" - , structura fiind conceputa astfel incit sa reuneasca patru apartamente intr-o singura casa, dezvoltate fiecare pe parter si etaj, cu intrari separate.

Suprafata unui apartament este cuprinsa intre 80-100 mp, iar pretul nu depaseste 220 euro/mp la cheie.

"Dupa infatisarea si dotarile pe care le au, casele pot fi considerate vile de lux, fapt care nu mai ramine valabil atunci cind discutam despre bani, pentru ca ele sint realizate cu un efort financiar echivalent celui pe care il presupune achizitionarea unui apartament modest de doua, trei camere de pe piata imobiliara", a precizat domnul Alexandru Stanila.

Finantare prin leasing imobiliar

Pentru a facilita demararea unor astfel de investitii, "Original Construct Comp" in colaborare cu firma germana "MTS Leasing" ofera posibilitatea obtinerii unor finantari pentru constructii civile si industriale in sistem leasing, pe o perioada de la un an la 20 de ani, cu o dobinda la sold de 5% anual.

Valoarea de credit solicitata poate fi de minim 20.000 euro, posesorul terenului avind obligatia sa achite initial un avans de 10-30%, diferenta urmind sa fie returnata la intervale de timp regulate, in sistem de rate egale.