10 miliarde de lei prejudiciu, peste 10 firme pagubite, cecuri fara acoperire si un intreprinzator dat in urmarire prin Interpol. Daca acestora li se adauga amenintari de genul "va tai gatul", rezulta unul dintre cele mai voluminoase dosare instrumentate in ultima perioada de procurorii clujeni.

Investitor serios

In prima faza, "ingineria financiara" pusa la cale de vasluianul Ghiorghi Enachi s-a derulat dupa un scenariu "clasic":

In calitate de asociat unic al SC Nabuco Comert SRL - firma inregistrata la Camera de Comert si Agricultura Cluj - el a comandat mari cantitati de materiale de constructii de la peste 10 furnizori din Cluj, Oradea si Satu Mare, pentru plata carora a emis mai multe file cec fara acoperire.

Pentru a nu trezi banuieli, Enache a incheiat contracte indeosebi pentru materiale necesare constructiilor in curs de desfasurare, cum ar fi schele metalice, motostivuitoare, boltari din beton, tigla, vopsea lavabila, marmura etc.

"Am fost contactat telefonic, pe 25 septembrie 2004, de Ghiorghi Enache, care mi-a cerut 150 de metri cubi de BCU. A spus ca are nevoie urgenta de materiale, pentru constructia de case pe ceva santiere pe care le are in Bistrita, in Beclean si in Salva. Pentru ca era vorba de cateva sute de milioane de lei, a spus ca vireaza banii in contul nostru in cel mult 20 de zile.

I-am acordat un ragaz de 15 zile", explica Gheorghe Rosca, unul dintre asociatii de la SC Cicros Impex SRL, din Cluj, firma producatoare de boltari.

"Nu avea datorii"

Totusi, inainte de a semna contractul, patronii de la Cicros s-au decis sa ceara "referinte" despre firma viitorului partener de afaceri la banca si la Camera de Comert si Industrie Cluj.

"Am solicitat documentatia firmei si am vazut ca totul e in regula. Nu era in interdictie bancara si nu avea datorii", continua celalalt asociat de la Cicros Impex, Ciprian Moldovan.

Materialele - evaluate la 200 de milioane de lei - au fost platite printr-un cec, emis de Raiffeisen Bank.

Urmatoarea firma de pe lista "afaceristului vasluian" a fost SC Lyn Consulting SRL, de la care a achizitionat 50 de metri cubi de boltari din beton. Pentru plata celor 110 milioane de lei, Enache a recurs la o alta fila cec, valabila tot la Raiffeisen Bank.

"Nu mi-a mirosit a bine"

Pe langa boltari, Enache a comandat si elemente de tamplarie, chipurile pentru aceleasi case aflate in constructie in Beclean si Salva.

"Domnul Enache a venit personal la noi. Am incheiat contractul. I-am livrat marfa, tamplarie PVC fara montaj, iar plata trebuia sa se faca in doua transe, la 15 si la 30 de zile", isi aminteste Adina Croitoru, unul dintre asociatii firmei Gealan Transilvania.

"A vrut geamuri de mai multe tipuri si dimensiuni, fara sa dea detalii exacte. Mie nu mi-a mirosit a bine, dar asociatii mei au argumentat ca e o firma serioasa, care merge bine, fara probleme financiare. In plus, era si din Cluj. Asa ca mi-am dat acordul", continua Adina Croitoru. Valoarea prejudiciului astfel creat: 786 de milioane de lei.

Cam tot in aceeasi perioada, vasluianul Enache a contactat si un distribuitor clujean de tigla. "Ne-a cerut, urgent, tigla in valoare de 700 de milioane de lei", spune unul dintre reprezentantii companiei in cauza, care a dorit sa pastreze anonime atat numele sau, cat si pe cel al firmei sale.

Tot de aici, Enache a "cumparat" vopsea lavabila si materiale de tencuiala decorativa, in valoare de aproape 300 de milioane. Si in acest caz, el a reusit sa-i convinga pe patroni ca firma sa este de incredere si poate plati in 20 de zile de la livrare.

La ora scadentei

Din acest moment, comenzile au inceput sa se diversifice: motostivuitoare, schele metalice, marmura verde, calculatoare si chiar motoscutere. Pentru toate acestea, Enache a emis cecuri bancare pe care ar fi trebuit sa le onoreze, esalonat, pana la jumatatea lui noiembrie 2004. Valoarea totala a "comenzilor": 10 miliarde de lei.

In primul "esalon" de plati ar fi trebuit sa se regaseasca SC Gealan Transilvania. Banii, evident, nu au mai aparut. "Aflasem cu doua zile inainte de scadenta, de la o alta firma cu care colaboram, ca a fost inselata. Cand am auzit ca "tunul" a venit de la Nabuco, era sa lesin", marturiseste Adina Croitoru.

"Pe 18 noiembrie am depus cecul la banca. Acolo am aflat ca mai fusese dusa o fila emisa de Nabuco Comert si care a fost refuzata la plata", isi aminteste si Gheorghe Rosca, de la Cicros Impex SRL.

Pe cont propriu

Cand au realizat ca sansele de a recupera macar o parte din prejudiciu scad de la o zi la alta, doi dintre patronii inselati au decis sa porneasca o ancheta pe cont propriu, pentru a da de urma materialelor. "Am hotarat sa ne cautam noi marfa, cum putem...", povesteste Ciprian Moldovan, celalat asociat de la Cicros Impex SRL.

El si partenerul sau au inceput invetigatiile la depozitul detinut de SC Nabuco Comert pe strada Baciului. Acolo, au avut surpriza sa dea peste un camion care transporta BCU produs de societatea lor. De la sofer, pagubitii au aflat ca boltarii urmau sa fie transportati undeva pe strada Plevnei, din Cluj-Napoca.

Mergand pe acelasi fir, patronii de la Cicros au descoperit ca toate transporturile de marfa platite de firma lui Enache au fost efectuate prin intermediul unor soferi "independenti", al caror loc de intalnire este parcarea de langa Sala Sporturilor. Acolo, cei doi au aflat ca o alta parte din marfa lor a fost dusa pe un teren de pe strada Nadasel.

Sub cerul liber

A fost momentul in care au decis sa anunte Politia. Subinspectorul Mihai Gherman, de la Serviciul de Investigare a Fraudelor, i-a insotit pe cei doi pe strada Nadasel, unde, pe langa BCU, acestia au mai gasit si o parte din tigla cumparata de Ghiorghi Enache.

"Fiecare producator are o stanta si un anumit model de cofraj in care toarna ciment. BCU-ul nostru are porozitate mai mare", explica Gheorghe Rosca.

Cum materialele erau "depozitate" pe spatiul public, pe un teren viran, reprezentantii firmelor care au reusit sa-si identifice materialele (Cicros Impex, Imar si Lyn Consulting) au primit de la politisti permisiunea de a le ridica.

A doua zi, de data asta fara sa mai fie insotit de politisti, Ciprian Moldovan a incercat sa-si recupereze materialele, insa nu a fost lasat de paznicul unei case in constructie, aflata in vecinatatea depozitului improvizat. Mai mult, paznicul l-a chemat la fata locului pe proprietarul casei - Radu Goga, patronul clubului de noapte "Moni\'s" si al hotelului cu acelasi nume.

"A zis ca ne taie gatul"

Dupa ce spiritele s-au mai calmat, Goga a aratat o factura emisa de Nabuco Construct, firma de la care sustinea ca a achizitionat marfa. "A venit si a facut taraboi. A zis si ca ne taie gatul. Pe de-o parte, ii intelegem supararea, daca el a cumparat marfa cu acte in regula. A venit cu o factura de la Nabuco, in care se arata ca a cumparat materialul.

Ce e ciudat, insa, e ca era un pret peste cel al pietei", spune Ciprian Moldovan.

Pana la urma, patronii au renuntat sa-si mai revendice produsele. "Am renuntat sa luam marfa, ca sa nu fie scandal. Daca nu a venit nimeni din Politie cu noi, nu puteam sa ne facem dreptate singuri", continua Moldovan.

Imediat dupa incident, reprezentantii firmelor Cicros, Lyn Consulting si Imar Com au solicitat Politiei si Parchetului sa puna sechestru pe toata marfa.

"Nici pana in ziua de azi nu s-a dispus sechestru pe material. Ce era pe strada Timisului a disparut complet, iar pe Nadasel au mai ramas maximum 8 metri cubi de BCU", se plange Gheorghe Rosca. "La cateva zile dupa ce am fost acolo, am mai trecut odata, dar locul era pazit de trei oameni", il completeaza Moldovan.

Raman cu paguba

Contactat telefonic de CLUJEANUL, Radu Goga, patronul clubului "Moni\'s", a fost vadit deranjat de subiect. "Am cumparat legal cativa metri cubi de BCU de la un depozit. Oricum, nu inteleg de ce va intereseaza asta", a spus el, dupa care a inchis telefonul, motivand ca "are treaba".

Pe de alta parte, politistii nu au putut explica motivele pentru care marfa nu a fost inca sechestrata. "Nu exista nici o plangere penala la noi impotriva lui Enache. Sechestrul, oricum, il dispune Parchetul", afirma comisarul Alexandru Popa, seful Serviciului de Investigare a Fraudelor din Politia Municipala Cluj-Napoca.

Incurcati in proceduri legislative greoaie, patronii firmelor pagubite de Gheorghi Enache si-au pierdut speranta ca vor mai acoperi vreodata prejudiciul. Colac peste pupaza, la sfarsitul anului fiscal vor trebui sa plateasca TVA si impozit pe profitul "adus" de contractele cu Enache.

"Gulere albe", maini murdare

Cecurile fara acoperire sunt, fara indoiala, cel mai cunoscut mod de operare al "gulerelor albe", "numele de cod" sub care sunt cunoscuti autorii de inselaciuni economico-financiare. "Prima data, "teparii" comanda putin si platesc cu banii jos. Dupa un timp, mai comanda o data, marfa mai multa, si platesc tot .

Dupa ce au castigat increderea furnizorilor, fac o comanda de proportii, pe care se angajeaza s-o plateasca intr-un termen anume, in functie de cum se inteleg cu patronul", explica comisarul Alexandru Popa, seful Biroului de Investigare a Fraudelor din cadrul Politiei Municipale Cluj.

In ceea ce priveste cazul lui Enache, politistii sunt de parere ca vasluianul a reusit sa vanda materialele in timp foarte scurt, mai ales ca acest gen de marfuri are mare cautare pe piata. "Probabil ca, in timp ce Enache facea comenzile, Costica Plesa, directorul firmei Nabuco, se ocupa cu vanzarile", mai spune Popa.

Urmarit prin Interpol

In seara in care cecul semnat de Enache a fost refuzat de Raiffeisen Bank, Gheorghe Rosca si Ciprian Moldovan, de la Cicros Impex SRL, au mers la Politie sa depuna o plangere impotriva sa. Numai ca, ajunsi la IPJ Cluj, au aflat cu stupoare ca administratorul unic al Nabuco Comert parasise tara de cateva zile.

Iesirea sa din tara a fost inregistrata la Vama Bors, punctul de trecere a frontierei spre Ungaria, pe data de 18 noiembrie; exact in ziua in care banii trebuiau virati in contul firmei Gealan.

Vasluianul Ghiorghi Enache a fost dat in urmarire generala si prin Interpol.

Vechime in afaceri: un an

Ghiorghi Enache, fiul lui Costachi si Verginia, s-a nascut la 1 februarie 1957, in comuna Botesti, din judetul Vaslui. In februarie 2004, Enache a cumparat SC Nabuco Comert SRL de la fostul patron, Dan Lupas, care infiintase firma in 1996. De atunci, societatea a inceput sa ruleze din ce in ce mai multi bani.

Marea "afacere" Nabuco s-a desfasurat in decurs de numai o luna, in intervalul 15 octombrie-14 noiembrie 2004.