O societate anonima din comuna Rodna a participat in urma cu aproape doua saptamani la licitatia pentru pietruirea a 28 de drumuri din judet, valoarea totala a lucrarilor ridicandu-se la peste 12 miliarde de lei.

Este vorba despre SC Dimex Company 2000 SRL, firma despre care GAZETA a scris in toamna anului trecut ca a fost implicata intr-o licitatie de masa lemnoasa trucata, organizata pe raza Ocolului Silvic Somes-Ţibles, cu sediul in Nasaud.

Sursele noastre sustin ca firma administrata de Ioan Neculai Scurtu a inaintat cele mai mici preturi, chiar penibile!

Cele 12 miliarde de lei sunt alocate de la bugetul judetului si asa cum era firesc, licitatia a fost organizata de Consiliul Judetean. Conform unor date oficiale, 12 firme au ridicat caietele de sarcini, dar la licitatia propriu-zisa au participat doar 9 societati.

Printre ele, mare ne-a fost surprinderea sa regasim si societatea din Rebra – Dimex Company 2000 SRL, specializata in silvicultura si exploatare de masa lemnoasa.

Nimeni nu stie de unde a rasarit firma din Rebra, de cand s-a specializat in lucrari de asemenea natura si cum a reusit sa astearna pe hartie cele mai mici preturi de care orice specialist se minuneaza.

Şi, cel mai important, cine o tine in brate! La licitatia organizata in data de 15 februarie a participat si societatea obisnuita cu astfel de lucrari – SC LDP SA Bistrita, care este foarte probabil sa piarda acest contract.

Curios, presedintele comisiei de licitatie nu a fost de aceasta data Gheorghe Marinescu, ci vicepresedintele Consiliului Judetean – Constantin Pamfiloiu.

Acesta ne-a declarat in cursul saptamanii trecute ca evaluarea nu a fost facuta inca, dar ca va mai dura foarte putin pana cand punctajul va fi calculat si se va cunoaste numele castigatorului.

Sursele saptamanalului nostru spun ca, potrivit ofertei inaintate de SC Dimex Company 2000 SRL, aceasta ar trebui sa castige detasat licitatia, dar contestatiile nu vor intarzia sa apara.

Specialistii in domeniu sustin ca este practic imposibil ca o societate sa reuseasca sa pietruiasca 28 de drumuri comunale si judetene la un pret sub cel al pietei, daca va lucra legal.

Pe de alta parte, oferta firmei Dimex Company 2000 SRL poate fi doar contestata, intrucat la licitatie, aceasta a mers cu pretul final, ceea ce include costurile pentru transport, piatra concasata etc.

Un alt amanunt asupra caruia organizatorii licitatiei ar trebuie sa-si ridice mari semne de intrebare este cel privitor la faptul ca firma lui Ioan Neculai Scurtu este novice in ale lucrarilor de acest fel.

Din informatiile pe care le detinem, in caietul de sarcini se mentioneaza ca orice societate care ia parte la licitatie trebuie sa fi beneficiat in trecut de un contract similar a carui valoare sa fie de cel putin 4 miliarde de lei.

Or, din cate stim, societatea din Rebra ar putea, probabil, bifa acest capitol daca aduna la un loc toate cotractele semnate pana acum. Societatea a beneficiat de un contract similar finantat din fonduri externe in valoare de aproape 2,5 miliarde de lei si cam atat! Demn de mentionat este inca un amanunt, de altfel extrem de important.

Din cate se pare, SC Dimex Company 2000 SRL nu ar fi trebuit nici macar sa ia parte la licitatie, intrucat nu a avut anexat la dosar certificatul constatator de la Registrul Comertului. Administratorul Scurtu s-a dat peste cap si a “aranjat” treburile favorabil lui.

Firma buna la toate

Ioan Neculai Scurtu mai detine o firma inregistrata tot in Rebra (SC Dimex SRL – n.red.

), intr-o zona unde oamenii sunt de conceptia ca “daca tot avem codrii, de ce sa nu-i radem”! Prin intermediul Ocolului Silvic Somes-Ţibles – condus de consilierul judetean PSD Mihail Muresan – se fac si se desfac licitatiile de masa lemnoasa.

GAZETA a avut “tupeul” in toamna anului trecut sa intre in cuibul de viespi din zona si sa scrie despre modul in care se organizeaza licitatiile de masa lemnoasa la Nasaud. Rezultatul? Nici o sanctiune rasunatoare.

O amenda de 50 de milioane de lei aplicata de Garda Financiara nu face ordine in zona cu siguranta. Acolo se invart sume fabuloase de bani, iar comisioanele care se dau unde trebuie au cel putin sapte zerouri in coada.

Peste sesizarile noastre s-a asternut praful, dar asta nu inseamna ca acei oameni lipsiti de scrupule pot sa-si intoarca capul pe perna si sa doarma linistiti. Atunci am intalnit pentru prima data numele SC Dimex Company 2000 SRL.

Firma din Rebra a castigat o licitatie organizata de Ocolul Silvic Somes-Ţibles, alaturi de SC Bradolact SRL – firma inregistrata in casa primarului din Rebrisoara, Nicolae Bodiu – si SC Edera SRL – societatea controlata din umbra de sotia brigadierului silvic Mihai Buhai.

Despre Dimex Company 2000 SRL detineam informatii la vremea respectiva ca i s-a permis sa ia parte la licitatia din 25 octombrie 2004 pentru ca administratorul ei ar fi platit un comision cuprins intre 150 si 200 de mii de lei pentru fiecare metru cub de lemn cumparat.

Tot atunci am fost “asigurati” ca Ioan Neculai Scurtu este un om de treaba, care nu face invarteli. Ne indoim de acest aspect. Conform datelor oferite de Ministerul Finantelor, la sfarsitul anului 2003 SC Dimex Company 2000 SRL avea datorii totale de peste 10 miliarde de lei.

In plus, am mai aflat ca datoriile societatii la bugetul de stat – aferente lunii ianuarie 2005 – atingeau aproape 500 de milioane de lei. Administratorul firmei Dimex Company 2000 SRL sustine ca cineva vrea sa il lucreze si ca de fapt el este in regula.

Nici n-am afirmat contrariul, dar multi isi ridica semne de intrebare cu privire la pretul jenant inaintat pentru lucrari. Specialistii spun ca, practic, firma poate castiga licitatia de la Consiliul Judetean, dar va lucra in pierdere daca va folosi la lucrari tot ce a trecut pe hartie.

Cu alte cuvinte, pentru a fi in profit firma trebuie sa foloseasca mult mai putine materiale, dar in acte sa figureze cantitatile pe care a asigurat ca le va utiliza. Ioan Neculai Scurtu spune ca el a avut lucrari similare de circa 8 miliarde de lei, dar nu prea isi aminteste de ele.

Inclinam sa-l credem, pentru ca are foarte multe pe cap. Vom reveni!