Cele cinci confederatii sindicale muresene reprezentative au anuntat pentru joi un amplu miting de protest impotriva modificarii Codului Muncii.

Indiferent de confederatia la care sunt afiliati, sindicalistii din tot judetul vor fi asteptati in cele trei puncte de intalnire: parcul din fata Garii CFR, in spatele Teatrului National si in parcarea Hotelului Parc.

Mitigul va bloca centrul municipiului intre orele 14-18. Liderii sindicali au prognozat prezenta a cinci mii de oameni, sustinand ca spera ca astfel Guvernul sa fie sensibilizat si sa aiba o noua atitudine fata de “Biblia relatiilor de munca”, Codul Muncii.

In fiecare zi, la nivel national se desfasoara actiuni de protest, simultan cu mitingul de joi din Mures avand loc manifestari in judetele Bacau, Giurgiu si Valcea.

Protestele impotriva modificarilor asupra Codului Muncii dorite de noul Guvern vor continua apoi la nivel national, singura intrerupere fiind in perioada 18-23 martie, cand reprezentanti ai confederatiilor sindicale vor lua parte la euromitingul de la Bruxelles.

Chiar daca tema acelui miting era necesitatea mai multor locuri de munca de calitate, Confederatia Europeana a Sindicatelor, Confederatia Internationala a Sindicatelor Libere si Confederatia Mondiala a Muncii au luat act de nemultumirile romanesti si i-au invitat pe sindicalistii romani sa protesteze alaturi de cei

europeni. Fiecare federatie va gestiona im mod propriu decontarea cheltuielilor, unii asigurand macar transportul din contributiile sindicale.

Chiar daca sustin mentinerea actualului Cod al Muncii, argumentand prin existenta unui contract colectiv de munca semnat cu acordul partilor si publicat in Monitorul Oficial, sindicalistii au lasat sa se inteleaga ca sunt dispusi sa negocieze unele aspecte daca ele vor fi in folosul partilor.

“Mitingul de joi ne va oferi ocazia sa demonstram ca atunci cand este nevoie suntem solidari si stim sa ne impunem punctul de vedere”, a declarat secretarul general al CNSLR Fratia Mures, Calin Cocis.