Usurinta cu care vicepremierul Adriean Videanu, actionar majoritar la societatea Marmosim, renunta la doua licente de exploatare a marmurei se datoreaza in primul rand "factorului electoral" si in al doilea rand celui financiar.

Societatea trebuie sa investeasca anual, pentru fiecare perimetru de exploatare, miliarde de lei, in functie de cantitatea de minereu exploatata.

Modul in care Marmosim a inteles sa respecte normele de mediu poate fi exemplificat si prin urmatoarea situatie: cu toate ca a fost amendata in 2002 de garda de Mediu pentru lipsa unei statii de epurare, sociatea urmeaza ca abia in acest an sa realizeze aceasta investitie.

Substante periculoase in apele Muresului

Mai in gluma, mai in serios, vicepremierul Adrian Videanu, in acelasi timp candidatul Aliantei D.A. PNL-PD la Primaria Bucuresti a anuntat, in urma cu doua zile, ca renunta la doua dintre licentele de exploatare a marmurei, obtinute sub guvernarea PSD.

Licentele respective urmeaza sa intre in posesia Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, insa, pana in prezent, anuntul facut de Videanu a ramas la nivel de intentie, nefacandu-de publice perimetrele la care a renuntat.

Renuntarea cu usurinta la cele doua licente de exploatare miniera, in ciuda faptului ca Videanu nu mai detine calitatea de presedinte al Consiliului de Administratie a societatii Marmosim se datoreaza nu numai dorintei de a-si spala imaginea publica in contextul alegerilor pentru Primaria

Bucuresti, ci si aspectelor financiare pe care le implica detinerea acestor licente de exploatare, sub aspectul conformarii la normele de mediu.

Ar fi de precizat in acest sens faptul ca societatea Marmosim face parte din categoria celor poluatoare, daca avem in vedere faptul ca, in anul 2002, in urma unor controale, Garda Financiara a aplicat o amenda usturatoare societatii din cauza lipsei unor instalatii de epurare a apei la Cariera de la Ruschita.

Si asta pentru ca societatea Marmosim devarsa in raul Mures ape uzate si care potrivit specialistilor fac parte din categoria substantelor periculoase.

Videanu, „impovarat" de obligatiile fata de mediul inconjurator

Imediat dupa declansarea scandalului legat de modul de obtinere a licentelor de catre Marmosim, sub guvernarea PSD, Videanu se lamenta in presa de "povara investitiilor de mediu". "Mi-au dat doar povara investitiilor de mediu.

Asa ca ii astep pe colegii politicieni si pe ziaristii interesati sa le concesionez public aceste licente gratis", declara cu nonsalanta Videanu.

Declaratia lui Videanu socheaza si asta pentru ca, in calitate de vicepremier ar trebui sa cunoasca foarte bine legislatia in vigoare si sa stie ca licentele de exploatare acordate de ANRM nu pot fi "concesionate" nici pe bani, nici gratis.

Mai mult, un reprezentant al Guvernului ar trebui sa stie ca investitiile de mediu reprezinta o solicitare expresa a Uniunii Europene, facand parte integranta din Capitolul mediu de aderare a Romaniei, incheiat recent de tara noastra.

"Vedeta" Marmosim se conformeaza dupa trei ani

Doar pentru cele trei cariere din judetul Hunedoara, respectiv cea de travertin de la Carpinis si cele de marmura de la Alun si Geoagiu, anul trecut, Marmosim a fost nevoita sa investeasca 344 de milioane de lei, pentru lucrari desprinse din Programul de conformare la mediu, reprezentand investitii.

De asemenea, pentru aceleasi cariere, tot anul trecut, societatea a platit 75 de milioane de lei pentru activitatea de extragere in cariere, asa cum ne-a precizat directorul Agentiei Teritoriale de Mediu Deva, Georgeta Barabas.

De asemenea, la finele lui 2004, Marmosim a fost nevoita sa plateasca o garantie de mediu pentru a-si putea continua activitatea in valoare de 155 de milioane de lei, doar pentru cele trei cariere mentionate.

Ar mai fi de precizat faptul ca, planurile de mediu pentru societatile care exploateaza resurse minerale sunt realizate anual, sumele care urmeaza sa fie investite calculandu-se in functie de cantitatea de minereu extrasa, la fel ca redeventa pe care societatea este obligata sa o plateasca.

Reamintim in acest sens faptul ca, asa cum cotidianul "Buna ziua, ARDEAL" a demonstrat in editiile anterioare, cel putin in cazul carierei de calcar ornamental de la Podeni, judetul Cluj, cantitatea extrasa in mod real nu concorda cu cea declarata Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale Cluj.

De aici rezulta posibilitatea micsorarii semnificative a redeventei, iar pe de alta parte, a investitiilor cerute de programul de mediu.

Directorul Agentiei de Mediu Deva ne-a asigurat ca, pana in prezent, societatea Marmosim a respectat programul de mediu, aratandu-si in acelasi timp ezitarea cu privire la "comportamentul" acesteia in viitor.

"Pana in prezent nu am avut probleme cu ei, dar acum sa vedem, pentru ca de cand e vedeta…", a mai spus Barabas, referindu-se la faptul ca actionarul societatii detine o functie importanta in stat.

Cu toate ca, in ansamblu, Marmosim s-a conformat normelor de mediu, ar fi de subliniat un aspect si anume ca, in anul 2002, societatea a fost amendata de inspectorii Garzii de Mediu pentru lipsa unor instalatii de epurare a apei.

In ciuda "disciplinei" invocate de reprezentantul Agentiei de Mediu, Marmosim urmeaza sa se conformeze la aceasta solicitare abia in acest an. Asa se face ca, societatea a anuntat ca, pana in luna aprilie a acestui an va avea o statie de epurare la Simeria, investitia ridicandu-se la 1,8 miliarde de lei.