Cu cizme de cauciuc prin librarii

Mircea Musgociu, una dintre ultimele achizitii ale PSD, altfel un prosper om de afaceri, a pus mana pe SEDCOM LIBRARII SA. Tranzactia a fost perfectata pe 10 martie 2005 si s-a derulat pe Rasdaq.

De afacere nu pare fi strain un alt pesedist Mihai Popa, directorul executiv al SEDCOM Librarii SA, care cunostea intentia actionarului majoritar, EURO SOUVENIR SA Arad.

Mircea Musgociu a facut o miscare surprinzatoare cum este privita deja in mediul de afaceri muresene achizitionarea de catre creatorul "imperiului cauciucului" a SEDCOM Librarii SA.

Mutarea sa din industria de lohn catre piata imobiliara a fost anticipata insa in coloanele saptamanalului nostru in urma cu cateva saptamani, cand aratam ca anumiti oameni de afaceri care au facut avere din imobiliare, si ii aminteam pe Ioan Eugen Farcas - SILVANA, Vasile Dumbrava - ROMUR sau Grigore Gorea

- Rosenberg - ar trebui sa se teama de Mircea Musgociu. Ceea ce la vremea respectiva parea doar un zvon, iata ca s-a adeverit saptamana trecuta, cand pe Rasdaq, in 10 martie, a aparut ca actionar majoritar la SEDCOM Librarii SA - Mircea Musgociu.

Tranzactia a fost intermediata de IFB Finwest Arad, societatea de investitii financiare mama este patronata de omul de afaceri Sibian Ilie Carabulea.

Mircea Musgociu a cumparat 82% din pachetul de actiuni al SEDCOM Librarii SA, adica a achizitionat, la un calcul simplu, actiunile EURO SOUVENIR Arad, actionar cu 56% pana saptamana trecuta, IFB Finwest care detine 12,2% si PAS (salariatii) SEDCOM - 14%.

Valoarea totala a tranzactiei s-a ridicat la peste 13 miliarde de lei, potrivit informatiilor de pe site-ul Rasdaq, investitie "minimalizata" de cumparator care a recunoscut ca a platit undeva la 10 miliarde de lei pentru intreg pachetul SEDCOM.

Oricat de transparenta ar parea la prima vedere aceasta afacere, nu putem sa nu remarcam ca Mihai Popa - director executiv al SEDCOM, si Mircea Musgociu, milionar in dolari din tranzactia firmei de cablu Telesatco si afacerile pe piata de lohn, sunt colegi de partid, pentru a nu ne duce gandul la alegerile interne din PSD cand s-au sustinut

reciproc.

SEDCOM vs ARCADIA 2000

Mircea Musgociu care si-a manifestat intentia de a dezvolta activitatea de vanzare de carte va avea de rezolvat in perioada urmatoare problema spatiilor in care isi desfasoara activitatea librariile Romulus Guga, Universitatii - ambele in Targu Mures, si Lumina din Reghin.

Va reamintim ca ARCADIA 2000 SA Bucuresti a castigat prin sentinta 1533/2004 a Tribunalului Mures dreptul de a evacua SEDCOM Librarii SA din librariile mentionate mai sus, dupa mai bine de 3 ani de cand au inceput divergentele intre ARCADIA 2000 si SEDCOM.

Scandalul de data recenta, transat pe holurile instantelor de judecata, a plecat de la refuzul SEDCOM de a accepta noile chirii stabilite de Consiliul de Administratie al ARCADIA - 5 usd/mp - pentru Romulus Guga, respectiv 3 usd/mp - pentru celelalte doua librarii.

Nici SEDCOM nu s-a lasat mai prejos, actionand ARCADIA in judecata si pretinzand recunoasterea si returnarea sumelor cheltuite ca investitii in cele trei spatii, aproape 1 miliard de lei. Procesul este pe rolul Judecatoriei Targu Mures.

SEDCOM mai detine librarii la Sovata, Iernut, Tarnaveni sau Sighisoara, dar unde societatea detine si spatiile.

Oricum, afacerea nu este una culturala ci dimpotriva este una imobiliara pentru ca investitiile in spatii si cladiri sunt cele mai sigure si cu profit exceptional in acesti ani.

Terbea intra cu tirul in Manpel

La Manpel, fosta Fabrica de Manusi din Targu Mures, a fost in ultimii ani o telenovela continua. Directorii generali, Szekely Alexandru si Agoston Margit, mai ca nu

s-au batut in public pentru suprematia la sefia MANPEL SA. Sau la impartirea comisioanelor. Dupa aceea, dupa o perioada de liniste, au venit grevele, tocmai din cauza neachitarii salariilor. Societatea se apropia de un inevitabil faliment.

In urma cu putin timp, compania alta data un etalon in domeniul sau de activitate, a fost achizitionata de patru firme din Bucuresti, de doua persoane fizice, desi mai multe persoane au sustinut ca nici Sorin Terbea nu este strain de afacere si ca se regaseste chiar printre actionari.

Tranzactia care nu apare inca pe Rasdaq unde MANPEL este cotata, dar se ridica, potrivit informatiilor pe care le detinem pana in prezent, la peste doua milioane de euro. Terbea a fost, conform propriei declaratii, numit de CA si AGA director general in 4 martie 2005.

Agoston Margit este istorie si poate de aceea a refuzat sa ne raspunda. Si pe fix si pe mobil. In versiunea omului de la Georgia Group au navalit comenzile de manusi peste MANPEL. In stilul caracteristic, el promite angajari de specialisti in industria pielariei. Vin vremuri noi la MANPEL.

Or fi doar de promisiuni sau chiar de relansare ramane de vazut.

Telenovela

SC Manpel SA are un capital social de 16,358 miliarde de lei. Ultima majorare de capital a fost efectuata la sfarsitul anului 2003, cand doua fonduri de investitii, Romanian Reconstruction si Tidal Wave, au contribuit cu 110.000 $.

Celor doua fonduri de investitii li se adauga un al treilea care a achizitionat de pe piata bursiera actiunile detinute de Broadhurst Investments, toate cele trei fonduri detinand - impreuna - peste 35 % din actiunile Manpel S.A.

Datoriile societatii depasesc de cinci ori valoarea capitalului social - aproximativ 76 de miliarde de lei. Colac peste pupaza, in 2002 pierderile societatii s-au situat la 27,5 miliarde de lei, iar in 2003 la 7 miliarde de lei.

Capacitatea de productie a SC Manpel SA este de 1,2 milioane de perechi de manusi pe an, dar in prezent produce doar aproximativ 300 de mii de perechi.

Dintr-un maximum de 2.350 de muncitori, cati lucrau in 1996 la Manpel SA, acum mai sunt angajati doar 550. Din imprumuturile istorice de la BCR de peste 2 milioane de dolari au ramas doar 700.000 de dolari, iar la creditele in lei 11 miliarde.

Interesant este faptul ca, directorul Bereczky a declarat foarte sigur pe sine ca PAS de la Manpel si-a platit toate ratele scadente la FPS pentru achitarea actiunilor cumparate. Or, se stie faptul ca ani de-a randul aceste rate nu au fost platite, ca APAPS - mostenitorul FPS, ameninta cu desfiintarea privatizarii etc.

Iar acum, subit, toate ratele sunt platite. Poate nu la AVAS.

La mana concurentei

Productia Manpel SA este directionata in proportie de 35-40 % spre piata estica - statele din fosta URSS, 10 % spre piata interna, iar restul de 50-55 % spre piata vestica. Dar, acum se produc manusi la doar un sfert de capacitatea de productie a Manpel SA.

Crunta realitate este ca marii clienti ai Manpel se regasesc doar in catastifele istorice: Borak Ltd CSI, Elof Hansson Suedia, Roeckl GmBH Germania, Shalimar SUA, Norwin Handels GmBH Austria, etc. Iar cei mai multi si-au redus comenzile la minimul de existenta.

Crunta realitate arata ca specialistii din Manpel au parasit firma si si-au deschis propriile afaceri, preluand totodata si clientii cei mai importanti. Exemple in acest sens pot fi: Manpelino SRL, Dermagant SRL, Gloves SRL, etc, iar exemplele ar putea continua.

Dar, in fond si la urma urmei, piata este libera si fiecare poate sa-si inceapa propria afacere.

Ba chiar s-ar putea spune ca "vina" acestor imigrari spre piata privata este tot a managerilor de la MANPEL, pentru simplul fapt ca nu a reusit sa-si tina specialistii in firma: sa-i plateasca, sa le satisfaca cererile, etc.

Ne referim atat la actuala conducere, cat si la cele doua care s-au perindat la carma societatii in anii tulburi 1997 - 2002.

La Manpel, aproximativ 70 de muncitori sunt acum in somaj tehnic pentru ca nu au de lucru. In lipsa unei minuni vor fi trecuti in somaj. La Sectia Tabacarie mai lucreaza 39 de persoane. Adica 10 % din ceea ce a fost candva. Mai sunt 120 de confectioneri de haine, si 310 confectioneri de manusi.

Restul sunt personal TESA, portari, soferi, etc. Acesta este Manpel SA din punctul de vedere al personalului. Cel putin inainte de epoca Terbea. Candva lucrau 2.350 de muncitori!

Mircea Nicolae Musgociu s-a nascut pe data de 16 septembrie 1963, in Targu Mures. A terminat Facultatea de Electrotehnica din Iasi, sectia Electronica si Telecomunicatii. Dupa finalizarea studiilor a fost inginer la IMP Viitorul Oradea timp de un an, dupa care a revenit in orasul natal si a lucrat tot ca inginer la Imatex.

Din anul 1990 ocupa functia de director general la mai multe societati, printre care Telesatco si Profitec. Top Capital 300. Anul 2004 marcheaza intrarea lui Mircea Musgociu in viata politica mureseana, fiind membru in organizatia judeteana Mures a PSD. Este casatorit si are doi copii.

Sorin Ioan Terbea s-a nascut in orasul Victoria, judetul Brasov. A ajuns in Targu Mures, casatorindu-se cu Cristina Pora, fiica sefului Inspectoratului peste Securitatea Salaj, originar din Mures.

In 1991 isi infiinteaza prima firma, SC Imexa SRL, care avea drept obiect de activitate comertul cu amanuntul in magazine nespecializate. Tot in 1991, se asociaza cu cetateanul german Oliver Kuharcz in societatea Olimexa K, tot in domeniul comertului cu amanuntul.

Doi ani mai tarziu, Sorin Terbea debuteaza in afacerile cu transportul rutier de marfuri, constituind firma Teposa International. Tot din anul 1993 fiinteaza si Saturn Com Trans. Acelasi obiect de activitate il are si Georgia Group Spedition, firma care efectueaza oficial transport rutier de marfuri.

Megamotors, o alta societate infiintata de Terbea, in 1998, este o acoperire legala a comertului cu autovehicule. In anul 1999, numele lui Sorin Terbea figureaza pe lista celor noua condamnati gratiati de la executarea restului pedepsei, prin decretul prezidential nr. 331, dat de presedintele Emil Constantinescu.

Terbea a fost acuzat pentru inmatricularea falsa de masini si trimis in judecata la Targu Mures. Instantele muresene au hotarat condamnarea sa la peste doi inchisoare cu suspendare. A fost salvat insa de milostenia lui Emil Constantinescu.

"Pachetul majoritar, de 82%, al Sedcom Librarii a fost achizitionat de catre Mircea Musgociu, patronul grupului de firme Profitec. Fostul actionar majoritar este firma aradeana Euro Souvenir, patronata de un cetatean de nationalitate germana. Situatia Sedcom Librarii sper sa se schimbe in bine.

Din primele contacte pe care le-am avut cu Mircea Musgociu, am inteles ca se va merge in directia dezvoltarii firmei. Deci nu se va renunta la cele trei librarii si nu se va schimba profilul societatii. Noul actionar majoritar intentioneaza sa faca investitii in centrele de librarii.

Pretul unei actiuni a fost de 9.000 lei, suma totala ajungand la 10 miliarde de lei. Ramane de vazut daca pretul este mic sau mare, caci, daca se vor inchide librariile, atunci pretul platit a fost mare", Mihai Popa, director executiv Sedcom Librarii

"Sedcom Librarii este o investitie buna. Spre deosebire de alte societati, care au acumulat in timp datorii, Sedcom se afla pe linia de plutire si eu intentionez sa dezvolt aceasta afacere, vanzarea de carte. Pana acum am investit doar in productie.

Acum am considerat ca e timpul sa ma indrept si catre alt gen de investitii. De altfel, intentionez sa dezvolt un concept nou referitor la vanzarea de carte, librariile vor avea toate un anumit aspect, din dorinta de a ne construi o identitate, o imagine proprie.

De asemenea, ceea ce m-a incurajat sa fac aceasta achizitie a fost si faptul ca Sedcom are un foarte bun manager, in persoana lui Mihai Popa. Noi intetionam si sa incheiem litigiile pe care Sedcom le are cu Arcadia 2000, chiar daca asta ar insemna sa platim un pret mai mare pe spatiile luate in chirie de la societatea Arcadia.

Am incredere, insa, ca prin diplomatie si uzand de arta negocierii vom reusi sa pastram librariile. Mai ales ca intentionam dezvoltarea lor si prin importuri directe de articole de papetarie, ceea ce ne va da posibilitatea de a practica preturi mai scazute decat cele din prezent.

De asemenea, ne gandim sa achizitionam spatiile unde functioneaza librariile, prin majorarea capitalului social. Mai mult, eu sunt obligat sa fac oferta publica pentru achizitionarea celorlalte actiuni, la pretul de 9.000 lei.

Iar in toate aceste tranzactii ma bazez pe puterea mea financiara", Mircea Musgociu, patron Profitec

"Societatea Manpel a fost cumparata de patru firme din Bucuresti - dintre care una are sediul in Cipru -, si doua persoane fizice din Timisoara, Ilie Alexandru si Grigore Banuta.

Eu am fost numit director general in 4 martie 2005 de catre Consiliul de Administratie si de AGA, iar fostul director Agoston Margit a fost decazuta din toate drepturile. La prima vedere, m-am ingrozit de ce am gasit aici. Datorii de peste 70 de miliarde de lei si manusi in valoare de 254.

000 dolari vandute lui Dorin Huma, fara a fi recuperati banii. Voi face tot posibilul sa repun fabrica pe picioare. Avem comenzi de sute de mii de perechi de manusi, iar actionarii principali imi aduc necesarul de piele din Etiopia si krafturi (n. red. inlocuitori) din Pakistan. Nu intentionez sa concediez, ci sa angajez oameni.

Relansarea Manpel a inceput", Sorin Terbea, Georgia Group Spedition, Salubriserv, Manpel SA

Director bucuros

"Am auzit si eu. Nu-l cunosc indeaproape pe domnul Sorin Terbea. Orice solutie de rezolvare pentru Manpel este imbucuratoare, pentru ca de multi ani Manpel se zbate in probleme.

Patronii decid ce fac in continuare, dar ar fi pacat pentru renumele Manpel si pentru ceea ce a insemnat pentru esicherul economic al judetului sa se ajunga la inchiderea unei asemena capacitati de productie", Bereczky Ioan, director Manpel

Sindicalist fericit sau perierea noului stapan

"La aceasta data nu se cunosc multe amanunte, nu stiu nici eu date concrete si nu as vrea sa vorbesc despre ce nu cunosc. Se pare avem un nou director, nu exista un comunicat oficial. Mi-e greu sa ma pronunt pana nu vad un certificat al Oficiului Registrului Comertului. Totul a venit surprinzator.

S-a vorbit despre demisia doamnei Agoston Margit, dar nici despre aceasta demisie nu se stie cand a fost data, eu nu am vazut-o. In privinta datoriilor, sunt si aici mai multe variante si nu as vrea sa spun date incorecte. Nu cred ca se va renunta la productie, de fapt sunt convins ca productia merge mai departe.

Sub ce forma, vom vedea. Nu se cunosc acum o serie de detalii tehnice, care se vor lamuri in urmatoarea saptamana. Ceea ce este cert este ca vom avea, in sfarsit, patroni, patroni in adevaratul sens al cuvantului. Sunt optimist.

Din '96, de cand s-a facut acea privatizare, s-a demonstrat ca a fost o metoda gresita si iata unde s-a ajuns, am avut actionari din toate colturile tarii, care nu au venit niciodata la AGA sau sa se implice in decizii.

Cert este ca vom avea patroni cu bani reali investiti si care normal ar fi sa-si urmareasca investitia", Alexandru Gliga, lider sindical Manpel