In 1999, "Horizont Slovakia" a preluat 80 la suta din actiunile societatii Sportnike din Targu Mures, denumirea noii societati fiind "Horizont". Obiectul principal de activitate era organizarea de pariuri sportive. Holdingul slovac Horizont avea, la ora preluarii, zeci de obiecte de activitate si sute de filiale in Slovacia, Ungaria, Croatia, Serbia si chiar si in America de Sud.

De la inceput, afacerea a fost gandita in afara legii. Desi legea cerea, inca din 1997, ca tichetele de pariuri sportive sa fie tiparite de CN "Imprimeria Nationala" SA, conducerea Horizont a folosit bilete proprii, neinseriate, pana in anul 2002. Societatea a achizitionat primele tichete legale in luna mai 2001, dar a inceput sa le foloseasca numai dupa cateva luni.

Aceasta "scapare" a dat frau liber escrocheriei. Era evident ca biletele ilegale, nenumerotate si neinseriate, puteau fi falsificate si completate ulterior, prin intermediul programului informatic, astfel incat reprezentantii Horizont sa isi insuseasca mari sume de bani.

Timp de trei ani, Horizont si-a desfasurat ilegal activitatea, a deschis zeci de filiale, conducandu-si operatiunile de la sediul din Cluj. Garda Financiara si politistii au stat cu mainile in san.

Imagine si Hummer

Nici tichetele false, nici faptul ca societatea functiona, culmea, cu pierderi, nu i-au miscat din amorteala pe anchetatori. In ianuarie 2001, partea slovaca a Horizont, in frunte cu directorul si patronul Vladimir Fruni, a organizat un desant la Cluj, cu doua masini "Hummer", pentru a promova imaginea firmei de pariuri.

Fruni a fost insotit de doi membri ai conducerii Camerei de Comert din Targu Mures. Acestia au ridicat osanale firmei Horizont. Realitatile erau, insa, cu totul altele. Pe parcursul anului 2001, activitatea "Horizont Slovakia" a inceput sa fie controlata de autoritatile slovace. Fruni a dezvoltat o afacere "tip FNI" in tara sa natala, prin compania "BMG Invest".

Printr-o campanie mediatica, similara cu aceea FNI sau SAFI, acesta a atras investitiile a peste 200.000 de compatrioti si, apoi, a disparut, dupa "modelul Vlas". In 28 februarie 2002, Fruni a fost dat in urmarire prin Interpol si (in numai o zi!) era prins de politie, pe riviera croata. In 7 martie, i s-a cerut extradarea si in luna iunie el era, deja, adus si incarcerat in Slovacia.

O actiune cu deznodamant penibil

In perioada in care Fruni raspundea anchetatorilor din tara de origine, la Cluj, actionariatul SC Horizont SRL a fost schimbat rapid. Fruni si-a vandut actiunile unui cetatean croat, controlat insa de acesta si de asociati. Desi era clar ca face parte dintr-o retea mafiota, "afacerea Horizont" din Romania a functionat inca un an, pana pe 15 martie 2003.

Atunci, conducerea Horizont a fost arestata la Cluj de "mascati", dupa sase luni de filaj si ascultari telefonice.

A fost realizat un flagrant in care au fost implicati ofiteri ai SRI, echipe operative ale Parchetului Anticoruptie si ofiteri de la Crima Organizata.

Slovacii Maruska Lubomir, care raspundea de partea administrativa a firmei, Belvoncik Juraj, "creierul informatic" al afacerii, si romanca Ana Avram, traducatoarea societatii, au fost incatusati, transportati la Bucuresti cu avionul si "depusi" in arestul Parchetului General.

Au urmat cateva zile de mediatizare excesiva si relatari pline de "fapte eroice", din care reiesea ca Politia, SRI si procurorii anticoruptie au demascat si anihilat o retea mafiota transfrontaliera de spalare de bani. Se vorbea, atunci, de milioane de dolari care paraseau anual tara pe aceasta filiera. Pana la urma, toata afacerea a fost ingropata.

Ce s-a intamplat cu reteaua internationala de spalare de bani si cum a fost pedepsita?

Rechizitoriu "lasa-ma, sa te las"

Dupa munca "organelor de ancheta", a ramas un rechizitoriu gras (cuprinzand mii de pagini), avizat pe 3 iulie 2003 de Corina Gheorghisan, procuror-sef al Sectiei de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog din cadrul Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie.

Ce au aflat procurorii? Slovacii lui Fruni, prin intermediul translatoarei Avram, comandau personalului de la agentiile de pariere tiparirea pe imprimanta a unor coli A4 cu pariuri fictive. Dupa desfasurarea partidelor se comanda tiparirea cu rezultate exacte a tichetelor oficiale, legal inregistrate, cu seriile retinute pe colile A4.

Miliarde de lei, saptamanal, erau ridicati de oameni de incredere ai Horizont. Ingineria era cunoscuta si de Ioan Szombat, administratorul Horizont, care a fost arestat ulterior. Acesta, spun procurorii, a pus la dispozitie, in vederea ridicarii de castiguri ilicite, datele personale ale unor angajati ai unei terte firme, pe care o patrona.

Szombat a declarat ca a intrat in "hora" obligat de asociatii slovaci, care la un moment dat l-au dus cu forta in Iugoslavia, la Novi Sad. Dupa ce "castigau" miliarde, infractorii porneau la "recoltat" prin tara, la agentiile unde se falsificau biletele, in Cluj, Alba, Turda, Lugoj, Oradea, Suceava, Pitesti etc.

Rechizitoriul explica doar modul in care erau implicati infractorii in realizarea falsurilor si colectarea sumelor. Cercetarea nu a fost extinsa asupra autoritatilor implicate si nu a fost documentat inca circuitul complet al sumelor de bani "spalate".

De fapt, acuzatia cea mai consistenta era, asa cum am spus, tocmai "spalarea de bani". Politia a recuperat doar 500.000 de dolari, "productia" din doua-trei luni a celor de la Horizont, un grup infractional organizat care functiona de peste trei ani.

Dupa sase luni de filaj si ascultari, SRI trebuia, in mod logic, sa se edifice complet asupra modului in care circulau sumele de bani obtinute ilicit.

Comic este ca procurorii au luat in considerare declaratiile celor de la Horizont in care acestia au declarat inocent ca "au cheltuit sumele de bani estorcate in Romania si ca au organizat sistemul fraudulos numai cu doua-trei luni inainte de a fi arestati". Mai tragic este ca au fost crezuti!

Sunt pe cale sa scape

O alta ciudatenie este aceea ca slovacul Vladimir Frundi si croatul Gracanin, cei care au detinut majoritatea actiunilor de la Horizont, nu au fost audiati, desi Fruni era arestat si se putea organiza o comisie rogatorie romano-slovaca. Beleaua a cazut pe capul executantilor, care au reusit sa deturneze ancheta si sa fie condamnati, in final, doar pentru fals.

Nici aspectele referitoare la "contributia" institutiilor statului la reusita escrocheriei, rezultate din probe clare, nu au fost anchetate. Pariurile functionau in baza unei licente (0000142 din 1 noiembrie 2000) absolut dubioase, emisa de Comisia de Autorizare a Jocurilor de Noroc din subordinea Ministerului Finantelor (MF).

In document nu apar numele celor care l-au semnat, iar semnatura din partea MF si cu cea a firmei Horozont coincid!

De altfel, slovacii, conform declaratiilor de la dosar, spuneau ca sumele ilicite le vor folosi ca sa obtina o alta licenta. Ca spaga, fireste. Pe de alta parte, firma a obtinut, suspect de usor, spatii centrale in toate capitalele de judet. Horizont nu a fost controlata serios timp de trei ani, nici de Garda Financiara, nici de Politie.

Nu s-a extins cercetarea nici asupra societatii "Formula" din Satu-Mare, alta casa de pariuri infiintata de cei de la "Horizont" pentru a li se pierde urma. Pe parcursul a trei ani, societatea si-a trecut la capitolul cheltuieli o serie de investitii imobiliare, ceea ce a diminuat rezultatele financiare si darile catre stat. Procurorii nu au solicitat o expertiza contabila.

Pe baza rechizitoriului ciuntit, cei patru arestati au fost condamnati de judecatorii Tribunalului Cluj la pedepse "hazlii" de cate trei ani si jumatate de inchisoare pentru constituirea si sustinerea unui grup infractional si falsuri.

Traducatoarea Ana Avram a beneficiat de suspendarea pedepsei. Inculpatii au atacat la Curtea de Apel Cluj, respectiv la Inalta Curte de Casatie si Justitie, sentintele judecatorilor clujeni si dosarele au fost trimise spre rejudecare. Avand in vedere ca au executat arest preventiv (care se scade din condamnarea la puscarie) sunt sanse ca acestia sa scape repede de la "mititica".

Mai mult, reprezentantii Horizont au cerut ridicarea sechestrului asupra bunurilor firmei, ca si cum "persoana juridica Horizont" nu este la fel de implicata in afacere ca si ei. Asta ca, la o eventuala eliberare, cei de la Horizont sa se bucure in tihna de ceea ce au adunat timp de trei ani, iar apoi au trecut pe numele firmei