Daca in Uniunea Europeana pentru a avea statutul de functionar public e musai sa ai oaresceva studii de specialitate, pe plaiurile mioritice, aproape toate profesiile au cate un reprezentant de seama in randul autoritatilor locale.

Adica, dupa un presedinte cizmar, de ce n-am avea si primari sau viceprimari din randul strungarilor, dulgherilor, ospatarilor, brutarilor, soferilor sau agricultorilor? Ca doar gradina administratiei publice e mare si e loc pentru toti.

Selectia oamenilor din administratia publica e minunata, dar lipseste cu desavarsire. Cum liderii partidelor politice nu ezita sa promoveze in functii publice oamenii indiferent de pregatire, tot mai multi alesi locali ajung sa schimbe, peste noapte, saiba cu Monitorul Oficial. Asa ca nici Maramuresul nu duce lipsa de "Cenusarese politice".

Cum de o buna bucata de vreme Romania se cazneste sa se alinieze normelor UE, am fost curiosi sa vedem cine sunt cei care vor aduce localitatile maramuresene la nivelul celor din Occident.

Si… surpriza! Pe langa economisti, juristi, medici, ingineri sau profesori am descoperit ca printre reprezentantii Guvernului in teritoriu se numara si soferi, mecanici, electricieni, agricultori, ospatari, brutari, tamplari sau croitori.

Si nu e vorba de simpli funtionari publici, ci de oamenii care ocupa fotoliile tapitate de primari, viceprimari sau secretari si urmeaza sa aplice strategia de aderarare a tarii noastre la UE.

Primaria-auto

Una dintre breslele care a dat judetului cei mai multi primari e cea de mecanic auto. Vima Mica, Gardani, Sarasau sau Baita de sub Codru sunt doar cateva dintre localitatile in care primariile n-ar trebui sa cheltuie nici un leut cu reparatiile masinilor. Motivul? Au in "batatura" cate un mecanic auto, pe post de viceprimar sau secretar.

Dar avem si edili obisnuiti sa conduca. E drept, doar masini. Din "grupul soferilor ajunsi primari" fac parte mai-marii localitatilor Sarasau si Repedea. Desi a avansat in functie, Ioan Covaci, primarul din Sarasau, reactioneaza tot ca un sofer nervos prins in trafic cand vine vorba de vechea profesie: "acuma nu stiu daca e asa importanta o chestie din asta ca sa o dezvoltati atata de tare.

Pe mine nu ma deranjeaza, puteti sa scrieti orice doriti. Eu am facut treapta intai si sunt conducator auto, care-i problema?"

Altii, mai intreprinzatori, folosesc experienta acumulata in vechea profesie si in timpul mandatului de primar, insa doar in folosul comunitatii. "Cu masinile primariei n-avem probleme. Avem tafuri, avem tractor, si le mai reparam noi cand se strica, nu platim mecanic", a confirmat Pavel Tiudic, primarul din Repedea, „avantajul calaretului".

Nomenclator de meserii

Unii dintre alesii locali ar putea coordona sau chiar participa la lucrarile publice. De exemplu Ioan Deac, primarul din Bogdan Voda (strungar), Gheorghe Bedeoan, viceprimarul din Giulesti (tamplar), Gheorghe Bohotici, primarul din Desesti (dulgher), Ioan Bosca, viceprimarul din Vadu Izei (tamplar) si Vasile Maris, primarul din Viseu de Jos (constructor) ar putea forma un "mini-santier".

Tot din randul alesilor locali s-ar putea gasi personalul pentru o patiserie sau o brutarie. Desi sustine ca nu si-a mai exersat cam de multisor vechea profesie, Pop Vasile, viceprimarul din Ruscova afirma, mai in gluma, mai in serios, ca s-ar descurca chiar si la capitolul prajituri, desi e brutar de profesie. "Sa fac paine la Primarie? Nuuu. Prajituri as putea sa fac, eventual", a glumit Pop.

Desi a ajuns primar in Camplulung la Tisa, Valentin Pop si-a pastrat diplomatia din relatii cu clientii, specifica profesiei initiale de ospatar: "cine stie ce v-ar interesa? Poate dureaza si stiti cum e, la telefon e altceva. Daca v-ar face placere sa veniti la noi, sunteti bine-primiti oricand, nu conteaza ziua", a recitat primarul.

Altii, desi au meserii aflate la mare cautare, ca agent de vanzari sau agent de turism, nu prea le pot folosi. Alexandru Noje, viceprimarul din Bicaz, spune ca: "n-am prea putut folosi vechea profesie, ca Bicazul n-are multe obiective turistice. Si nici nu m-o ajutat cu nimic in activitatea de viceprimar vechea specializare.

" In schimb, Gheorghe Moldovan (croitor), primarul din Vadu Izei, si-ar putea folosi profesia intr-un program de aliniere a autoritatilor locale din judet la standardele UE. Cel putin in materie de vestimentatie.

Daca Primaria nu pare a avea vreun punct comun cu croitoria, nu acelasi lucru se poate spune despre politisti. Cel putin asa sustine Vasile Bilasco, primar in Petrova si singurul politist-primar din Maramures: "o perioada a fost foarte greu. Am avut multe obstacole din partea functionarilor Primariei, nu a oamenilor. Si acuma inca mai am pobleme. A trebuit sa fiu tare, robust.

Daca nu eram politist, ma mancau astia. M-a ajutat foarte mult. Eu cat am fost ofiter tot cu oamenii am lucrat si asta m-a ajutat. Dau un raspuns oamenilor foarte rapid. Colaborez cu politia in continuare, trebuia mentinuta relatia. Si cand o fost scandaluri, io nu m-am temut de ei, imediat am luat masurile care se impun."

Lista primarilor cu meserii "traznite" ar putea continua, dar cred ca deja v-ati convins ca in acest domeniu nu exista „discriminari" legate de profesie, studii sau alte "mizilicuri". Asa ca am propune sa se infiinteze o "echipa fantastica" a primarilor, care sa rezolve situatiile de criza. Motiv pentru care mai cautam: un corhanitor, un tocilar si un turnator (nu la Securitate, a se retine!).