Judecatorul Andreea Ciuca a inaintat ieri procurorului general al Romaniei, Ilie Botos, o cerere de recuzare a conducerii PNA Bucuresti, respectiv a celei a PNA Targu Mures. Lotul de "invinuiti", format din Amarie Ioan, Suhan Gheorghe, Vizitiu Gheorghe si Sandu Marin, sunt acuzati ca vor sa-si pastreze fotoliile, desi in mai multe rapoarte succesive li s-a dovedit ineficienta in activitate, prin fabricarea de dosare si trimiterea in judecata pe baza unor pseudo-probe.

Judecatorul Ciuca a aratat in cerere ca i-a fost incalcat in mod repetat dreptul la aparare, ca, prin diverse aparitii mediatice ale procurorilor, i-a fost stirbita imaginea fara a beneficia de un drept elementar - prezumtia de nevinovatie. In cei doi ani de activitate, PNA Targu Mures a solutionat abia sapte dosare, din care ultimele doua "produse" in ultima saptamana

Judecatorul Andreea Ciuca a inaintat ieri procurorului general al Romaniei, Ilie Botos, o cerere de recuzare a conducerii PNA Bucuresti, mai precis a procurorului general Ioan Amarie, a procurorului general adjunct Gheorghe Suhan si a procurorului sef al Serviciului Anchete Speciale, Gheorghe Vizitiu.

De asemenea, cererea de recuzare il vizeaza si pe procurorul sef al Serviciului Teritorial Anticoruptie Targu Mures, Marin Sandu.

Magistratul Ciuca a aratat ca a solicitat recuzarea celor patru deoarece acestia, din dorinta de a-si pastra fotoliile, de a infirma concluziile Raportului de tara pe 2004, ale Raportului Comisiei Europene din acelasi an, precum si ale Raportului Freedom House, care evidentiaza ineficienta activitatii PNA si, mai mult, din incercarea de a-i contura o imagine negativa, prin afirmatii tendentioase cuprinse in rechizitoriu si in aparitiile mediatice, desi timp de doi ani procurorii nu au mai intocmit nici un act de urmarire penala impotriva magistratului muresean, vor acum sa "fabrice" un alt dosar si un nou rechizitoriu.

Ineficienta mascata prin apelarea la masuri abuzive - ignorarea dreptului la aparare, din incercarea disperata a procurorilor PNA de a forta o noua trimitere in judecata. Desi avocatii Andreei Ciuca au depus un proces verbal in care se mentiona ca obiectiunile fata de raportul de constatare tehnico-stiintifica IT - 22 de mii de pagini, intocmit de "specialistii" PNA in 8 luni, proces verbal la care procurorii nu au avut nimic impotriva, vor fi depuse la inceputul lunii aprilie, procurorii au comunicat ca vor prezenta materialul de urmarire penala in 31 martie, decizie ce face imposibila depunerea obiectiunilor.

Incalcarea dreptului la aparare este si mai evidenta in cazul raportului de constatare tehnico-stiintifica-juridica, intocmit de specialistul in toate - ati ghicit, acelasi omniprezent Dumitru Gheorghiu, o capacitate in viata daca ar fi sa ne luam dupa cunostintele sale in IT, finante-contabilitate, grafologie, merceologie si Dumnezeu mai stie alte cate - in urma reformularii si denaturarii concluziilor a trei rapoarte anterioare, rapoarte la care erau ridicate obiectiuni.

La raportul acestui "specialist", magistratul si aparatorii sai au avut acces doar o zi, desi era vorba de 552 de pagini, timp in concluzie insuficient pentru formularea obiectiunilor si, in consecinta, a apararii.

In cerere, magistratul a inclus si audierea sub presiune a martorilor, lucru demonstrat in instanta cand martorii au recunoscut ca s-au exercitatat presiuni asupra lor pentru a le fi smulse declaratii incriminatoare.

Iar cireasa de pe tort este faptul ca procurorii considera ca dreptul la un proces echitabil nu se refera si la urmarirea penala, o maniera de interpretare a legii, am spune, cel putin incredibila.

Psihoza PNA cu "infractorul periculos"

Magistratul Ciuca a rememorat, pe parcursul cererii, momentele in care procurorii PNA au incercat sa acrediteze ideea ca este un infractor periculos. Astfel a amintit un articol din Adevarul, in care se preciza ca procurorii "sunt gata sa demisioneze in bloc daca judecatoarea Ciuca va fi eliberata", incalcand prezumtia de nevinovatie si incercand sa dovedeasca pseudo-greutatea cazului.

De asemenea, au fost inserate fraze din rechizitoriul intocmit de cuplul Suhan si Vizitiu si confirmat de Amarie, in fapt o compunere pseudo-juridica murdarita cu epitete dure sau a fost, din nou, adusa in discutie monitorizarea telefoanelor, inclusiv a ziaristilor, timp de 13 luni. Caz care, in paranteza fie spus, a ajuns in atentia Comisiei pentru drepturile omului din Senatul Romaniei, in Parlamentul European etc.

Judecatorul Ciuca a aratat de asemenea ca procurorii a caror recuzare s-a solicitat nu au putut proba anumite acuze pe care le-au formulat.

Asteptam si raspunsul PNA, dar, avand in vedere viteza lor de reactie, probabil doar in numarul de maine…

STA Targu Mures, la fel ca si parchetele similare din tara, nu au reusit sa solutioneze nici un caz beton de coruptie, iar in marea coruptie au dat chix.

Astfel cazurile solutionate de STA sunt urmatoarele:

dosarul judecatorului Andreea Ciuca, a directorului general ROMVELO Ludus, Ioan Borda, a actionarului Agromec Targu Mures, Cicerone Magherusan, a celor sase finantisti - Cristian Florea, Eugen Negrea, Adrian Boila, Radu Ciortea, Sorin Moldovan si Claudiu Hadar, a judecatorului Marius Suciu, a comisarului Gheorghe Hutanu, a administratorului Bailor Sarate de la Sangeorgiu de Mures, Mariana Deac. Adica vreo sapte dosare… Cazuri a caror asa-zisa rezolvare, pentru ca mai toate sunt cusute cu ata alba, a implicat cheltuirea nejustificata de fonduri substantiale.

"Am formulat aceasta cerere de recuzare pentru ca interesul procurorilor PNA este evident, continuand masurile ilegale, pentru mascarea dispozitiilor ilegale date pe parcursul a aproape doi ani de asa-zisa ancheta, procurorii recuzati precipita o noua trimitere in judecata. Scopul urmarit este dovedirea cu orice pret a eficientei PNA in contextul aprecierilor negative, concrete facute de trei rapoarte internationale. Desigur nu le este strain faptul ca procesul de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a ajuns aproape de final, de aceea vor cu orice pret sa declanseze o prelungire a procedurii prin aceste noi infractiuni abuzive",judecator Andreea Ciuca