Dupa aproape zece ani in care au incercat cu orice chip sa-si dovedeasca nevinovatia, personajele-cheie din dosarul "Manfredini" rup tacerea.

Cu existenta bulversata de acuzatiile de spionaj puse in carca de Serviciul Roman de Informatii, urmarite vreme indelungata indeaproape de angajatii acestei institutii, fostele angajate ale societatii comerciale "Antibiotice" SA sunt hotarate sa apeleze la instantele europene pentru a-si sustine cauza. Pana atunci insa, cele trei femei asteapta verdictul Tribunalului Iasi.

Magistratii ieseni au doua variante: fie recunosc faptul ca au gresit initial cand le-au condamnat la inchisoare pe baza unor simple declaratii si accepta expertiza tehnica intocmita in urma cererii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, fie isi mentin pozitia si stabilesc ce se va intampla mai departe cu actualele salariate ale societatii comerciale "MIB-TH", apartinand intreprinzatorului italian Ricardo Manfredini.

Daca aleg prima varianta, una dintre institutiile care va "pica prost" este Serviciul Roman de Informatii.

Bazandu-se doar pe declaratiile Constantei Gnatenco (fosta angajata a firmei MIB-TH) si a lui Tica Dragos (biolog la Centrul de Cercetari de la Antibiotice), si pe convorbirile telefonice inregistrate de SRI, judecatorii au decis ca Daniela Irimia, Cornelia Popovici, Violeta Pricop si Adela Medeleanu sunt vinovate.

Femeile au fost condamnate la cate un an, sau chiar peste un an de inchisoare, in timp ce profesorul Ricardo Manfredini trebuia sa ispaseasca patru ani de penitenta. Ulterior, Inalta Curte de Casatie si Justitie a anulat toate hotararile magistratilor ieseni, cerandu-i Tribunalului Iasi sa ia in considerare si expertiza tehnica refuzata pana atunci femeilor.

"Dosarul Manfredini" i-a adus ofiterului de informatii de atunci, Ionel Nichita, avansarea. Noul post nu l-a "prins" multa vreme, fiind retrogradat apoi. Si judecatorul care s-a ocupat de acest caz a ajuns pe un scaun mai inalt. Aurel Dublea si-a mutat bagajele de la Tribunalul Iasi la Curtea de Apel.

Fostele angajate ale societatii comerciale "Antibiotice" spun ca vinovatia lor a fost stabilita fara a lua in calcul celelalte dovezi si ca totul a fost facut cu rea vointa de catre SRI. "Frazele au fost scoase din context, pentru ca noi nu faceam decat sa tinem legatura cu angajatele de la Antibiotice.

Noi am fost angajate la MIB-TH in 1994 si trebuia, potrivit contractului semnat intre Boindustrie Montavone si Antibiotice, sa ajutam la implementarea tehnologiei. Practic, aflam daca sunt probleme cu tulpinile, cum evolueaza il informam pe profesorul Manfredini, patronul nostru.

Ori, tehnologia pe care acesta o vanduse catre Antibiotice era mult superioara celei de la Antibotice si nu aveam cum sa luam informatii de la Antibiotice care sa puna in pericol siguranta statului roman, cum s-a spus. In plus, tulpinile vandute de MIB-TH nu puteau fi imbunatatite genetic de catre Antibiotice pentru ca aveau cu ce sa le imbunatateasca", sustine Adela Medeleanu.

"Ati intrat in masina de tocat a SRI-ului", le-a spus femeilor consilierul prezidential al fostului presedinte Iliescu

Mai mult, SRI-ul a intrat in casa femeilor fara sa aiba mandat pentru o astfel de actiune. "Ni s-a spus ca trebuie sa ni se verifice telefoanele, dar am aflat mai tarziu ca au introdus in telefon un dispozitiv de ascultare, pe care l-au schimbat iar peste doua saptamani. Indiferent unde mergeam, chiar si la piata, eram urmarite in permanenta.

A fost un cosmar pe care il traim de peste 10 ani", spune Violeta Pricop. Laborantele au cautat ajutor in toate directiile, dar peste tot au fost intampinate cu promisiunea ca situatia se va rezolva. "Am ajuns pana si la consilierul prezidential al fostului presedinte Iliescu, care ne-a spus: Stim ca sunteti nevinovate, dar ati intrat in masina de tocat a SRI-ului.

La fel ne-a spus si senatorul Ion Solcanu. Pana si cei de la SRI au recunoscut ca au gresit, dar n-au facut nimic sa anuleze decizia judecatorilor. Prin aceasta decizie s-a distrus scoala de antibiotice de la Iasi, pentru ca de atunci nu s-a mai facut fermentatie la Antibiotice. Acum avem 20 produse noi, iar Antibiotice nu le poate cumpara pentru ca exista acest proces.

Astfel au de pierdut iesenii, pentru ca e vorba de produse foarte cautate pe piata mondiala, de tratare a unor diverse afectiuni. Practic, au existat interese la mijloc, pentru ca firme de renume mondial nu voiau sa fie concurate de Antibiotice", crede Adela Medeleanu.

Intrigati de acuzatiile care i se aduc profesorului italian Ricardo Manfredini, diversi cercetatori de renume mondial au luat atitudine, redactand scrisori in care ii recunosteau meritele si negau acuzatiile aduse de instantele romanesti.

Printre cei care au sarit imediat in ajutorul colegului lor se numara si Franco Magelli, din Bologna, Bjorn Kristiansen, din Glasgow, precum si specialistii Federatiei Europene de Biotehnologie.

Profit de 15 ori mai mare dupa cumpararea tulpinilor de la Manfredini

In cele din urma, un lucru ramane cert. Fabrica de medicamente ieseana a avut numai de castigat de pe urma contractelor incheiate cu "Biondustrie Montavone", prin intermediul unei alte firme a patronului italian, "MIB-TH". Potrivit raportului de control incheiat in 1997 de inspectorii Curtii de Conturi, profitul brut al societatii a crescut in 1995 fata de 1992 de aproape 15 ori.

Tulpinile fusesera importate intre anii 1993-1995. Atat fosta, cat si actuala conducere a societatii comerciale "Antibiotice" sustine ca intelegerile incheiate cu Manfredini au fost in beneficiul fabricii. "Daca unitatea nu cumpara in perioada 1993-1995 tehnologii foarte importante pentru ea, eram faliti demult.

Raportul cu partea italiana ne-a fost favorabil, iar acum Antibiotice este al doilea producator european de Nistatina (medicament utilizat pentru candidoze, tratarea petelor care apar in gat, in special la copii, n.r)", afirma Ioan Nani, directorul general al firmei "Antibiotice" SA.

"La urma-urmei, cred ca totul a fost o incercare de discreditare, pentru ca Antibiotice este cel mai mare producator din sud-estul Europei", sustine Veniamin Munteanu, directorul general al societatii comerciale Antibiotice SA pana in anul 1998.

Cine e Ionel Nichita?

Avocatul clanului Corduneanu- membrii clanului fusesera acuzati de trafic de droguri. Fratii Corduneanu au fost timp de mai bine de patru ani in atentia Politiei. De fiecare data insa cand politistii au fost pe punctul de a-i prinde, Cordunenii au gasit cate o portita de scapare. Au reusit chiar sa obtina informatii despre o actiune in forta a anchetatorilor chiar de la un politist.

Scandalul "Pasapoartelor false"- Fostul sef al Formatiunii Evidenta Informatizata a Persoanei (FEIP) Hirlau, agentul principal Ioan Corcodel, a fost acuzat ca a intocmit fise pentru eliberarea a sase carti de identitate si pasapoarte pe alte nume decat cele ale beneficiarilor acestor acte.