Afaceristii romano-americani de la A&S International respecta intocmai reteta "cumpara la pret de nimic, apoi vinde bucatile pe bani grei"! Intre timp, alta firma a lor, Farmavet, isi face imagine de samaritean cu ajutorul deputatului clujean Mircia Giurgiu.

Filiala Institutului Pasteur din Cluj-Napoca este situata la numarul 17A de pe strada Govora, ce duce in cimitirul Manastur. Doar scrisul aproape sters de pe o placuta ne arata ca respectivul imobil a gazduit candva o capodopera a stiintei romanesti.

Dupa privatizarea Institutului din 2000, sediul central din Bucuresti a fost mentinut in activitate, pentru ca "lipitoarea" A&S International, ce detine 99,99 % din actiuni, avea nevoie de o gazda. A&S International figureaza la Finante, la fel ca Institutul, ca fabricant de preparate farmaceutice, dar nu are nici macar un post telefonic.

Dupa cinci ani, din sucursala clujeana a ramas o cladire parasita, cu portile ruginite.

Cladirea cu trei etaje este "sigilata" cu lacatul. Cu ceva timp in urma au existat firme-chiriase. Pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, sucursala Cluj a societatii nationale Institutul Pasteur SA are numar de telefon, iar ultima declaratie a datoriilor apare in februarie 2005.

La respectivul telefon ne-a raspuns o firma care a primit numarul anul trecut de la Romtelecom si care nu are nici o legatura cu Institutul Pasteur.

"Pentru orice probleme legate de sucursala Pasteur Cluj-Napoca" suntem invitati, printr-un afis de pe usa acestuia, sa contactam societatea Farmavet (doua numere de fix) sau pe doctorul Mircea Mudure (un numar de mobil). Unii dintre fostii chiriasi ne-au spus ca societatea si-a mutat sediul undeva langa gara.

Aici functioneaza sucursala Farmavet Cluj, firma detinuta de aceeasi A&S International.

"Pasteur Cluj", de vanzare!

Reporterii ZIUA de Cluj au luat legatura cu Mircea Mudure, repezentantul Farmavet in zona, sub pretextul cumpararii sau inchirierii cladirii sucursalei clujene a Institutului Pasteur. Desi nu exista un anunt "de vanzare", fara sa stea o secunda pe ganduri, Mudure a spus ca ne va vinde/inchiria spatiul. Intre timp, i-a sunat pe reprezentantii A&S International sa afle pretul.

Am revenit si am aflat ca ne costa 1,8 milioane de euro (?!) sa cumparam imobilul de 1800 de metri patrati. Pana si Mudure s-a balbait pana ne-a lamurit, cu exactitate, care este pretul.

Acesta a tinut sa ne precizeze ce pozitie buna are cladirea si cat este de "sanatoasa" si ne-a invitat, cand ne hotaram, sa mergem sa o vizitam. In interior nu mai este absolut nimic, cu exceptia unei biblioteci.

Consultand un specialist de la o agentie imobiliara, cu privire la fluctuatia pietei in ultimii cinci ani, ne-am lamurit ca suma ceruta este mult prea mare, chiar daca imobilul ar fi in stare perfecta. Dar am aflat ca nu este asa. In urma cu aproximativ trei ani, conducerea Directiei Sanitar Veterinare (DSV) si-a aratat intentia de a cumpara cladirea, ce le-ar fi venit ca o manusa.

Si atunci, cei de la A&S International au cerut o suma exorbitanta, mai ales ca, spune directorul de atunci al DSV, Ioan Fritea, mai trebuiau sa investeasca jumatate din suma de cumparare in reparatii. Astfel, directia nu a primit finantare de la structura centrala, considerandu-se ca de banii respectivi mai bine construiesc un sediu.

Cert este ca DSV Cluj inca se inghesuie in aceeasi cladire de 60 de ani, iar patronii A&S International si Farmavet se lacomesc in continuare si asteapta un fraier.

Ca sa va faceti o imagine, precizam ca achizitionarea Institutului Pasteur (cu 6 sucursale teritoriale si 2 ferme-biobaze) s-a facut pentru suma modica de 15 miliarde lei, pentru care s-au acordat si facilitati la plata. Principiul "cumpara pe te miri ce si vinde pe bucati" este deja impamantenit in Romania.

ZIUA de Cluj a descoperit aceeasi situatie dezolanta si la celelalte sucursale Pasteur din tara. Cea din Constanta a fost transformata in depozit Farmavet, iar la Craiova gasim in chirie, printre alte firme, o patiserie.

Bineinteles, mare parte a cladirii este depozit de biopreparate si vaccinuri pentru Farmavet. La Cluj, Farmavet nu a "inghitit" din cladire, caci are sediul de pe strada Stelutei de multa vreme.

In numele Farmavet si al (ne)stiintei

Sucursala clujeana Farmavet are, de asemenea, de castigat de pe urma nefunctionarii Institutului. Ca firma de distributie, castigurile vin din transportul produselor de la Institutul Pasteur si A&S International din Bucuresti.

Cativa specialisti, cu ani multi de experienta in domeniul veterinar, printre care directorul DSV Alexandru Duma si profesorul Marian Mihaiu de la Facultatea de Medicina Veterinara, ne-au spus ce a insemnat Institutul Pasteur.

Activitatea de producere a serurilor, medicamentelor si vaccinurilor a facut din acesta unul dintre cele mai reputate din Europa. Dar, ca multe alte institutii, dupa revolutie a inceput sa se stinga treptat. Din motive obscure, a fost adus in pragul falimentului si dat in 2000 pe mana holdingului A&S International.

Acum nu se mai stie nimic despre Pasteur, fiind doar umbra unui mai mare institut de care isi aduc aminte cu nostalgie cei cu ani grei in spate in medicina veterinara. A&S International, varful de lance al unui conglomerat de 35 de firme ce comercializeaza medicamente veterinare, este controlata de afaceristul american de origine romana Alexandru Adrian Stanga.

Acesta ii are ca asociati la Institutul Pasteur pe Sorin Stanescu, alt romano-american, si Constantin Stirbu, director A&S International si cel care tine fraiele companiei in tara. Aceasta firma a cumparat, in 1998, pachetul majoritar de actiuni al Farmavet, distribuitor de medicamente veterinare.

Cei de la Farmavet se lauda ca acest eveniment, in numai 3 ani, a dus la cresterea cifrei de afaceri de 5 ori. Lucru usor de explicat, daca mergem pe urmele "fantomei" Pasteur. Cu cat s-a "evaporat" institutul, cu atat au crescut castigurile Farmavet si, in consecinta, ale firmei-mama A&S International.

Si povestea nu este nici pe departe incheiata. Numele holdingului romano-american apare in "dosarul Agentiei Domeniilor Statului (ADS)" inaintat de actualul ministru al Agriculturii, Gheorghe Flutur, la Parchetul National Anticoruptie, dupa ce, inca din august 2002, Guvernul Romaniei a dat publicitatii o informare cu privire la faptele de coruptie ce privesc privatizarea Institutului Pasteur.

Este luata in calcul rezilierea contractului sau chiar anularea acestuia. Ar fi bine ca anchetatorii sa decida inainte de vanzarea activelor.

Actorii privatizarii oneroase

Institutul Pasteur a fost privatizat, pe ultima suta de metri a guvernarii CDR, de fostul ministru al Agriculturii, Ioan Avram Muresan. Dosarul privatizarii se gaseste la ADS si este cercetat de procurori. Deci, speranta mai e! Institutul a fost practic cumparat, deoarece nu s-a organizat o licitatie.

Muresan, impreuna cu Mona Cristina Gyemant, pe atunci director in cadrul ministerului si apoi recuperata pe un post caldut la Farmavet, pare ca au facut cadou institutul firmei A&S Internationl, la care are actiuni si Stelea Stoenescu, om de afaceri discret.

Prin respectiva tranzactie, Stanga & Co. au dat un adevarat "boom", in prezent ei detinand monopolul pe tot ce inseamna vaccin veterinar. In plus, au beneficiat si de facilitati la plata, iar contractul de privatizare nu restrictioneaza dreptul cumparatorului de a dispune de activele sale.

Pentru a clarifica situatia filialelor Pasteur, l-am contactat pe al doilea director A&S International, Cristian Duicu, care a spus ca nu stie nimic despre Pasteur si ne-a directionat sa vorbim cu administratorul Institutului, Victorita Burghelea.

Aceasta nu a fost de gasit, dar, oricum, ea este de fapt directorul departamentului controlul calitatii. Director general la Pasteur este Constantin Stirbu, acelasi director de la A&S International. Nu intelegem de ce Duicu nu ne-a sugerat sa vorbim cu amicul sau Stirbu.

Deoarece avea mobilul inchis, am sunat la numarul de la birou afisat pe site-ul Institutului Pasteur si o secretara ne-a intampinat cu "A&S International" (!?). Stirbu este plecat in SUA. Singurul care este in tara este vicepresedintele Pasteur, Stanescu, dar acesta nu a fost de gasit.

Desi i-am lasat secretarei numarul ZIUA de Cluj, pana la inchiderea editiei nu am primit nici un semn.

Giurgiu nu stie cui face si cu cine isi face imagine

ZIUA de Cluj a amintit "faima" A&S International intr-o editie anterioara, cu ocazia unui program de distribuire gratuita de medicamente in mai multe comune clujene. Programul, maret pe hartie si subtirel in realitate, se desfasoara, la initiativa deputatului Mircia Giurgiu, pe filiera A&S International-Farmavet (producator-distribuitor).

Afaceristii au prezentat programul intr-o emisiune televizata alaturi de deputat. Campania promoveaza cele doua firme, fara sa se aminteasca de "Pasteur" – butoiul cu miere.

Giurgiu, care este membru in Comisia de Agricultura a Camerei Deputatilor, ne-a spus ca habar n-are despre manariile A&S International, desi contractul de privatizare dintre firma si ADS a fost pus pe masa organelor de control de ministrul Agriculturii. Directorul Stirbu a precizat cu nonsalanta ca reprezentantii A&S International se invart zi de zi pe la comisia lui Giurgiu.