Coalitia dintre partidele aflate la guvernare, PD, PNL, UDMR si PC, sufera, la Cluj, de lipsa de comunicare, sustin mai multi reprezentanti ai UDMR, intre care si senatorul Eckstein Kovacs Peter si presedintele UDMR Cluj, consilierul local Laszlo Attila.

Acesta a afirmat, ieri, ca spera ca toate partidele din coalitia guvernamentala sa se aseze la masa discutiilor si, astfel, coalitia sa functioneze.

Laszlo Attila a reclamat faptul ca in Primaria clujeana si in Consiliul Judetean (CJ) nu functioneaza delegarea de responsabilitate. Nici primarul, democratul Emil Boc, nici presedintele CJ, liberalul Marius Nicoara, nu isi delega parte din sarcini catre viceprimari, respectiv vicepresedintii de CJ.

In conditiile in care UDMR are un viceprimar si cei doi vicepresedinti de CJ, solutia vazuta de Laszlo este discutia acestei probleme, la masa tratativelor.

El nu vede nevoia delegarii ca pe o cerinta specifica a UDMR, ci ca pe o necesitate de management. "Spre exemplu, viceprimarii sunt cu mainile legate", explica presedintele UDMR Cluj. Pentru aceasta deficienta administrativa, dar si pentru ca nu a avut curajul sa schimbe organigrama Primariei, Laszlo ii acorda doar nota 7,85 lui Boc pentru primul an ca primar.

Viceprimarii ii tin trena: Boros Janos a primit tot o nota in jur de 7, iar Adrian Popa a sarit peste nota 8, in viziunea consilierului UDMR.

Retrocedarile stau in loc

Laszlo a vorbit si despre procesul foarte lent al retrocedarilor de la Cluj, in special cand este vorba despre bunurile bisericilor. "La Comisia de retrocedare (de la Primarie - n.red.) au ajuns 149 de cazuri, din care s-au rezolvat, prin retrocedare, doua sau trei. Multe sunt in instanta", afirma consilierul UDMR.

El a spus ca in Comisia Juridica a Senatului s-a discutat proiectul senatorului Eckstein, prezentat acum doua saptamani, care prevede ca primarii care pierd, in doua instante, un proces de retrocedare, sa nu mearga mai departe, la o a treia instanta.

Presedintele UDMR Cluj a reluat si problema gropilor din Piata Unirii, despre care spune ca ar prefera sa le vada valorificate (acoperite cu sticla pentru prezentare) decat lasate dezgolite, in vazul lumii.

Solutii pentru strategie

Un aspect pe care UDMR l-a dezbatut si cu ministrul Laszlo Borbely, prezent la Cluj zilele trecute, a fost situatia planului de strategie de dezvoltare a judetului. Laszlo Attila sustine ca acest plan a fost creionat din birouri, la Cluj, fara ca cineva sa mearga pe teren si sa discute cu primarii din comune.

El afirma ca sunt alte judete aflate mult inaintea Clujului la capitolul strategie de dezvoltare si a explicat importanta acestuia: "Planul pentru Cluj se coreleaza cu cel pentru cele cinci judete din euroregiune, apoi intra in planul national de dezvoltare, care, in 2006, va fi prezentat de Guvernul Romaniei la Bruxelles".

"Acest plan este cel in baza caruia Romania primeste finantarile pentru perioada 2007 - 2013", spune Laszlo. Astfel, reprezentantii UDMR sustin ca este necesara realizarea foarte atenta si "cu cap" a strategiei de dezvoltare a judetului. Solutia UDMR ar fi convocarea tuturor primarilor la discutii si analize pe problemele si necesitatile locale ale fiecarei comunitati.