In timp ce mii de familii cu venituri modeste reusesc sa-si achite luna de luna facturile la intretinere, partidele politice iesene au acumulat restante de zeci de milioane de lei. Politicienii au uitat o regula elementara a economiei de piata, anume ca orice serviciu mai trebuie si platit. Intrebati despre aceasta situatie, sefii politici locali o dau din colt in colt.

La PSD, Ion Solcanu se contrazice cu seful filialei municipale, liberalii recunosc ca s-au facut de rusine, iar Dan Cirlan (PD) promite ca va achita facturile din fondurile Senatului.

Campaniile electorale de anul trecut au golit vistieriile partidelor politice. Dupa ce au cheltuit miliarde de lei pe afise, fluturasi si pliante, filialele locale au uitat sa-si plateasca facturile la utilitati, care ajung la doar citeva milioane de lei pe luna.

Luati la rost despre aceasta situatie jenanta, sefii politici ieseni au scornit la repezeala o explicatie: fondurile din donatii si cotizatii sint insuficiente. Prinsi cu mita-n sac de catre reporterii „Jurnalului de Est", politicienii promit ca vor lua masuri imediate pentru a pune ordine in situatia contabila a organizatiilor pe care le conduc.

Surprinzator este faptul ca datoriile partidelor politice sint cu atit mai mari cu cit acestea au mai multi alesi locali si, implicit, beneficiaza de cotizatii mai consistente.

La PSD, Solcanu zice una, Tompea spune cu totul altceva

Din 17 parlamentari, cit numara Iasul, sase figureaza in dreptul PSD. De asemenea, cite o treime din Consiliul Municipal si cel Judetean reprezinta oamenii pusi pe listele PSD. Acest lucru inseamna cotizatii mari si sigure. Cu toate acestea, facturile neachitate ale filialei conduse de senatorul Ion Solcanu se ridica la aproape 37 de milioane de lei.

Suma creste daca adunam si cele cinci milioane cit reprezinta facturile neachitate la fostul sediu al Partidului Moldovenilor din Piata Unirii, unde in prezent functioneaza sediul organizatiei municipale a PSD Iasi. Intrebat despre aceasta situatie, senatorul Solcanu a spus ca nu este la curent cu problema datoriilor de la sediu si a cerut timp pentru a se informa.

In schimb, Doru Tompea, presedintele organizatiei municipale, isi contrazice seful. El sustine ca situatia a fost discutata, chiar saptamina trecuta, in cadrul Delegatiei Permanente a PSD.

„Am discutat si cu domnul senator Solcanu si urmeaza ca in viitoarea sedinta a Delegatiei Permanente sa luam o decizie cu privire la aceasta problema", precizeaza seful PSD de la municipiu. In ceea ce priveste marimea acestor datorii, Doru Tompea declara ca „sint sume mici pentru un partid mare".

Dan Cirlan: Marturisesc ca nu stiu situatia exacta

Democratii ieseni nu stau nici ei rau la capitolul numarului de alesi – doi parlamentari, patru consilieri municipali si sase judeteni. Datoriile la sediu sint pe masura: 35 de milioane de lei. Seful democratilor, Dan Cirlan, se scuza, asemenea colegului sau din Camera Superioara a Parlamentului. „Va marturisesc ca nu stiu care este situatia.

Nu am verificat daca facturile sint sau nu achitate la zi. S-ar putea sa se fi adunat mai multe pe timpul iernii", admite, totusi, senatorul democrat. „O sa iau masuri", promite, hotarit, Dan Cirlan, care adauga ca banii vor veni de la Senat. „In incinta sediului PD Iasi este situat si cabinetul meu parlamentar.

De aceea, in jur de 50 la suta din valoarea facturilor va fi achitata de catre Senat", explica el.

Fenechiu: Traim din cotizatii si nu ne ajung banii

Nici liberalii nu par a sta mai bine cind vine vorba despre stringerea cotizatiilor. Ca sa-si achite toate facturile pentru sediul lor din Podu Ros, ei trebuie sa scoata din buzunar aproximativ 33 de milioane de lei. „Traim din cotizatii si nu ne ajung banii. Incercam sa rezolvam problema. Ea putea fi rezolvata pe diferite cai.

Preferam insa sa raminem cinstiti chiar daca, pe moment, ne facem de rusine in acest domeniu", este de parere Relu Fenechiu, presedintele PNL Iasi.Deputatul liberal spune ca datoriile de la sediu vor fi platite esalonat in lunile urmatoare.

Conservatorii dau vina pe mostenirea aperista

Fostii umanisti, deveniti de curind conservatori, spun, cu mina pe inima, ca au achitate facturile la zi. „Noi vrem sa cumparam sediul din Piata Unirii. Tocmai de aceea am platit toate facturile. Altfel, putem avea probleme", sustine senatorul Radu Terinte. Totusi, pentru spatiul invocat, fost sediu al ApR Iasi, numai facturile la agentul termic se ridica la mai mult de 10 milioane de lei.

Seful conservatorilor ieseni arata insa cu degetul spre colegii de guvernare de la PNL. „Daca se trezeste cineva sa ceara plata facturilor ramase de la Alianta pentru Romania, acela trebuie sa se adreseze conducerii PNL. ApR a inregistrat la Tribunalul Municipiului Bucuresti o fuziune cu PNL.

In aceste conditii, liberalii preiau atit activul, cit si pasivul partidului cu care au fuzionat", explica Radu Terinte.