Ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, a fost singurul inscris in cursa pentru sefia PNL Alba in cadrul Conferintei judetene de alegeri desfasurata ieri, dupa ce candidaturile altor doi reprezentanti ai partidului au fost respinse de comisia de validari.

Motivul invocat a fost ca cei doi - primarul orasului Zlatna, Silviu Ponoran, si profesorul Ionel Danciu - nu aveau, conform statutului partidului, o echipa alaturi de care sa candideze, insa decizia a starnit nemultumirea publica a unuia dintre acestia.

O parte dintre framantarile interne ale PNL Alba au iesit la suprafata duminica, cu prilejul Conferintei judetene de alegeri a partidului. Initial, de functia de presedinte al filialei s-au aratat interesate trei persoane.

Pe de o parte, actualul presedinte, care este si ministru al Cabinetului Tariceanu, respectiv Teodor Atanasiu, dar si primarul orasului Zlatna, Silviu Ponoran, si un cadru didactic universitar, Ionel Danciu (intrat in partid pe filiera PNL-Campeanu). Prefectul Cosmin Covaciu nu a candidat, el multumindu-se cu o functie de vicepresedinte al organizatiei judetene.

Atanasiu isi anuntase mai demult intentia de a candida pentru un nou mandat in fruntea organizatiei judetene si era considerat liderul incontestabil al PNL Alba.

El a intrat in cursa alaturi de o echipa in care a reusit sa-i cuprinda pe principalii lideri care ar fi putut sa-i devina contracandidati: prefectul Cosmin Covaciu, directorul ADR VII "Centru", Simion Cretu, vicepresedintele Consiliului Judetean, Dan Coriolan Simedru, si deputatul Tiberiu Barbuletiu, care erau nominalizati pentru functiile de vicepresedinte.

Acest lucru nu i-a impiedicat, insa, pe ceilalti doi sa-si anunte si ei intrarea in competitie. Primarul din Zlatna, unul dintre cele mai sarace orase din Romania, cu o rata neoficiala a somajului de aproximativ 90 la suta, Silviu Ponoran, a dorit sa candideze cu aceeasi echipa pe care a nominalizat-o si Atanasiu, insa nu a fost lasat.

"Mi-am depus candidatura cu aceeasi oameni cu care si-a depus-o si domnul Atanasiu, dar mi s-a spus ca aceeasi oameni nu pot fi pe doua liste. Statutul nu prevede asa ceva. Sunt multi oameni care ma accepta si ma sustin. Eu imi spun intotdeauna punctele de vedere si tot ceea ce ma deranjeaza", a spus nemultumit edilul. El a vorbit si despre "gasti" si "yesmani" care s-ar regasi in partid.

Acuze la adresa conducerii

Ponoran a afirmat ca va continua lupta in partid si a spus ca singura sansa pentru democratie este adoptarea votului uninominal. El a reprosat in acest fel, indirect, conducerii PNL Alba faptul ca nu s-a regasit pe listele pentru Parlament ale Aliantei "D.A.", desi avea sprijinul unui numar important de lideri din teritoriu.

"Liberalii au avut rezultate slabe in Alba Iulia, unde PD a avut cu 9.000 de voturi mai multe, iar noi in teritoriu am reusit sa recuperam doar 8.000. Lista slaba pentru alegerile generale ne-a adus un singur parlamentar, ca si in 2000, cu diferenta ca acum eram pe val", a adaugat primarul.

De cealalta parte, secretarul general al organizatiei centrale a PNL, Dan Motreanu, a afirmat ca Silviu Ponoran nu a putut candida pentru ca s-ar fi incalcat statutul, care ii cerea sa se prezinte in fata delegatilor cu propria lui echipa.

Acesta a mai spus ca primarul din Zlatna are sansa, daca va fi votat, sa intre in Comitetul executiv teritorial, o structura nou-infiintata, cu rol important in coordonarea filialei.

La randul sau, unul dintre vicepresedintii CJ, Dan Simedru, care se regasea atat in echipa anuntata de Atanasiu, cat si in cea anuntata de Ponoran, a declarat ca nu a apucat sa-l refuze pe primarul din Zlatna pentru ca acesta nici macar nu l-a intrebat daca este de acord sa candideze impreuna. La ora inchiderii editiei, rezultatele nu se stiau inca.

Democratii, neinvitati la conferinta

Dincolo de neintelegerile din interiorul PNL care au iesit la iveala, de remarcat este faptul ca liderii filialei PD nu au fost invitati la Conferinta de catre colegii din Alianta. Ministrul Teodor Atanasiu a motivat acest lucru prin faptul ca "e un obicei al liberalilor din Alba sa nu trimita invitatii la conferintele judetene decat membrilor PNL". Nu a fost invitat nici un alt partid politic, deci nici PD.

Dincolo de declaratii insa, realitatea, recunoscuta neoficial atat de catre democrati, cat si de catre liberali, este ca relatiile dintre cele doua partide la nivel judetean sunt in impas. De altfel, acest lucru a fost vizibil si din reactia salii la declaratiile presedintelui organizatiei PNL Bucuresti, Ludovic Orban, care a criticat dur PD.

Conferinta judeteana s-a desfasurat in prezenta presedintelui PNL, premierul Calin Popescu-Tariceanu, si a altor trei ministri liberali: Mircea Cinteza, Bogdan Olteanu si Cristian David.

De asemenea, a fost prezent si secretarul general al PNL, deputatul Dan Motreanu, fost vicepresedinte al PNL Alba, cel care a si condus lucrarile Conferintei, dupa ce ministrul Teodor Atanasiu si-a depus mandatul de presedinte.