Contractele de credit, incheiate cu Banca Transilvania la 28 aprilie, au valorile de 71,5, respectiv 78,4 miliarde de lei. Potrivit unui raport al ARDAF, destinatia primului imprumut este rambursarea unui alt credit, luat de la Robank, iar celui de-al doilea - finantarea activitatilor curente.

Pentru a se proteja impotriva riscului, banca din Cluj a instituit o ipoteca de rangul I pe sediul ARDAF din Bulevardul Primaverii nr. 29 din Bucuresti, care are o valoare contabila de 191 de miliarde de lei.

In virtutea aceluiasi contract, ipoteca s-a extins si asupra sediilor din Cluj ale societatii de asigurare, situate pe strazile Samuil Micu nr. 7 (516 mp - valoare contabila - 11,5 miliarde), Ioan Bob nr. 12 (320 mp - 6 miliarde), Xenopol nr. 3 (1240 mp - 26 miliarde), Pasteur nr. 79 (160 mp - 2,6 miliarde), Pavlov nr. 79 (302 mp - 7,8 miliarde), Piata Marasti nr. 3 (250 mp - 16 miliarde) si Fabricii nr. 9 (178 mp - 3,2 miliarde), ultimele doua locatii fiind concesionate.

Ipoteca este valabila si in cazul sediului ARDAF din Bd. Natiunilor Unite nr. 4 si a unui teren de la Intrarea Catedrei, ambele in Bucuresti. Valoarea totala a imobilelor ipotecate este de 283 de miliarde de lei, echivalentul a 9,5 milioane de dolari.

La 13 ianuarie, grupul care detine ARDAF, Tender din Timisoara, a intocmit un contract prin care vindea societatii de asigurari imobilul din Primaverii, valoarea pe care o are de achitat firma clujeana fiind de 195 de miliarde de lei, plus un apartament in Bucuresti, pe str. Stirbei Voda nr. In acest an, ARDAF a cumparat imobile si in Buzau si Petrosani.

Creante pasate

In documentele trimise Bursei Electronice Rasdaq, firma clujeana specifica faptul ca exista mai multe contracte a caror incetare, modificare sau exigibilitate poate fi determinata de insolventa, faliment, reorganizare, modificare a structurii manageriale sau a controlului ARDAF.

Printre ele se numara contractele cu societatea Eurial Invest, pentru 49 de autoturisme Peugeot, si cu Toyo Motor Center, pentru 71 de masini Toyota. Potrivit documentelor, de cand Grupul Tender detine controlul la societatea din Cluj, acesta a transferat o serie de creante de la firmele sale Prospectiuni SA, Fitpol, Grupul Energetic Tender, Tender SA.

Pe de alta parte, la sfarsitul anului 2003, doua creante ale ARDAF au ajuns, prin transfer, la VGB Bucuresti. Printre firmele agreate de Grupul Tender care au prestat servicii catre ARDAF se numara Agora (comisioane pentru internet, Connex si Orange), Nicole (medicale), Ten Security (paza), Videlmar (achizitii) sau Esparom (constructii).

Oferta austriaca pentru ARDAF

Surse din piata asigurarilor spun ca, de fapt, Grupul Tender se afla in negocieri pentru vanzarea societatii clujene. "ARDAF merge prost, iar daunele nu le prea plateste. Nu se stie cat au datorii externe, mai ales la "cartea verde", care se centralizeaza in doi, trei ani. Din cauza acestor datorii s-au prabusit Metropol sau Grup AS.

Multe societati s-au axat pe asigurarile de raspundere civila auto, au dat bonificatii, si-au facut birouri la granita, iar rata daunei este destul de mare. Intrebarea este cine vrea sa preia o societate cu pierderi. Dupa cate stim noi, compania Uniqa, din Austria, a renuntat sa preia ARDAF, din cauza datoriilor", ne-a spus directorul unei societati de asigurari. "Da, e adevarat.

Wiener Staedtische a facut o oferta de cumparare a ARDAF, iar negocierile sunt in desfasurare. Tender vrea sa vanda, dar exista oferte si de la Uniqa, si de la Generali Asigurari", spun reprezentantii Unita Romania.

Compania de asigurari Wiener Staedtische controleaza societatile Unita Romania si Agras, parafand un precontract de cumparare pentru Omniasig, aflat in solutionare la Consiliul Concurentei.

Divortul de gimnastica

In ultima vreme, ARDAF s-a situat in centrul mai multor scandaluri. Dupa venirea Grupului Tender, presedintele Consiliului de Administratie (CA), Steluta Racolta, a trebuit sa paraseasca functia, migrand catre Asirom, pe pozitia de director de vanzari.

Ex-presedintele Asirom, Angela Toncescu, a venit la ARDAF, dar nu a rezistat decat o scurta perioada, migrand apoi catre Roumanie Assurance International. Presedinte al ARDAF a devenit Octavian Manastireanu.

Dupa ce, in 2004, i-a premiat cu cate o Toyota pe Octavian Belu si Mariana Bitang, dupa demisia antrenorilor in urma scandalului Oana Petrovschi, la 2 februarie 2005, firma clujeana a reziliat contractul de sponsorizare cu Federatia Romana de Gimnastica.

"In aceste conditii, imaginea gimnasticii romanesti, performantele lotului feminin de gimnastica si, implicit, imaginea ARDAF, vor avea mult de suferit", a precizat conducerea ARDAF. Ulterior, firma de asigurari a despagubit-o pe gimnasta respectiva cu 1,6 miliarde de lei.

In primavara, ARDAF a pierdut procesul cu Astra, privind licitatia, de 2 milioane de dolari, pentru asigurarea parcului auto al Ministerului Apararii Nationale, derulata la finele lui 2004.

Inceput cu stangul in 2005

Ultimul raport al CA al ARDAF atesta ca, in primul trimestru al acestui an, societatea a inregistrat o pierdere de 21,6 miliarde de lei.

"Analizand realist perspectivele anului 2005 si actorii pietei asigurarilor cu care ARDAF se afla in concurenta directa, se preconizeaza cresterea in continuare a cotei de piata ARDAF si a numarului de clienti, atat persoane juridice cat si persoane fizice, cu abordari specifice pentru fiecare categorie.

Pierderea inregistrata va fi recuperata prin cresterea veniturilor din prime de asigurare si reducerea cheltuielilor de administrare", releva raportul. "Demersurile efectuate pentru ofertarea si vanzarea ARDAF reprezinta informatii confidentiale, deci nu putem da detalii privind aceste activitati", ne-a declarat Octavian Manastireanu.

El a precizat ca pierderea raportata de societate la 31 martie 2005 reprezinta un rezultat al cresterii rezervelor de prima cu 655 miliarde lei fata de inceputul anului, fapt care a determinat cresterea costurilor.

Actionariat divers

Infiintata de fosta Banca Dacia Felix (devenita Eurom Bank), ARDAF a pierdut, dupa intrarea in vrie a acesteia, sprijinul actionarilor. In 2002, Grupul Tender a achizitionat, de la actionarii israelieni care au preluat ARDAF, pachetul majoritar de actiuni la societatea clujeana. ARDAF dispune de un capital social de 252 de miliarde de lei.

La finele primului trimestru din 2005, actionariatul sau era Tender SA - 66,8%, Fondul Oamenilor de Afaceri - 5,2%, Clairmont Holdings Ltd - 9,09%, Fibelfin - 5,9% si alti actionari - 7,7%.

Printre detinerile ale ARDAF, in 2004, s-au aflat Apulum Alba Iulia (portelan) - 2,53%, Transilvania Leasing - 11,3%, Eurom Bank - 0,2%, Intram (servicii)- 20%, Sanevit Arad (servicii medicale), Bursa Transilvania - 0,1% si Bursa Maritima Constanta - 5,5%

Datele grupului Tender

Grupul Tender, cu sediul la Timisoara, este actionar majoritar al unor firme cu activitati in industrie, agricultura, prospectiuni geologice, IT, asigurari, mass-media, turism, paza si protectie. Tender si-a dezvoltat activitatea si in SUA, Belgia, Italia, Spania, Germania si Kazahstan.

Printre firme se numara Prospectiuni SA - prospectiuni pentru hidrocarburi, ape si substante minerale solide, Atlas GIP - servicii geofizice industriale pentru industria petroliera, Fitpol - produse petroliere, GIT SA - proiecte imobiliare, Esparom - constructii, Globpan - geamuri termopan, produse din lemn, Talc Dolomita - exploatarea talcului si a produselor de cariera, Agrosem - seminte, Santim - cereale, zootehnie si piscicultura, Videlmar - alcool.