Avid de functie, col. Simion Cecan, seful SRI Mures, s-a facut pres in fata fostei puteri. El a furnizat sefului SRI, Radu Timofte, un raport prefabricat privind asa-zisele legaturi ale judecatorului Andreea Ciuca cu mafia transfrontaliera.

Materialul probator de care a facut caz Timofte a fost retras subit din dosarul de inculpat al magistratului muresean. In ultimii ani, SRI a stralucit prin absenta si dosare intocmite prin baruri de la surse de o credibilitate indoielnica. Schimbarile anuntate de presedintele Basescu vor viza si SRI Mures. Fara parere de rau, adio, Cecan!

In aceste prime zile de vacanta parlamentara se apropie termenul de sase luni dat de presedintele Traian Basescu pentru serviciile de informatii romane pentru a-si dovedi eficienta.

La inceputul anului, presedintele abia instalat la Cotroceni arata intentii clare de a controla serviciile secrete romanesti prin parghia constitutionala data de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, respectiv de a depolitiza aceste structuri, mai ales SRI si SIE, servicii pe care ex-presedintele Ion Iliescu s-a folosit inclusiv in disputele interne cu colegii de partid.

Dupa prima intalnire cu sefii celor sapte structuri informative care activeaza pe teritoriul Romaniei (SRI, SIE, DIA, DGPI, DGPA, STS, SPP), Basescu sugerase ca singurul director care urma sa fie mentinut dupa cele sase luni de evaluari este cel al STS, Tudor Tanase.

Nu suntem siguri ca dupa publicarea unor articole de presa, in care se arata cine este, de fapt, Tanase (implicat inclusiv in scandaluri de contrabanda cu armament pentru Transnistria si Caucaz) presedintele Romaniei va ramane consecvent primei sale impresii.

Despre serviciile secrete romane ar mai fi de spus un singur lucru: reforma a demarat, dar pana acum liderii aflati la guvernare nu au reusit sau nu au fost interesati sa ii indeparteze din structuri pe cei care au facut politie politica pe timpul Securitatii.

Desi nici metodele folosite de mai tinerii lucratori ai serviciilor de informatii nu se delimiteaza de cele uzitate de fosta Securitate. SRI Mures este doar un exemplu nefast.

Ziarul de Mures va arata in cele ce urmeaza cu ce s-au ocupat principalele servicii de informatii din Mures in ultimii cinci ani si care vor fi schimbarile, necesare, la nivelul acestor structuri, care, in marea majoritate a cazurilor, si-au depasit competentele, au fost niste unelte in mana politicienilor PSD sau, pur si simplu, nu au facut nimic.

SRI, fabrica de rapoarte false

In ultimii cinci ani, sefii SRI Mures, Simion Cecan si Ovidiu Chelarescu, numarul unu si doi, se pot lauda cu fabricarea unor rapoarte false furnizate inclusiv boss-ului SRI, Radu Timofte.

Pentru a aminti o singura creatie nefasta, marca SRI Mures, este asocierea judecatorului Andreea Ciuca, ex-presedintele Tribunalului Mures, cu mafia italiana.

Aceste rapoarte prefabricate, care, ulterior, au disparut din dosarul de inculpat al magistratului, au stat la baza iesirii la rampa, in principalele buletine de stiri ale televiziunilor ale lui Radu Timofte, seful SRI.

In 11 iunie 2003, acesta declara nonsalant, incalcand orice prezumtie de nevinovatie, ca judecatorul Andreea Ciuca, arestata de PNA in urma unui flagrant mascarada, nu mai revenim, mai ales ca magistratul a fost achitat recent, se afla in atentia SRI "inca din februarie 2002, din cauza implicarii sale intr-un caz cu privire la criminalitatea transfrontaliera".

Acelasi Timofte declara ca "avem suficient material probator pentru a dovedi vinovatia judecatoarei". Iar asa-zisul material probator nu putea fi furnizat decat de pseudo-eficientii lucratori ai SRI Mures.

Ce s-a ales din "marele" capat de acuzare s-a vazut pe parcursul procesului care a durat un an si jumatate.

Cat despre Radu Timofte, care a fost actionat in judecata pentru calomnie, iar apoi ultraj, de catre magistratul Ciuca, el va trebui sa dea socoteala pentru minciunile colportate in presa si furnizate de Cecan si Chelarescu.

In privinta acestui caz trebuie subliniat si un alt aspect, si anume faptul ca judecatorului i-au fost interceptate, probabil, telefoanele timp de mai bine de un an, actiune interzisa prin lege, care permite derularea unor operatiuni de ascultare cel mult trei luni de zile.

Nu mai discutam ca si pentru interceptarea timp de trei luni, SRI-istii mureseni ar fi avut nevoie de probe solide, nu de facaturi retrase subit dintr-un dosar penal.

Din ordinul cui a actionat Simion Cecan este greu de stabilit, avand in vedere numarul celor din fosta guvernare care doreau anihilarea sa. Ca un sef de serviciu secret se coboara sa fie o simpla marioneta in mana unor potentati ai zilei, chiar distrugand cariere, familii si vieti, tine pana la urma de etica.

Iar etica nu este cuprinsa in nici o lege scrisa, lucru pe care Simion Cecan cu siguranta nu l-a invatat inca. Si nici nu credem ca o va face vreodata.

Cat despre al sau adjunct, Ovidiu Chelarescu, consideram necesar sa repetam ceea ce spune gura targului: "a intrat intr-un razboi al chilotilor".

Trimitere mai mult decat evidenta la judecatorul Floarea Grosu, cu care a legat o relatie apropiata, actualul (?) presedinte al Curtii de Apel fiind un adversar declarat al Andreei Ciuca.

In final, o singura concluzie: daca SRI era atat de covins de legaturile Andreei Ciuca cu mafia transfrontaliera, care atentau, nu-i asa, la siguranta nationala, rol pentru care a fost creat SRI, nu pricepem si pace, de ce "marii", peiorativ vorbind, spioni au avut nevoie de flagrantul PNA, pus la cale dupa mai bine de un an, pentru a o inculpa?

Credem ca Simion Cecan nu ne poate da un raspuns. Sau poate ca ne va spune ca in activitatea informativa exista anumite bariere de confidentialitate care nu pot fi trecute… Ceea ce nu a fost cazul in 11 iunie 2003, pentru Radu Timofte.

Cecan, un avid de functie

Despre Simion Cecan, desi consideram ca i-am acordat prea mult spatiu pentru non-valoarea pe care o reprezinta, mai putem adauga urmatoarele: a plecat la Bucuresti, pentru o specializare, pentru a i se crea un alt statut si a se intoarce sef.

In rest, suntem si noi curiosi sa aflam care au fost sesizarile facute la instanta privind anumite grupuri infractionale, daca exista asemenea cazuri, care sa justifice cheltuirea unor fonduri frumusele in desfasurarea activitatii informative.

De asemenea, am vrea si noi sa stim daca angajatii SRI Mures au depasit stadiul de culegatori de informatii de prin baruri si de la surse mai mult decat indoielnice. Nu credem, altfel nu ne explicam rapoartele mustind de informatii neverificate.

Poate acum, in al 12 –lea ceas, conducerea SRI Mures (cine este, domnilor, adjunctul Cighir?) ne va lamuri si de ce ne-au fost ascultate telefoanele de catre PNA, si ne intrebam acest lucru deoarece SRI este cel mai probabil intermediar al unei actiuni de interceptare.

In rest, in SRI a venit vremea schimbarii. Potrivit informatiilor, actuala conducere centrala a serviciului secret nu va fi pastrata, urmand sa fie schimbati primii cinci sefi, iar acelasi lucru se va intampla si in ceea ce priveste structurile din teritoriu. Fara parere de rau, adio, Cecan! Adio, Chelarescu!

Non – combat in SIPI Mures

Nici Serviciul Intern de Protectie si Informatii Mures, structura informativa a Ministerului Administratiei si Internelor, nu se poate lauda ca si-ar fi indeplinit rolul pentru care a fost creat: verificarea politistilor asupra carora planeaza suspiciuni de coruptie.

Singurele cazuri au fost Adrian Pop, fostul adjunct al ex-comandantului IPJ, Vasile Cotoara, in cazul caruia se va dovedi poate ca a fost lucrat din interior, cu sprijinul chiar a SIPI si cu concursul PNA, respectiv cei trei politisti din cadrul Biroului Furturi Auto, acuzati de complicitate cu traficantii de masini de lux, caz care era deja prea vizibil pentru a nu fi produse si niscaiva rapoarte informative.

Cam aceasta a fost recolta fostului sef al SIPI Mures, col. Sabin Marian, pensionat anul trecut.

Pensionarea sa a adus o degringolada in SIPI, in decurs de un an, serviciul schimband nu mai putin de trei sefi: Olimpiu Dracea, fost lucrator de Securitate si fost sef birou protectie interna in SIPI, Adrian Flesariu si ultimul - Iancu Gusatu, inginer agronom de profesie.

Acum pentru prima pozitie in structura SIPI se infrunta doi pretendenti: Adrian Deac si Valentin Pescari, unul din adjunctii comandantului IPJ, Ioan Nicolae Cabulea.

Poate unul dintre cei doi se va ocupa intr-adevar de misiunea pentru care a fost creat SIPI, care pana acum s-a dovedit unul dintre cele mai periculoase servicii care atenteaza la intimitatea persoanelor, deruland veritabile activitati de politie politica.

Schimbarile preconizate in SIPI Mures nu au insa nici o legatura cu Directia Generala de Informatii si Protectie Interna a MAI, condusa de Virgil Ardelean, zis Vulpea, a carui pozitie a fost recent intarita de ministrul MAI, Vasile Blaga, care a spus ca "nu se gandeste si nici nu are vreun motiv sa-l schimbe".

Directia va fi insa restructurata, prin infiintarea unui serviciu care va fi condus de procurorul Marian Santion.

Ce urmeaza in celelalte structuri?

Directorul Serviciului de Protectie si Paza, Gabriel Naghi ar putea fi inlocuit in urmatoarea perioada.

Un alt serviciu secret care ar putea intra pe lista de remanieri este Directia Generala de Protectie si Anticoruptie din cadrul Ministerului Justitiei.

Presedintele Comisiei parlamentare pentru drepturile omului, Frunda Gyorgy, a precizat ca s-a convenit cu ministrul Monica Macovei pentru a se lua o decizie fata de mentinerea sau desfiintarea acestui serviciu.

In functie de aceasta decizie, vom sti daca Marcela Bulzan, presedintele plagiator al Tribunalului Mures, isi va face sau nu din nou apele. Ginerele doamnei "Xerox" are sanse sa prinda sefia pe Mures a SIPA sau chiar sa ajunga in structurile centrale ale serviciului de urmarit magistrati.

Ca rolul sau a fost deturnat, se stie din operatiunile de politie politica supervizate de catre fostul sef SIPA, Gheorghe Ureche, folosit pe post de executant al ordinelor ex-ministresei cu iubire de pahar, Rodica Stanoiu.

Serviciul de Informatii Externe, condus de Gheorghe Fulga, ar putea ramane in functie, doar apeland la santaj la presedintele Basescu, prin fluturarea dosarului ICE Dunarea care se afla depozitat in arhivele SIE.

Cum insa Basescu nu a aratat toleranta la santaj, iar pe santajisti i-a executat discret, nu ii dam vreo sansa lui Fulga. Mai ales ca venirea la Cotroceni a actualului presedinte a insemnat curatenia in Ministerul Afacerilor Externe si in ambasadele, consulatele etc.

Romaniei in lume, unde personalul cuprinde si atasatii care desfasoara activitati informative.

In Directia Generala de Informatii a Armatei, schimbarile au inceput deja prin inlocuirea sefului Directiei Siguranta Militara, in locul gen. Nicolaescu fiind numit inginerul Vasile Paun, iar dupa pensionarea gen. Rotaru, seful DGIA, liberalii vizeaza si acest post.

Tavalugul schimbarilor recente ar putea atinge si structurile din teritoriu ale serviciului de informatii din cadrul MApN.

Asupra modificarilor, rotirilor din serviciile secrete vom reveni. Dar si asupra altor aspecte necuprinse in acest material: comunitatea informativa, numirea sefilor de servicii din interior etc.