Reporter: in ultima perioada a izbucnit un scandal referitor la demararea lucrarilor de constructie a Centrului Comercial Polus. Discutiile incinse sunt pe marginea situatiei juridice a ternului dintre Praktiker si Metro, teren pe care va urma sa se ridice Polus Center Cluj.

Arpad Paszkany: In primul rand vreau sa specific ca nu e vorba de un scandal real. Este o problema artificala cu conotatii politice, in care un grup restrans face presiuni.

Din pacate, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) spune doar jumatati de adevaruri si nu este straina de aceste jocuri de culise si, mai mult, s-a lasat angrenata in acestea.

A.P.: In ceea ce priveste terenul respectiv, aceasta a fost expropiat in 1946 de la groful Mikes. Pana in 1993 terenul s-a aflat in proprietatea privata a statului roman, nimeni neavand drept de administrare asupra sa. In 1993 printr-o Hotarare de Guvern, HG nr. 123/1993 in speta, s-a trecut la desfiintarea fostelor IAS-uri si infiintarea in toate orasele resedinte de judet a unor societati comerciale pe actiuni, Agroindustriala.

In cazul Agroindustriala Cluj, in patrimoniul acesteia, de aproximativ 400 de hectare, au fost incluse si cele 34,7 hectare de teren in cauza, acestea devenind proprietatea SC Agroindustriala Cluj SA. Mai departe, in 1999, noi, Polus am cumparat terenul respectiv de la Agroindustriala Cluj, printr-un contract de vanzare cumparare autentificat la notar.

Referitor la pretul de cumparare, pot sa va spun ca acesta a fost cu 60% mai mare decat pretul pe care l-a platit Metro catre persoane fizice, pentru niste terenuri invecinate cu al nostru. Deci, noi am cumparat cu mult peste pretul pietei.

De asemenea, terenul era scos din circuitul agricol in momentul respectiv prin ordin al Ministerului Agriculturii si astfel acum el nu mai poate face fata vreunui litigiu agricol.

USAMV a vandut alte terenuri

A.P.: Interesant este si faptul ca pana in 1999, cand am cumparat terenul, nimanui nu i-a pasat de el. Apoi, brusc, USAMV a inceput sa carcoteasca.

Un aspect interesant este faptul ca USAMV, in baza Legii Invatamantului si a Legii Fondului Funciar, ca de altfel toate institutiile de invatamant – dela gradinite la facultati – au fost improprietarite in perioada 1996 – 1999 cu toate terenurile pe care aveau drept de administrare.

USAMV de altfel si-a intabulat astfel multe terenuri, sute de hectare. O parte din aceste terenuri, ulterior, le-a vandut catre Cora (cel de pe varianta Manastur – Grigorescu), Billa (cel de pe Calea Floresti) sau diverse alte persoane (zona de pe Calea Floresti unde acum se construiesc blocuri).

Curios este ca la momentul respectiv doctoranzii, studentii si cercetatorii de la USAMV nu au protestat ca nu au aunde sa isi desfasoare activitatea. In ceea c epriveste soiurile rare ale de plante ale USAMV, Universitatea avea timp berechet sa le mute, intrucat noi ii tot rugam de 7 ani.

Oricum, actiunile in instanta ale USAMV sunt neprocesuale intrucat nu au nici un fel de acte care sa le justifice calitatea procesuala.

27 de autorizatii

A.P.: Pana acum noi am platit sute de milioane de lei catre Consiliul Local Floresti, iar USAMV a desfasurat activitati ilegale pe terenul nostru, benficiind din plin de bunavointa noastra fata de o serie de persoane.

Concret, noi nu am ingradit terenul pentru ca o parte din casele din spatele terenului nostru nu au acces auto decat pe drumul nostru, cel vechi fiind surpat. Universitatea se lauda ca a investit sume mari pe terenul respectiv.

As vrea sa-i intreb de cand o institutie bugetara isi permite sa investeasca intr-un bun care nu este in proprietatea sa? Toate acestea insa au trecut. Acum am obtinut autorizatia de constructie.

Am platit catre Consiliul Local Floresti, cel care a aeliberat autorizatia in baza avizului dat de Comisia de Urbanism a Consiliului Judetean, taxa de 300.000 de euro.

Si inca un aspect: autorizatia s-a eliberat dupa peste 27 de alte autorizatii si avize de la institutii de prestigiu ca SRI, Ministerul de Interne, Ministerul Apararii Nationale, Compania Nationala Apele Romane sau Directia Regionala de Drumuri si Poduri. Toti au fost indusi in eroare?

2.000 de noi locuri de munca

Rep.: Cum va arata noul Complex Comercial?

A.P.: In ceea ce priveste Polus Center Cluj sau Centrul Comercial Polus, acesta va fi o investitie de 140 milioane euro, la care se vor adauga 20-30 milioane euro ale societatilor care vor veni. Investitia va fi cea mai mare din Cluj Napoca si printre cele mai mari din Ardeal.

Important este ca firma va avea sediul fiscal pe plan local, in Cluj, lucru rar pentru o asemenea investitie, astfel ca taxele si impozitele vor intra in bugetul local.

De asemenea in economia clujeana va avea loc o adevarata explozie, datorata atat concentrarii economice de la Polus, cat si datorita dezvoltarii secundare a furnizorilor de produse catre Polus.

Deja am investit 3,5 milioane euro in proiecte, taxe, autorizatii, bransamente si introducerea uttillitatilor, iar 80% din aceasta suma a intrat in economia Clujului. Vom crea aproape 2.000 de locuri noi de munca, fara a le socoti aici pe cele din perioada constructiei si pe cele din industria paralela, adica de la furnizori.

Complexul comercial va avea o suprafata totala de 140.000 mp din care 82.000 mp vor fi construiti.

Polus Center va cuprinde un Hypermaket, Carrefour, 4-5 unitati de comert (mobila, electronica, haine), un cinematograf Multiplex cu 12 sali, o zona de divertisment, unde periodic se vor organiza concerte si alte evenimente speciale, o zona de restauramnte, fast food-uri, o zona de comert mic si mijlociu, o zona de banci si o zona de dezvoltare.

Totul va fi pe sistemul american de imbinare a utilului cu placutul. Constructia va dura pana spre mijlocul anului viitor, iar in noiembrie 2006 sper sa inauguram Polus Center.

Avem experienta muncii zi si nopate, asa ca stiu ca vom reusi ca de Craciunul 2006 clujenii sa isi faca cumparaturile de la noi.

Preturi sub media pietei

Rep.: Care va fi programul viitorului complex?

A.P.: Accesul la hypermaket va fi permis in principiu pana la ora 21.00 - 22.00, iar in unele cazuri poate va fi si non stop. In zona de divertisment accesul va fi permis pana spre ora 3-4. Si inca un amanunt, accesul al hypermaket va fi liber, fara legitimatii.

Rep.: Unde se va situa Polus Center in ceea ce priveste preturile?

A.P.: Preturile vor fi sub media pietei clujene, intrucat ne vom ghida dupa un principiu simplu, prin care vom evita situatiile de monopol: in afara hypermaket-ului si al multiplexului nu vor avea voie sa fie prezente doua firme cu acelasi actionariat.

Rep.: Despre complexurile de acest gen adeseori se spune ca sunt reci. Va fi Polus Center diferit? Va avea un stil arhitectonic aparte?

A.P.: In ceea ce priveste arhitectura Complexului aceasta va exista si fi una tipic transilvaneana, adica cu turnulete. Nu vom avea un complex din sticla si beton in care fiecare spatiu va fi sacrificat pentru comercializarea sa. Complexul va beneficia de piete interioare, alei interioare largi, terase si 14.000 de locuri de parcare. Punem un mare accent pe ideea ca omul sa se simta bine la noi.

Rep.: Care sunt urmatoarele proiecte ale Polus la Cluj?

A.P.: Principalul nostru obiectiv era Polus Center. Clujul era codas in acest domeniu. Devenise singurul mare oras din Romania care nu beneficia de un Centru Comercial. Dezvoltarea orasului si a intregii zone avea de suferit.

Acum, ca proiectul Polus este pe picioare, ne putem gandi si la cea de-a doua noastra investitie, realizarea unui Mall supraetajat cu turn de birouri si hotel, pe terenul de la Abator.