Numirea unei echipe noi la conducerea companiei "Rosia Montana Gold Corporation" (RMGC), care a initiat in Muntii Apuseni cea mai importanta investitie din Europa in domeniul extractiei aurului, a fost urmata de luarea unor decizii importante in ceea ce priveste evolutia viitoare a proiectului.

Presedintele Consiliului de Administratie al companiei canadiene "Gabriel Resources", care detine 80 la suta din actiunile RMGC, Alan R. Hill, a dat publicitatii un comunicat de presa in care a explicat care vor fi principalele directii de dezvoltare la nivelul proiectului de la Rosia Montana (judetul Alba).

Cele mai importante decizii se refera la inchiderea biroului din Alba Iulia, de unde au fost eliberati din functii majoritatea directorilor romani si la deschiderea unui birou in Bucuresti, respectiv la reorientarea activitatilor desfasurate de RMGC.

"Echipa "Gabriel" din Bucuresti va realiza o comunicare mai eficienta cu Guvernul Romaniei, cu autoritatile de reglementare in etapele de autorizare, constructie si operare a proiectului Rosia Montana.

"Gabriel" a inchis biroul din Alba Iulia, a eliberat personalul neesential pentru perioada imediat urmatoare, cand accentul se va pune pe obtinerea autorizatiilor si avizelor si alte activitati de dezvoltare, iar personalul mentinut in firma a fost relocat fie la biroul din Bucuresti, fie la Rosia Montana.

Dupa finalizarea etapei de autorizare, "Gabriel" va mari echipa din Romania pentru a pregati proiectarea finala, constructia si operarea proiectului", se precizeaza in comunicatul facut public la Toronto, in Canada.

Reorientarea activitatilor companiei au constat in asumarea de catre Alan R. Hill, presedinte si director executiv la "Gabriel Resources" si a functiei de director executiv al RMGC, precum si numirea unor membrii din conducerea companiei canadiene in Consiliul Director al RMGC.

In plus, noul vicepresedinte al departamentului "Proiecte" din cadrul "Gabriel Resources" isi va desfasura activitatea in biroul din Bucuresti, pentru a sprijini elaborarea studiului de impact asupra mediului pentru proiectul Rosia Montana, acesta fiind, totodata, responsabil si cu activitatea de coordonare a proiectarii si constructiei noii exploatari.

"Gabriel elaboreaza in prezent un program de comunicare menit sa scoata in evidenta planurile acestuia privind realizarea unui proiect de talie mondiala la Rosia Montana, de a confirma angajamentele asumate privind respectarea standardelor internationale in domeniul social, al protectiei mediului si cultural, precum si clarificarea unor conceptii gresite existente in prezent in ceea ce priveste proiectul", a mai afirmat Alan R. Hill.

Referindu-se la anularea, de catre Curtea de Apel Alba Iulia, a certificatului de descarcare arheologica pentru masivul Carnic din Rosia Montana, noua conducere a RMGC a spus ca a fost inaintat apel la decizia instantei si ca, independent de aceasta actiune, se poate cere un nou certificat in orice moment in baza activitatii in teren care a facut obiectul solicitarii originale.

Actul respectiv, emis la inceputul anului 2004 de Ministerul Culturii, a fost anulat la solicitarea organizatiei "Alburnus Maior", una dintre principalele asociatii care se opune proiectului minier din Muntii Apuseni.

"Echipa experimentata a lui "Gabriel", formata din firme de consultanta din Romania, internationale si din Uniunea Europeana, specializate in protectia mediului, va incepe procesul de finalizare a studiului de impact asupra mediului in conformitate cu cerintele specificate in termenii de referinta, a legilor si reglementarilor in vigoare", se mai arata in comunicatul semnat de Alan R. Hill.

De mentionat ca Ministerul Mediului a emis in 30 mai 2005 termenii de referinta pentru studiul de impact necesar in cazul proiectului.