Sute de familii care locuiesc pe strada Voinicilor din municipiul Arad sunt revoltate pentru ca prin zona trec zilnic sute de autocamione de mare tonaj care le afecteaza structura de rezistenta a blocurilor si produc un zgomot infernal. In acest sens, oamenii au facut mai multe demersuri la Primarie pentru ca accesul masinilor sa fie deviat pe alte rute.

Conform unui studiu intocmit de administratia locala, pe strada Voinicilor, situata in cartierul Micalaca, circula zilnic peste 100 de TIR-uri, care din cauza drumului, ce este doar pietruit si dateaza de cateva decenii, provoaca zgomote greu de suportat si trepidatii, iar acestea lasa urme in peretii apartamentelor.

"Am ajuns intr-o situatie pe care nu o mai suportam. Pe aici trec, zilnic, sute de camioane. La fiecare TIR se scutura blocul cu noi, ca ne tot intrebam cat mai rezista sa nu se darame. Anul trecut am dat peste 1.000 de euro si am pus geamuri termopan, care sunt mai rezistente si am crezut ca mai atenueaza zgomotele. Acum au inceput sa crape peretii. Nu putem zugravi in fiecare an.

Trebui sa faca ceva primarul acesta in care oamenii si-au pus sperante si acum ne ignora din Primarie. Zi si noapte traim un adevarat cosmar. Este o galagie infernala, iar cand incep sa trepideze mobilierul, usile si peretii parca e sfarsitul lumii. Drumul e plin de gropi, iar la trecerea camioanelor se zguduie remorcile de trezesc si mortii.

Aerul este irespirabil, iar daca aerisesti cinci minute, casa devine alba de praf. Cred ca ar trebui interzisa circulatia camioanelor pe aici pana nu va fi prea tarziu", a declarat unul dintre cei care locuiesc in zona, Ana Dehelean. Locuitorii au spus ca nici ciferele prezentate de Primaria municipiului, in privinta numarului de autocamioane care trec prin zona, nu sunt reale.

Ei au afirmat ca in realitate numarul acestora este mult mai mare, chiar dublu fata de datele pronuntate de autoritati.

Primarul orasului, Gheorghe Falca, a declarat ca strada Voinicilor va fi una de centura pentru traficul greu pentru o perioada limitata, pana cand va fi construita autostrada Nadlac-Arad-Timisoara, care sa preia fluxul masinilor de mare tonaj.

"Estimam ca dupa finalizarea lucrarilor de modernizare a strazii, cel mult doi ani vor mai trece pe aici camioane, dupa care autostrada va deveni automat o centura a municipiului", a spus edilul. Proiectul de modernizare a strazii Voinicilor va fi demarat in aceasta toamna, lucrarile fiind estimate la 100 de miliarde lei.

Gheorghe Falca a mai afirmat ca pe timpul lucrarilor, care vor dura aproximativ un an si jumatate, strada va fi inchisa in intregime, iar transportul public nu va mai fi posibil cu tramvaie, acestea fiind inlocuite cu autobuze ce vor folosi rute ocolitoare.

Locuitorii se opun, insa, proiectului initiat de administratia locala si au solicitat Agentiei pentru Protectia Mediului sa nu autorizeze lucrarile.