CasaRom a castigat prima "runda" in procesul cu Consiliul Local si Primaria Cluj-Napoca. La doua saptamani de la prima infatisare, instanta s-a pronuntat in favoarea CasaRom, care a dat in judecata autoritatile locale pentru rezilierea contractului de concesionare a unui teren din zona Borhanci.

Juristii Primariei, care s-au ocupat de caz, sustin ca aceasta decizie era de asteptat, dar ca, asa cum e firesc, cea mai corecta miscare ar fi recursul. "Voi aduce azi in atentia Consiliului Local hotararea instantei si consilierii locali vor lua decizia. Dansii au decis rezilierea, asa ca e firesc ca tot in Consiliul Local sa se decida ce facem mai departe.

Dupa ce consilierii se vor pronunta, vom elabora si noi pozitia procesuala", a declarat pentru ZIUA de Cluj primarul Emil Boc. Procesul cu CasaRom are in joc circa 50 de hectare de teren din Colonia Borhanci, teren concesionat de CL catre CasaRom in 1999.

Firma ar fi trebuit sa ridice acolo circa 1.000 de locuinte, case si apartamente, dupa ce municipalitatea isi indeplinea partea ei de contract, adica dotarea terenului cu utilitati. Taxa de concesiune a fost stabilita la 7,5 miliarde de lei vechi, adica 300.000 de lei vechi pe metru patrat.

Timp de cinci ani, CL nu a reusit sa predea nici o parcela viabilizata, astfel incat in zona nu s-a putut construi nimic.

Teren blocat

In 6 aprilie 2005, consilierii locali au decis rezilierea contractului, hotarare atacata in instanta de reprezentantii CasaRom. Firma sustine ca a cheltuit deja 700.000 de euro pentru studii de fezabilitate, geotehnice, topografice si arhitecturale si ca va cere daune pentru situatia creata.

Contractul incheiat cu CasaRom prevedea doar trei situatii in care acesta putea fi reziliat, anume daca firma nu platea taxa de concesiune, daca terenul era utilizat pentru obiective de interes national sau prin acordul partilor.

CasaRom a contestat decizia unilaterala a consilierilor locali de a rezilia contractul, conducerea firmei acuzand alesii locali ca au blocat o investitie de peste 5 milioane de euro in viabilizarea zonei. Deocamdata, terenul din Borhanci va ramane blocat, pana la finalizarea procesului.

Istoria rezilierii

In luna aprilie a acestui an, primarul Emil Boc afirma ca Primaria a invitat firma CasaRom sa semneze rezilierea contractului pentru zona Borhanci. "Nu au raspuns invitatiei noastre, in schimb am aflat ca ne actioneaza in judecata pentru aceasta decizie de reziliere", a mai spus Boc.

El a sustinut ca a purtat negocieri cu reprezentantii firmei, timp de patru luni, pentru a gasi o solutie de deblocare a proiectului privind construirea de locuinte in Borhanci.

"Am ajuns la o solutie care a fost prezentata Consiliului Local si a cazut de doua ori, datorita unor reminiscente din trecut in relatia dintre CasaRom si CL", mai declara, in aprilie 2005, pentru ZIUA de Cluj, primarul Boc. "Vechea administratie a acceptat un contract impecabil pentru CasaRom si profund defavorabil pentru municipalitate. Iar consilierii mai vechi stiau toate implicatiile.

Ei nu mai au incredere ca aceasta firma isi va respecta angajamentele. Firma nu a mai realizat nici alte obiective la care s-a angajat. De altfel, respingerea proiectului a fost transpartidica", mai spunea Emil Boc in urma cu trei luni. "Contractul prevede trei clauze pentru reziliere si eu am si identificat-o pe cea care ne permite sa luam aceasta decizie si sa avem castig de cauza.

Ea se leaga si de interesul public, dar detaliile le voi prezenta numai in motivatia catre instanta", ne-a declarat Emil Boc la acea vreme. Rezilierea contractului de concesionare a 50 de hectare de teren catre societatea Casarom, in colonia Borhanci, fusese aprobata de Consiliul Local Cluj, in sedinta ordinara, cu 19 voturi "pentru" (din partea consilierilor Aliantei D.A., UDMR si PRM). Patru consilieri PSD au votat impotriva, existand si doua abtineri.