Patriotismul local ne indeamna (justificat sau nu) sa consideram ca locuim intr-un oras frumos, poate cel mai frumos din tara. Ca e cat de cat curat, oamenii sunt civilizati, si in afara de cativa cersetori, copii ai strazii si someri, viata din urbe curge linistita precum Muresul.

Dar daca facem un pas in lateral de pe trotuarul frumos pavat cu dale, ne trezim intr-o lume a mizeriei absolute, a mirosurilor fetide care te baga-n boala instantaneu si a copiilor care nu au nici o vina ca s-au nascut din asemenea parinti, in Romania secolului XXI.

La doi pasi de centru, doi copii locuiesc intr-un pod, laolalta cu sobolanii.

O astfel de lume am gasit in plin centru orasului, peste drum de hotelul Contimental, intre fosta cladire a Bancorex, actualmente SEIP, si cea a fostului UJCM Mures. Aici, in podul unei case, intre sobolani si pureci, locuieste de cativa ani Simona Paula Turdean, impreuna cu copiii ei si cu tatal acestora.

Fara identitate

La 26 de ani, Paula are trei copii. A locuit in cartierul Mureseni cu fratele ei, dar dupa ce a nascut a dat-o afara din casa. "De atunci stau aici.

Nu am apa ca sa-mi pot spala copiii, nu mai am haine pentru ei, cateodata am un capat de lumanare sa fac lumina… Si mai e si sotul meu, care trage din punga prenadez si face scandal de se sperie copiii. As vrea sa-i dau undeva, la o casa de copii, dar sa-i pot vedea din cand. Le-ar fi mai bine acolo, ca ar avea mancare si haine", ne spune Paula.

Tine in brate un copil de doua luni, pe care, de cand a venit de la maternitate, nu l-a spalat nici macar o data. E pin de bube, eruptii si murdarie.

Mama vrea sa ne arate si un alt copil, o fetita de doi ani si jumatate, asa ca ne pune sugarul in brate si escaladeaza un zid, ajunge pe acoperisul unei gherete de lemn si de acolo, printr-o fanta a acoperisului, intra in "casa". Dupa 10 minute aduce fetita, care arata ca un copil de un an.

Din cauza slabiciunii se tine cu greu pe picioare si e la fel de murdara ca si fratele ei. Fetita sta mai tot timpul in pod, spune Paula, pentru ca ii e frica sa nu o scape, escaladand atatea acoperisuri pentru a ajunge acasa. "Mai am un baiat mai mare, de cinci ani, care e la organizatia "Salvati copiii".

Fugea de acasa, in Mureseni, la un barbat care locuia langa noi. Il aduceam acasa, dar fugea iara. Odata mi-a zis ca omul ala ii facea lucruri rusinoase. Am anuntat politia, i-au facut controale medicale la copil, da’ au zis ca nu are nici o urma si mi l-au oprit acolo, la fundatie.

Omul ala merge si acuma si il cauta, ii duce dulciuri… Eu i-am zis sa-mi lase copilul in pace, da’ nu vrea. Azi iarna a fost asa de frig in pod ca baiatul a lesinat si cu vecinii i-am suflat in gura sa-l incalzim si sa-l trezim. Nu avem acte pentru copii, ca nu am buletin, numai o copie.

Vrem, daca poate cineva sa ne ia copiii, ca nici de mancare nu mai am ce sa le dau. Fetita nici nu mai cere mancare, ca numai paine si cateodata untura si slanina mancam, iar asta mic inca suge. Traim numai din alocatiile lor, ca nici ajutorul social nu l-am mai primit de cateva luni.

Cum putem sa ii dam pe copii undeva sa ii vindece, ca fetita are in burta viermi de 20 de centimetri. Sa aiba ce manca si sa le fie cald la iarna?", ne intreaba, cu disperare in priviri, Paula.

Cine poate da raspunsuri?

Doi copii mici, nevinovati, care din cauza nepasarii societatii, dar si a parintilor lor, traiesc sub limita a tot ceea ce inseamna uman, asteapta sa fie salvati.

Organizatii de protectia copilului, fundatii, Directia de Protectia Copilului, sunt doar cateva institutii care isi fac un titlu de glorie din activitatea lor dedicata exclusiv "salvarii copiilor". Cand te lovesti de un asemenea caz, insa, nu poti sa nu te intrebi ce si pentru cine lucreaza toate acestea.

Sloganul lor, "ajutarea si consilierea cuplurilor pentru a-si putea creste copii acasa, in familie", nu are in acest caz (ca si foarte multe altele) nici un fel de acoperire. Copiii au nevoie de siguranta, educatie, hrana si ingrijiri medicale.

Si de multe ori afectiunea unei mame de imprumut este mult mai importanta decat nepasarea sau neputinta mamei naturale.