Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Alba seamana, din ce in ce in ce mai mult, cu o institutie in care nu primeaza respectarea prevederilor legale in materie de concursuri pentru ocuparea functiilor de conducere, ci orientarea politica.

DGFP este perceputa in prezent ca un "fief" al liberalilor, avand in vedere ca acestia s-au zbatut sa obtina postul de director general al institutiei si, de aici, sa "liberalizeze" sistemul judetean.

Dovada este data de o serie de derogari facute de la regulamente pentru ca pe functiile vizate sa ajunga persoane potrivite, cu toate ca nu indeplineau, la momentele respective, conditiile legii. Ultima "manevra" de acest gen a fost facuta pentru ocuparea unui fotoliu de director adjunct, lasat liber de Cornel Suciu, instalat in perioada guvernarii PSD.

Imediat dupa preluarea puterii la nivel central de catre Alianta "D.A.", el a demisionat din functie, preferand sa se ocupe de o firma de consultanta in domeniu.

Potrivit unor surse din interiorul institutiei, in locul lasat vacant de catre PSD a fost instalata o reprezentanta a PNL, provenita din cadrul Administratiei Financiare Aiud, Maria Iacob. Interimatul acesteia ar fi trebuit sa dureze pana la organizarea concursului pe post si ocuparea acestuia de catre castigator.

Concurs pe post de nota 2

Deviza liberalilor, "Drept la tinta" nu se poate aplica intotdeauna fara sacrificii, iar in cazul liberalilor aceasta inseamna aplicarea unor "artificii" care sa duca in final la respectarea discutabila a prevederilor legale. Concursul la care am facut referire s-a organizat la data de 11 iulie 2005, fara a se face, insa, publicitatea necesara in acest sens.

Mai mult, anumite persoane din cadrul DGFP care ar fi tintit postul de adjunct sustin ca singura care avea cunostinta de examen a fost Maria Iacob, impinsa de la spate de liberali.

Aceasta, deoarece, potrivit acelorasi surse, fosta angajata a Administratiei Financiare Aiud nu si-a dorit functia din fruntea directiei, dar a fost convinsa de reprezentantii PNL, aflati intr-o criza de specialisti in domeniu.

Sursele noastre sustin ca examenul nu a fost, insa, promovat de catre angajata, rezultatul final fiind o nota apropiata de 2. Cu toate acestea, la 10 zile dupa ce examenul a avut loc, liberalii o mentin pe post pe Maria Iacob. Directorul general al DGFP, Adela Ghisoiu (PNL), a declarat ca institutia este in proces de reorganizare.

"Mi s-a comunicat si am trimis la ministerul de resort organigrama, care este in curs de aprobare. Colega mea nu a promovat examenul, insa s-a luat in calcul competenta, vechimea in munca, profesionalismul. Este numita cu delegatie", a spus aceasta.

Referitor la pierderea concursului de catre colega sa de partid, Adela Ghisoiu a afirmat ca "fiecare dintre noi avem si momente proaste". Lasand la o parte numirea cu delegatie a Mariei Iacob, care ar fi fost valabila numai pana la ocuparea postului prin concurs, intervine o cu totul alta problema.

Din moment ce ea nu a promovat examenul organizat de minister si la care din informatiile furnizate de sursele noastre reiese ca a fost singurul candidat, este intr-un fel deplasat sa se faca referire la competenta pentru un astfel de post de conducere.

Nu punem la indoiala calitatile profesionale ale Mariei Iacob, care a activat la un departament de control, cu bune rezultate. Dar este posibil ca ea sa nu intruneasca acele calitati cerute unui manager si atunci liberalii fac o greseala impunandu-i, practic, un post de conducere la nivel judetean.

Sefa DGFP, instalata tot prin artificii

Directorul general al DGFP, Adela Ghisoiu, a fost propusa tot de PNL pentru postul respectiv, care a revenit liberalilor in urma negocierilor purtate intre partenerii din coalitia guvernamentala. Aceasta a participat singura la concursul organizat la inceputul lunii mai a anului 2005, ordinul de numire in functie semnat de ministrul Finantelor, Ionut Popescu, avand data de 18 mai 2005.

Adela Ghisoiu a putut fi impusa doar prin concurs, in conditiile in care venea din afara sistemului, cand in mod normal functia ar fi trebuit ocupata - tot prin concurs sau direct prin numire - de catre o persoana din interior.

De mentionat ca Adela Ghisoiu a mai lucrat totusi in cadrul DGFP, ea ocupand, pe rand, functiile de sef al Trezoreriei Cugir, respectiv al Administratiei Financiare Cugir, in primii ani de dupa 1990.

Este vorba despre "B & M Consulting" SRL Cugir, care desfasoara activitati de consultanta si management. La infiintare, in august 2001, firma ii avea ca asociati pe actuialul ministru Teodor Atanasiu, Adrian Murg (fost viceprimar PSD in Cugir) si Calin Tudor Berian. In septembrie 2002, Murg a renuntat la calitatea de administrator al firmei, care a fost preluata de Atanasiu.

Peste 2 ani, in august 2004, pe cand era presedintele Consiliului Judetean Alba, acesta din urma a "predat" functia de administrator Adelei Ghisoiu. Odata cu numirea la conducerea Finantelor din Alba, reprezentanta PNL a fost obligata din motive de incompatibilitate sa renunte la firma.

Surse din cadrul institutiei au afirmat despre Adela Ghisoiu ca, in prezent, ar face naveta intre Alba Iulia si Cugir cu masina DGFP.

Un comunicat de presa al DGFP Alba, in posesia caruia am intrat cu foarte putin timp inainte de inchiderea editiei, stipuleaza: "Conform ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 376/2005, primit la DGFP Alba in data de 21.07.2005, doamna Iacob Maria a fost promovata in functia publica de conducere de director executiv adjunct - Activitatea de metodologie si administrarea veniturilor statului din cadrul DGFP Alba".