Ministrul Culturii si Cultelor, Mona Musca s-a aflat saptamana trecuta la Oradea intr-o vizita fulger, ocazie cu care a inventariat toate aceste probleme. Ministrul a promis gasirea de solutii in cel mai scurt timp posibil.

Biblioteca Judeteana “Gheorghe Sincai”, Muzeul Tarii Crisurilor, Muzeul Armatei, Cinematograful Libertatea si Filarmonica de Stat din Oradea sunt centrele bihorene de cultura a caror activitate sufera grav din lipsa acuta a unui spatiu corespunzator in care sa isi desfasoare activitatea.

Cinema privat

Ministrul Culturii a anuntat intentia Guvernului de a scoate la privatizare toate complexele cinematografice din tara. In acest demers se va stabili un caiet de sarcini bine pus la punct care urmeaza sa prevada obligativitatea potentialilor cumparatori de a investi in obiectivele pe care le vor achizitiona.

In urma acestor investitii, cinematografele vor fi ridicate la standarde europene de functionare si dotare. Cumparatorul va fi obligat, prin contract, sa mentina destinatia de cinematograf, sala de conferinte si de spectacole pentru aceste complexe de cultura si agrement.

In Oradea, Complexul Libertatea este intr-o stare avansata de degradare, iar despre activitate nici nu poate fi vorba, cinematograful fiind inchis de mai mult timp.

In acest proces de privatizare vor avea drept de preemtiune (intaietate la cumparare) administratia publica locala, care va primi, cu titlu gratuit, din partea ministerului aceste cinematografe, daca se vor obliga sa respecte toate conditiile de investitii privind functionarea la standarde europene.

MAN salveaza situatia

Ministerul Apararii Nationale (MAN) pare a fi colacul de salvare pentru rezolvarea lipsei acute de spati pentru cele mai importante institutii de cultura locale. Astfel, dupa mai multe demersuri realizate de demnitarii bihoreni, armata va dezafecta mai multe cazarmi si le va pune la dispozitie administratiei publice locale.

Muzeul Tarii Crisurilor se va muta si isi va desfasura activitatea intr-o astfel de cladire. Se ia in calcul si posibilitatea ca actualul sediu al Muzeului Militar sa fie cedat, din patrimoniul armatei, administrativului local urmand ca sa completeze complexul muzeal alaturi de Muzeului Tarii Crisurilor.

Pentru mutarea Bibliotecii Judetene intr-o noua locatie se au in vedere doua solutii. Prima varianta prevede extinderea spatiului din actualul sediu, in vreme ce cea de a doua opttiune ar fi mutarea sa intr-una dintre cazarmile Garnizoanei.

Mona Musca a anuntat ca Guvernul a alocat o prima trana de zece miliarde de lei pentru operatiunea de mutare a cartilor din vechiul sediu in noile locatii ale Bibliotecii Judetene.

Filarmonica oradeana e si ea pe lista de asteptare pentru primirea unui sediu. Tot din partea MAN. Actualul sediu al Filarmonicii, in care Consiliul Judetean Bihor a investiti mari sume de bani, va trebui retrocedat fostilor proprietari.

Inundatiile inainte de toate

Mona Musca nu a scapat ocazia de a se pronunta si pe marginea problemelor politice de la nivel central si guvernamental. Interpelata pe tema alegerilor anticipate, vicepresedintele liberalilor a refuzat sa faca vreu comentariu.

Musca a spus, ferm, ca rezolvarea problemelor provocate de inundatii, calamitate fara precedent, este prioritatea numarul unu. „Alegerile anticipate nu ar trebui sa fie acum un subiect de discutie”, a spus ministrul.

„In acesta situatie cred si sunt convinsa ca obligatia fiecaruia este sa-i ajute pe sinistrati. Obligatia oamenilor politici este de a-si concentra toate eforturile in acest sens, iar orice alta activitate este secundara. Toti ar trebui sa se concentreze pe activitatea de ajutorare a celor aflati la nevoie.

Institutiile statului, de la nivel central si administratiile publice locale, trebuie sa se constituie in adevarate celule de crize care sa-i ajute pe toti acesti oameni.” – a mai precizat Mona Musca.

Ministerul Culturii si Cultelor va organiza o licitatie publica in care obiecte de artizanat si opere de arta ale mesterilor vor fi scoase la vanzare, urmand ca banii sa fie donati familiilor care au avut de suferit din cauza inundatiilor.