Conduc masini ultimul tip, isi fac vacantele si cumparaturile in strainatate. Sunt privilegiati, dar asta nu inseamna automat ca sunt fara valoare.

Copiii de bani gata ai Devei sunt si ei oameni, ca noi. Soarta le-a dat mai mult decat altora, prin faptul ca au parinti bogati. Unii au invatat, in acelasi timp, si ce inseamna responsabilitatea. Au vise, vor sa ajunga pe picioarele lor, sa-si depaseasca statutul de "copilul lui cutare". Intre excese si normalitate, beizadelele de Deva. Cine sunt, prin ce cluburi ies, ce masini conduc. Si, cel mai important, unde vor sa ajunga.

Opinia majoritatii este ca acesti "copii de bani gata" nu stiu sa aprecieze munca, banii, cartea, in general valorile, ca cedeaza usor tentatiilor si ca isi permit sa faca orice, pentru ca parintii, oameni bogati si influenti, ii scot intotdeauna din belea.

Daca lasam la o parte prejudecatile, vom descoperi ca aceste lucruri sunt mai degraba exceptia, nu regula, si ca acesti copii sunt mai mult decat responsabili. E drept ca, uneori, numele pe care le poarta le-au deschis usi, dar prin actiunile lor au reusit sa tina deschise aceste usi.

Printesa Barabas

Bianca, fiica Georgetei Barabas, fosta sefa la Protectia Mediului, are doar 14 ani si tendinta imatura de posibila fitzoasa. Eleva in clasa a opta la Colegiul National Decebal, are toate apucaturile unui copil de varsta ei si poate putin mai mult. Iese si ea in oras, asa pe la cate un suc, si acum, pentru ca a primit buletinul va face, poate, vizite mai dese prin cluburi.

Se pare ca mama Biancai o cam tine din scurt, lucru de admirat, pentru ca micutei domnisoare i se impun ore de venit acasa. "Adica nu-mi spun o ora, dar nu e bine cand ajung tarziu", spune Bianca (foto prima pagina). Cumparaturile, ca pentru orice fata, sunt marea ei pasiune. "Trebuie sa imi cumpar ceva tot timpul. Imi plac magazinele de pe centrul vechi.

Dar ador sa-mi cumpar haine din orase mari, precum Timisoara si Bucuresti, de la Mall si Bega", mai povesteste domnisoara in devenire. De machiaj nu prea este incantata. Se fardeaza ocazional. Va veni, probabil, timpul si pentru arta machiajului, cu alti bani si o alta distractie pentru parintii fetei.

Cand a venit vorba de vacante, Bianca ne-a enumerat toate tarile pe care a avut ocazia sa le viziteze pana la varsta ei. Ei bine, daca varsta e destul de frageda, tarile sunt multe.

"Am vizitat America, Spania, Austria, Italia, Egipt si tari mai nesemnifivative si mai mici, ca Ungaria, Turcia, Croatia si Bulgaria", ne spune fata, ca o adevarata domnisoara care aspira din greu la pozitia de fitzoasa. In fine, e destul de tinara si i se mai iarta din greseli. Este tratata ca un copil normal si nu vorbeste niciodata cu prietenii despre mama ei.

Si-ar dori foarte mult un Audi TT la varsta majoratului. Le transmitem de pe acum parintilor sa puna ceva banuti deoparte inca vreo patru anisori, nu de alta, dar stim si noi ca pretentiile cresc odata cu varsta.

Modestie aparenta

Pustanul Mihai Vaida, al carui tata este director tehnic la Mintia, are 17 ani si este elev la Colegiul National Decebal. Merge deseori in cluburi si pe la terase. La o prima vedere, nu pare un copil de bani gata. Cumparaturile l-au cam dat de gol. "Nu prea conteaza de unde imi cumpar haine, dar niciodata din Deva.

Cand sunt in Bucuresti, imi iau de acolo, daca am drum la Timisoara, dau o raita prin magazine si vara, cand merg in Austria, prefer sa-mi iau ceva interesant de acolo", pluseaza Mihai. Pustanul spune ca nu are prieteni VIP-uri. "Copiii de bani gata sunt plini de fitze. Ii trateaza pe altii cu indiferenta. Cateodata si eu sunt asa", recunoaste Mihai.

Vacantele le petrece in fiecare vara la Viena, in Austria. A fost cu parintii in Germania, Spania, Italia si Franta. E inca fraged si promite mult pentru viitor in materie de ifose. Ii plac fetele care nu sunt superficiale si vrea sa mearga la facultate la Bucuresti, unde se afla deja sora sa. Daca ramanea tatal lui director general, poate ca altele erau aerele...

Copil de edil

Paula si Rares Muntean, cei doi copii ai primarului Devei se pot considera niste privilegiati, dar, contrar asteptarilor, cei doi nu sunt chiar atat de rasfatati. Rares are doar 7 ani si merge la gradinita de limba germana. Se pare ca este un pasionat al gradinaritului, dupa cum povesteste prima doamna a orasului Livia.

In vacante nu prea sunt tinuti la bloc, cu cheia la gat, asteptandu-si infometati parintii, ci la bunici, la tara. Paula are 14 ani si este eleva in clasa a opta la Scoala Generala Andrei Saguna. Nu sufera de ifose si aere, dar ii place sa se imbrace in ton cu moda. De farduri nici nu se pune problema. A fost plecata la un schimb de experienta cu scoala in Irlanda.

Vacantele si le-a petrecut cu parintii in Croatia, Grecia, Suedia si Ungaria. Atat Paula, cat si Rares, au fost invatati ca intotdeauna trebuie sa dea ceva pentru a primi. Noroc cu mama lor ca ii educa, altfel tatal... Lipseste cam mult din tara, daramite de acasa.

Camelia Voiculescu de Hunedoara

Iulia Marginean, fiica subprefectului, este studenta in ultimul an la Facultatea de Comunicare si Relatii Publice "David Ogilvy" din Bucuresti. Acum se pregateste pentru o cariera in televiziune. Cei care nu o cunosc o pot vedea deja prezentand la Antena 1 Deva. Ii place sa mearga la cumparaturi cu mama ei, despre care spune ca "are mult gust".

Hainele de la firma DaDa o incanta cel mai tare. Nu a profitat niciodata de faptul ca are bani si nici de numele pe care il poarta. "In Bucuresti exista persoane mult mai importante decat tatal meu. Asa ca nimeni nu-mi face nici un favor pentru simplul fapt ca ma cheama Marginean", spune Iulia. Conduce masina mamei ei, o Honda, si uneori masina prietenului, un Opel Astra.

Pentru ca si ea isi doreste sa fie o persoana publica, isi asuma si riscurile. "Nu ma intereseaza ce scriu ziarele sau ce zice lumea. In fond, se vorbeste oricum", declara fata subprefectului.

Sora de VIP, fiica de director

Simona Stanca este fiica directorului de la Deva Gold si sora vitrega a jurnalistului hunedoarean Dragos Stanca, directorul general al companiei de publishing a MediaPRO - PubliMedia International. Simona este in anul III la Facultatea de Stiinte Economice, la sectia germana, din Cluj. Uneori merge in vacante in Germania. Vara trecuta a fost in Grecia si cam atat cu vizitele prin strainataturi.

Nu a profitat niciodata de faptul ca are bani si niciodata de numele fratelui sau. "Nu vorbesc niciodata cu fratele meu despre cariera lui", ne-a spus Simona. Ii place sa mearga la cumparaturi si sa se ingrijeasca. Nu si-a ales prietenii dupa cati bani au si prefera cluburile din Cluj "cu mai putine fitze si aere".

Daiana Anghel, noua vedeta a postului Antena 3, este fiica directoarei economice a Consiliului Judetean, Daniela Salajan. La doar 21 de ani, Daiana se poate lauda deja cu o cariera de succes in televiziune, cu toate ca pe cand era in liceu spunea ca raul Mures este un lac.

A inceput in aprilie 2004 cu prezentarea stirilor la Tele 7 Deva, de unde a plecat pentru a prezenta Retrospectiva Saptamanii la Antena 1 Deva. Februarie 2005 o gaseste la Bucuresti, ca asistent al unuia dintre directorii trustului, iar din luna iunie prezinta stirile sportive la jurnalele de dimineata ale Antenei 3.

Aparitia "pe sticla" la o televiziune nationala de stiri a insemnat mult pentru Daiana: se trezeste la ora 3.30 si este tare mandra de realizarea ei.

Este sigura ca viata in Capitala nu a schimbat-o foarte mult, poate doar "m-a maturizat putin. Am reusit sa-mi fac deja prieteni pe categorii: foarte buni, buni, cunostiinte si chiar fosti colegi". Printre colegii de la departamentul vanzari de la Jurnalul si-a gasit chiar si un prieten, Vlad Dan, un Varsator de 27 de ani la care Leul din Daiana a gasit intelegere.

Magazinele ei preferate sunt Zara si Mango, dar si alte "no name" unde isi gaseste haine pe plac. Nu ii este deloc dor de casa, tanjeste doar dupa atmosfera de la Antena 1 Deva, unde venea la serviciu relaxata, "ca la o intalnire cu prietenii".

Totusi, cine o cunoaste poate spune ca Daiana nu este chiar asa cum vrea sa para. Era o pustoaica plina de aere, care avea prieteni cel putin dubiosi si care era antipatizata tocmai din aceste motive, nicidecum invidiata pentru talentele ei.

Daiana nu este singura vedeta de televiziune plecata din Deva. Prima a fost Elena Lasconi, ajunsa de la postul local la ProTV Bucuresti. Si tot la ProTv, dar la Brasov, a ramas, pe post de editor-prezentator, Mihaela Gros, "Misa", cum o alinta si acum prietenii din Deva. Cea mai buna cariera ii apartine insa Sandei Nicola, fosta Popa.

Sanda prezinta acum jurnalele la Realitatea TV din week-end si este principalul corespondent al postului de stiri dupa ce a trecut pe rand de la ProTv Deva, la Prima Tv si la Antena 1.

Barbat cu forta

Etichetat prea devreme drept copil de interlop, Razvan Sarbu incearca disperat sa scape de porecla de "Spumica". Arestarea tatalui sau, Lucian, in dosarul "Spuma si Bibanu’", l-a marcat profund si l-a determinat sa se maturizeze brusc. Stie ca a ramas "barbatul" familiei si incearca sa-si protejeze mama si pe fratiorul Vlad, care are abia 2 ani.

Putini cunosc drama prin care a trecut de la arestarea tatalui: au ramas fara bani, cu sechestru pe apartament si doua afaceri greu de condus pentru cineva neexperimentat. La 17 ani, are deja conturata o personalitate puternica si, desi gandul la tatal sau ii aduce lacrimi in ochi, stie si vrea sa reuseasca in viata.

Invata la Colegiul National Decebal, ii plac geografia si limba engleza si in ultima perioada se gandeste serios sa urmeze Facultatea de Jurnalistica. Crede ca i s-ar potrivi, desi experientele sale cu ziaristii nu au fost tocmai placute. A fost subiectul unui scandal de presa dupa ce a fost confundat cu unul dintre colegii sai care a lovit un taximetrist.

Desi acum nici un an, Razvan era unul dintre copiii fara griji si avea in dulapuri multe lucruri "de firma", acum a fost nevoit sa-si vanda pana si lantisorul de aur. Recunoaste ca a facut si "rautati", dar viata l-a schimbat si i-a platit totul. "Sunt respectuos doar cu cei care ma respecta la randul lor si nu ma considera un pusti.

Ca sa te intelegi cu mine nu trebuie sa umbli cu dulcegarii", spune el. Are o prietena, Larisa, recunoaste ca este posesiv si spune ca ii plac fetele cuminti, frumoase si destepte - "sa semene cu mama mea". Poate si pentru ca multi dintre fostii prieteni le-au intors spatele, simte acut lipsa tatalui. Nu mai are deloc cu cine se sfatui "ca barbat".

Are un singur vis: sa isi vada tatal iesit din inchisoare si sa plece in alt oras, unde sa conduca impreuna o afacere. Sau, daca ar mai avea ceva bani, si-ar face o formatie, pentru ca are si voce si ureche muzicala.

Copiii de bani gata - varianta de Vale

La cata saracie duce Valea, ai zice ca sintagma asta, "copii de bani gata", nu isi prea are rostul. Cu toate acestea, si aici exista oameni grei, cu conturi adevarate, vile si masini de lux, pe langa care unii mai au in dotare si copii, carora nu le lipseste nimic din ceea ce si-ar putea dori.

Ironia soartei face insa ca si astia cu bani gramada sa nu prea aiba ce face in Valea Jiului - unde, daca vrei sa te rupi in figuri, ai vreo doua carciumi mai rasarite, cateva cabane si o gramada de magazine cu haine chinezesti, cu care nu impresionezi pe nimeni.

Asa se face ca cel mult la masini se pot face comentarii, odraslele de patroni cu carnet de conducere ruland la bordul unor autoturisme care mai de care.

Retrospectiv vorbind, cel mai tare copil de bani gata a fost, incontestabil, fiul fostului lider Miron Cozma, Dani pe numele sau. Baiatul asta se dadea cu scuterul prin Petrosani la vreo 15 anisori, fara sa aiba vreo treaba cu politia, iar cum a luat carnetul si-a luat o masina adevarata, pe care o forja la greu prin Petrosani.

Dani Cozma era atat de tare, incat la ziua lui, tinuta la cabana Cheile Butii, a cantat celebra formatie BUG Mafia, careia taticul i-a si sponsorizat un album. Juniorului ii placea tare mult sa petreaca, asa ca nu a mai mirat pe nimeni cand, la traditionalul banchet de terminare a liceului, Dani Cozma a dansat pe mesele intinse la cabana Rusu din Parang.

Un alt copil de om plin de bani e Alex, fiul fostului prefect de Hunedoara, Aurelian Serafinceanu. Interesant aici e faptul ca de banii familiei au beneficiat toti colegii copilului, care invata la Colegiul Economic Hermes din Petrosani.

Aici, fostul prefect a investit peste un miliard de lei, atat in reparatii necesare la cladirea scolii, cat si in amenajarea salilor de clasa ori a laboratoarelor. In plus, familia Serafinceanu a sponsorizat balurile bobocilor organizate la liceul unde invata Alex, asa ca putem spune ca cei care l-au avut coleg au fost niste copii norocosi.

Singurul mod in care epata copilul ex-prefectului (altfel baiat modest) era faptul ca, pe cand tatal lui conducea judetul, venea la scoala cu bodyguardul personal. Atat.

Banii schimba totul

Printre copiii de bani gata se numara copiii-problema. Invatati cu multi bani si cu nici un fel de responsabilitate, fitzosi, cu masini puternice, "adevarate herghelii", ajung deseori in atentia politiei. Sunt cativa, care, de groaza politiei, stau de ani de zile prin alte tari.

Noua generatie, de copii care inca nu au scapat de ghiozdanul din spate, nici de cosurile de pe fata, umbla prin cluburi, consuma alcool si droguri, fumeaza si sunt experti in materie de sex inca inainte de a-si primi buletinul. Asta pentru ca isi permit.

Cine n-a auzit de Italianul, care toata ziua se falfaie cu decapotabila prin oras, de Szabo si prietenul lui, Andone (care fac in fiecare seara in Bobo adevarate demonstratii de personalitate), de Sebi Olteanu, sau de John, care a rupt deja o masina si, ca rasplata, a primit una mai puternica. Se spune ca Ionut Rudeanu, nepotul fostului baron PSD, conducea plin de el masina Consiliului Judetean.

Fiul doctorului Straut, Horia, are un Audi TT recent achizitionat, si noroc cu masina, altfel, in ciuda costumelor de firma, nu reuseste sa aiba o tinuta pe masura aerelor lui.

Deva vuieste de masini conduse de tineri carora cu greu le ajungi la varful nasului. Nu toti au parinti sus pusi. Pentru ca ei sa conduca masini de lux si sa se imbrace cu haine de firma, unii parinti muncesc pe rupte in alte tari.