Din aceasta saptamana, boemii Petrosaniului sunt in vacanta, dupa ce au luat parte la o sedinta de cenaclu transformata ad-hoc intr-un colocviu literar. Inainte de binemeritata vacanta, poetii si scriitorii din Vale s-au intalnit cu trei oaspeti veniti tocmai din Craiova si Mehedinti, si nu cu mana goala, ci cu reviste literare si carti una si una.

Daca e sa ne luam dupa cat de mult a vorbit si dupa numarul cartilor aduse, vedeta intrunirii boeme de saptamana trecuta pare sa fi fost scriitorul craiovean Jean Bailesteanu, care a lansat la Petrosani revista "Autograf MJM", pe care o editeaza si conduce la Craiova.

Despre revista asta pot sa va zic doar ce-am auzit de la Marian Boboc, adica faptul ca e "de avangarda" si ca are o coperta colorata si mai multi colaboratori straini. Jean Bailesteanu a mai vorbit despre cele patru volume de proza pe care le-a adus la Petrosani, despre care oi scrie cand le-oi citi, dar si despre cenzura din perioada comunista.

Personaj agreabil si cu mare pofta de vorba, Jean Bailesteanu a declarat despre Cenaclul Boema urmatoarele: "Talentul, din cate stiu eu, nu tine cont de aria geografica, asa ca oameni de valoare se pot naste si aici, in Valea Jiului, chiar daca ne-am obisnuit sa gandim in termeni negativi despre aceasta zona.

Cred ca rolul acestui cenaclu e acela de a coagula toate valorile care se manifesta in Vale, pentru ca, va spun din experienta, intr-un cenaclu ai cate ceva de invatat de la oricine".

Urmatorul vorbitor a fost scriitorul si universitarul craiovean Ioan Lascu, de fapt un momarlan plecat demult din Salatruc.

Scuzandu-se in permanenta ca vorbeste in "sintagme lamentabile", distinsul oaspete a staruit pret de vreo zece minute asupra operei colegului Bailesteanu care, din cate mi-am dat seama, scrie despre tarani si e cel putin la fel de tare ca Marin Preda, iar mai la urma ne-a aratat si revista "Ramuri", la care i-a invitat si pe boemi sa colaboreze.

Ultimul care a luat oficial cuvantul a fost Isidor Chicet, plecat si el din Valea Jiului (si bine a facut!), care a prezentat revista "Rastimp", de care se ocupa si in care e tratata cu toata seriozitatea etnologia.

De la Chicet am aflat ca momarlanii se spovedesc la brad, in varful muntilor, si ca exista un atlas etnologic al Romaniei, care i-a dat pe spate pe americani, precum si alte chestii la fel de interesante despre bastinasii Vaii Jiului, pe care pana si localnicii le-au uitat.

Tot Chicet ne-a dat, in premiera, stirea ca etnologii cu greutate ai Romaniei, care se intrunesc luna aceasta undeva in Dobrogea, vor semna un protest adresat presedintelui Basescu, in care avertizeaza asupra pericolului de a ne pierde specificul national, odata cu intrarea in UE.

|n rest, ultima sedinta inainte de vacanta boemilor s-a desfasurat dupa tipicul obisnuit, adica discutii lungi, ton ridicat si multa bere, pentru care ii multumim gazdei noastre intotdeauna generoase, Aron Dumitrescu.

Despre Boema mai trebuie sa stiti ca functioneaza sub egida filialei din Craiova a Uniunii Scriitorilor, asta si pentru ca Marian Boboc, cel care face pe seful boem, face parte din Uniune, si ca, in curand, cenaclul va edita un volum cu tot ce s-a scris si citit in cei peste doi ani de rodnica existenta a singurului cenaclu din Valea Jiului.