Ceea ce ar fi putut deveni unul dintre evenimentele culturale de varf din Valea Jiului s-a consumat intr-un anonimat total. Asta deoarece organizatorii nu au fost in stare sa mediatizeze corespunzator evenimentul.

Editia din acest an a Universitatii de Vara "Castelul Corvinestilor", organizata de Universitatea din Petrosani, s-a finalizat cu vernisajul unei expozitii despre care nu a stiut aproape nimeni, cu toate ca a fost cea mai reusita de pana acum.

Secretomanie sau nestiinta?

Uite ca am ajuns sa facem si ceea ce stim din carti ca nu e voie, adica sa scriem despre un eveniment la care n-am participat. Cu toate acestea, lucrarile extraordinare pe care le-am vazut la cateva zile dupa vernisajul oficial, au fost atat de reusite, ca m-am enervat.

Pai va dati seama ce reportaj puteam scrie cu pictorii din Republica Moldova, a caror scoala sare in ochi de cum te uiti pe simeze, ori cu studentii la Istorie din Sibiu, care m-au dat pe spate cu grafica lor? Asta ca sa nu mai zic de sculpturi, care si-ar putea gasi locul fara probleme in orice galerie cu staif.

Daca la editiile anterioare, Universitatea de Vara a beneficiat de conducerea competenta a unor profesionisti in domeniu, adica pictorii Constantin Zgambau si, mai apoi, Robert Hummel, de un timp incoace, manifestarea a fost data pe mana profesorului universitar Mircea Baron, un istoric respectat, care si-a asumat organizarea evenimentului, cu tot ceea ce implica ea.

Anul trecut a mai fost cum a fost, pentru ca la deschiderea Universitatii de Vara a avut loc o conferinta de presa de unde am putut afla cate ceva despre invitati, tematici sau bugete, insa anul asta comunicarea cu mass-media a fost suprimata de-a dreptul.

Asa se face ca vernisajul cu pricina a fost mediatizat de un singur saptamanal, cel al primariei, restul presei din Vale, care o bate detasat pe cea din Deva la numar, fiind in afara subiectului.

Cu toate acestea, lucrarile expuse la editia din acest an reprezinta, fara indoiala, varful a ceea ce s-a facut pana acum la Universitatea de Vara "Castelul Corvinestilor". Fie ca au venit din Cluj, Moldova, Sibiu sau dracu' mai stie de unde, studentii creatori au dat dovada de un real talent, singurul capitol unde "n-au cazut pe subiect" fiind fotografia.

De-aia mi-e ciuda ca n-am apucat sa le luam interviuri, sa ii pozam si sa le dam o bere, si asta numai pentru ca, din secretomanie ori nestiinta, organizatorilor li s-a cam rupt de mediatizarea evenimentului, la care au participat doar pictorii si profesorii lor, ca studentii Universitatii din Petrosani erau in vacanta.

La cum ii stiu pe distinsii universitari petroseneni, ma astept la o replica ce va sa zica ca daca voiam cu tot dinadinsul sa scriu despre ce-au dres ei acolo, ma puteam documenta, insa cred ca cel mai bine ar fi ca vestitul asezamant academic sa-si ia un purtator de cuvant cu juma' de norma sau, si mai bine, un consilier pe probleme de comunicare.

In rest, ar mai fi de precizat faptul ca Universitatea asta de vara chiar a generat evenimente, daca ar fi numai sa amintim ca in anii trecuti, una dintre sectiunile manifestarii s-a ocupat cu cercetarea dinozaurilor pitici de la Hateg, sub coordonarea unui celebru profesor din Bucuresti.

Mai mult decat atat, pe langa plasticieni au fost adusi in Vale si studenti la sociologie ori din domenii conexe turismului, care au elaborat studii de specialitate in zona, in afara de faptul ca au vazut cam tot ce e de vazut in judetul asta.