MTS Leasing a avut un birou si in municipiului Oradea. Cu o oferta (ce parea) rezonabila de finantare in domeniul imobiliar, firma a devenit repede cunoscuta, iar documentatia pentru obtinerea unei finantari a fost solicitata zilnic de zeci de „clienti" bihoreni.

Unul dintre acestia ne-a relatat experienta sa, din care se poate foarte usor trage concluzia ca intreaga afacere era doar o „teapa".

Cum s-a si dovedit, de altfel, in urma scandalului izbucnit la nivel national, in urma caruia MTS Leasing – primul „Caritas" imobiliar, cum a fost denumita) a inchis si filiala din Oradea.

Povestea unei tentative de inselaciune

Administratorul unei societati comerciale bihorene s-a prezentat la sediul din Oradea al MTS Leasing si a solicitat informatii despre modalitatea de acordare a „celebrelor" credite.

Mai precis, omul avea nevoie de un credit de 100 de mii de euro, bani cu care intentiona sa achizitioneze un teren, pe care sa construiasca o hala de 500 mp, pe care o cumparase deja.

Reprezentantul MTS Leasing a sustinut faptul ca, una dintre cele mai importante conditii pentru acordarea creditului – de fapt, cea mai importanta – era depunerea de catre omul de afaceri, in numerar, in contul MTS Leasing, a unei sume de bani cuprinse intre 10 si 30% din valoarea creditului solicitat, respectiv a constructiei. Adica, intre 10 mii si 30 mii euro. Care sa garanteze, cica, faptul ca banii vor fi folositi pentru investitia prezentata.

Omul de afaceri a contracarat spunand ca hala achizitionata deja de el (o constructie pe structura usoara, care trebuie doar asamblata) valoreaza peste 75 mii euro si ca nu exista nici o explicatie logica pentru care trebuie sa garanteze, si cu bani in numerar, faptul ca va folosi banii pentru investitia propusa. Adica pentru a construi hala.

Asa cum, probabil, ati ghicit deja, MTS Leasing a respins cererea de acordare a respectivului credit. Pentru ca omul nu a vrut sa plateasca suma ceruta.

„In acel moment m-am convins ca este vorba de o poveste cusuta cu ata alba. Adevarul este ca aveam oarece indoieli si inainte, deja de cand am aflat ca dobanda solicitata de firma, pentru creditul acordat, este de 5% pe an, la sold.

Pai, orice societate de leasing are in spate o banca sau un fond mutul de investitii. Care acorda credite cu dobanda minima de 7%.

Pai, cum putea MTS Leasing sa ia credite cu 7% dobanda si sa le dea mai departe cu 5% dobanda?", spune omul. „Era, de fapt, o teapa. O inginerie financiara, un joc piramidal.

Oamenii depuneau in contul firmei banii solicitati si, din cand in cand, pe masura ce suma incasata crestea si solicitantii faceau scandal, MTS Leasing mai dadea cate un credit", mai adauga omul de afaceri.