Intrarea in luna august a fost benefica pentru cultivatorii de cereale paioase din judet. Vremea caniculara a permis munca in program prelungit. Roua a cam lipsit si activitatea de recoltare s-a putut incepe de dimineata. De la conducerea Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Satu Mare am primit informatiile la inceput de saptamina privind secerisul.

Productia medie de orz obtinuta pe cele peste 5.000 de hectare este cu putin peste 3.000 de kilograme la hectar, cu 200 kile mai putin decit cea prognozata

Din situatia operativa rezulta ca orzul a fost insamintat pe 5.156 de ha, productia obtinuta este de 15.499 de tone, ceea ce inseamna o productie medie de aproximativ 3.000 de kilograme la hectar, cu aproape 200 de kilograme mai putin comparativ cu estimarile.

Ce-i drept, au subliniat specialistii, la data evaluarii nu s-au luat in calcul fenomenele atmosferice care au afectat unele suprafete, diminuind productia.

Daca vremea va permite, griul, secara si triticalele ar putea fi puse la adapost pina la sfirsitul acestei saptamini

Griul a ocupat 40.555 de hectare, din care 39.189 de hectare griu pentru consum si 1.366 de hectare griu pentru saminta. Cu secara au fost insamintate 879 de hectare, iar cu triticale 8.833 de ha, din care pentru saminta 164 de hectare. Potrivit datelor furnizate de catre DADR, recoltatul la griu, secara si triticale este pe cale a se termina. Recolta este pusa la adapost in proportie de 89%.

Am fost asigurati ca daca si vremea va fi alaturi de fermieri, cerealele paioase, mai putin ovazul vor fi recoltate integral pina la sfirsitul acestei saptamini.

Productia medie estimata la griu a fost de 3.950 de kilograme la hectar, dar surprizele nu s-au lasat asteptate. Pina la data redactarii acestor rinduri, productia a ajuns sa fie de 3.489 de kilograme la hectar, in timp ce spre sfirsitul saptaminii abia incheiate a fost ceva mai mare.

Nu-i exclus ca aceasta cifra sa mai scada, in conditiile in care mai sint nerecoltate suprafete de griu afectate de furtunile si grindina cazuta in urma cu mai bine de doua saptamini.

Cele mai mari productii de griu s-au obtinut in zona Carei: 6.000 de kilograme la hectar

Asa cum am mai scris, furtunile au distrus numai in zona Petresti - Piscolt, peste 600 de hectare de culturi agricole, printre care si griu. De pe aceste suprafete, cantitatea de griu recoltata s-a apropiat doar de 800-850 de kilograme, fapt ce a afectat media pe judet.

In zona Socond, productia de griu a fost modesta, fiind cuprinsa intre 2.000 si 2.500 de kilograme, in timp ce in zona Carei, mai exact la Urziceni, ca sa dam doar un singur exemplu, productia a fost cuprinsa intre 5.500 - 6.000 de kilograme la hectare, ceea ce a insemnat depasirea cu 70% a mediei inregistrate pe judet pina la inceputul acestei saptamini.

Despre recoltarea ovazului si productia obtinuta de pe cele 13.253 de ha ni s-a spus doar ca actiunea este in desfasurare. Vor mai trece citeva zile pina a avea cifre finale la aceasta cultura.