„Faptul ca clujenii opereaza cel mai mult cu carduri arata o constientizare mai rapida a faptului ca in viitor platile se vor face doar prin carduri", a declarat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea. Presedintele organizatiei estimeaza ca in cel mult sapte ani populatia urbana a tarii va opera aproape exclusiv cu carduri.

„Operatiunile cu numerar nu pot fi excluse in totalitate niciodata", a adaugat Ghetea, „dar sunt mai periculoase, mai costisitoare, si implica un grad de risc mai mare".

Statisticile bancilor arata ca la aceasta data in Romania exista peste sase milioane de carduri, ceea ce inseamna ca un roman din patru are cel putin un card bancar. „Unii au carduri multiple, au la mai multe banci", a explicat Radu Ghetea. Spre exemplu, la o cota de piata de 20 la suta Banca Comerciala Romana a emis in Cluj 60.000 de carduri.

Una dintre explicatiile pentru inflatia de carduri bancare raportat la numarul de conturi deschise este initiativa Bancii Transilvania, care a demarat in 2004 programul „Euro26" prin care studentii din Cluj si-au putut deschide conturi gratuite la banca emitenta. Marea majoritate a conturilor sunt nefunctionale.

O alta explicatie este densitatea de institutii bancare din Cluj. Din acest punct de vedere, Cluj Napoca are cel mai mare numar de unitati bancare din provincie, si doar trei banci cu filiale in alte orase nu au deschis pana la aceasta data unitati in Cluj.

Dintre cele 39 de banci care au primit autorizatie de functionare din partea Bancii Nationale a Romaniei, un numar de 36 au reprezentante in Cluj Napoca. Bancile care nu au unitati in Cluj sunt Emporiki Bank, Daewoo Bank si Libra Bank. Emporiki si Daewoo au planuri de extindere in Cluj in cursul anului viitor.

Tot Banca Transilvania este cea care ridica numarul de tranzactii operate in Cluj, dupa ce a deschis recent a 17-a unitate bancara in judet. In total, in Cluj sunt deschise exact 50 de unitati bancare.

Primul card din Romania a fost emis de catre Banca Romana pentru Dezvoltare (BRD) in decembrie 1995, sub marca Prima. A fost singurul card cu functii duale, debit/credit pentru persoane fizice, si debit pentru companii. Prima a fost, de asemenea, singurul card proprietar, emis de BRD fara licenta.

Toate cardurile emise ulterior au fost lansate sub marcile Visa, American Express sau Europay.

Mediul electronic este de departe cel mai utilizat, peste 94% dintre tranzactii sunt efectuate pentru retragerea de numerar de la bancomate. Banc Post are cel mai mare numar de bancomate deschise. In provincie, cele mai multe bancomate deschise de Banc Post sunt in Cluj (23) si Timisoara (19). BRD are 19 bancomate deschise in Cluj, comparativ cu cele 30 din Timis.