Cazul pe care l-am aflat ieri de la Marc Adrian - directorul Directiei de Protectie a Copilului din Satu Mare, pare subiectul unei telenovele. O romanca a nascut acum 5 luni la un spital din Viena cu pasaportul unei colege de camera, pe nume Florica Crisan din Vama, dupa care a abandonat copilul.

Asa ceva s-a mai intimplat si in judetul nostru, cind o tiganca din Nisipeni a nascut la spitalul satmarean cu buletinul verisoarei sale.

O femeie a nascut la Viena cu pasaportul Floricai Crisan din Vama apoi a fugit din spital

Iata aceasta intimplare petrecuta la Viena in varianta lui Adrian Marc - directorul DPC-ului satmarean: "In urma cu 5 luni la un spital din Viena s-a internat o femeie din Romania, care a nascut o fetita. Mama copilului s-a legitimat cu pasaportul numitei Mihaela Florica Crisan din comuna Vama, judetul Satu Mare. Numai ca peste citeva zile mama a fugit din spital abandonindu-si copilul.

La sesizarea celor din spitalul vienez, copilul a fost preluat de autoritatile austriece care au anuntat partea romana, cerind ajutorul acestora pentru repatrierea copilului. Acesta se numeste Floarea Crisan si a fost repatriata din Austria iar cei care au preluat-o au fost angajatii Centrului de ingrijire a copilului.

Fetita a fost repatriata din Austria la Satu Mare

Fetita in virsta de 5 luni a fost dusa acasa la bunica ei din Vama. Numai ca a doua zi ea s-a prezentat la Directia de Protectie a Copilului din Satu Mare, afirmind ca a discutat la telefon cu fiica ei care a declarat mamei sale ca nu ii apartine copilul. Asa ca DPC-ul nu are decit sa ia inapoi copilul.

Cit despre faptul ca numele fetei sale apare la fisa de nastere din spital, Mihaela Florica Crisan a spus ca i s-a furat pasaportul, dar ca ulterior l-a gasit totusi. Mai mult, a spus mamei sale ca va veni acasa la Satu Mare la sfirsitul acestei luni si va dovedi cu acte medicale, ca acest copil nu ii apartine" - a spus directorul Marc.

Presupusa mama din Vama mai are un copil

Am vorbit si cu Miraveschi Ana - referent social la Primaria Vama: "Copilul s-a nascut la 1 martie 2005 la un spital din Viena si dupa ce a fost repatriat am dus acasa fetita la familia presupusei mame, adica la familia Crisan Floare. Aceasta a venit a doua zi si ne-a spus ca a vorbit cu fata ei in Austria care a spus ca si-a pierdut actele si ca nu a nascut nici un copil.

Deci mama ei sa nu il primeasca. Copilul a fost dus inapoi la cei de la Protectia a Copilului Satu Mare. Mama presupusa s-a nascut la 9 mai 1982 si mai are un copil in virsta de 2 ani, desi nu este casatorita. A fost acasa ultima oara in octombrie 2004. Face parte dintr-o familie ordonata."

Al cui e pina la urma acest copil?

Al cui e insa copilul? - aceasta este intrebarea la care cei de la Directia de protectie a copilului cauta acum raspunsul corect. Pentru a clarifica situatia, directorul Marc spune ca vor trimite o adresa la spitalul vienez, prin care sa ceara si alte amanunte legate de persoana care a nascut.

Apoi la inapoierea in tara a Mihaelei Florica Crisan se vor face analize medicale care sa ateste, sau sa infirme, ca in acest an ea a nascut sau nu. Pina se vor gasi raspunsuri la aceste intrebari, cei de la DPC au internat copilul la Spitalul municipal din Satu Mare, pentru ca starea lui de sanatate era precara.

In prezent copilul este externat si se afla in ingrijire la Centrul de ingrijire a copiilor repatriati.