Tanacu. Un caz care a socat o lume intreaga. Un caz despre care multi afirmasera ca nu poate fi repetat. La cateva luni de la ritualul de exorcizare in urma caruia maicuta Irina Cornici, in varsta de 23 de ani, a murit, o tanara de 20 de ani face publice tratamentele "neortodoxe" la care a fost supusa de maica stareta si de preotul de la manastirea Rasca Transilvana.

Tanara, careia ii vom spune sora A., a solicitat ca identitatea ei sa nu fie dezvaluita.

Preotul Siluan si maica stareta Parascheva, de la manastirea Rasca Transilvana, sunt acuzati ca au batut in mod repetat o tanara de 31 de ani, bolnava de inima. De asemenea, tanara, care a fugit de la manastire, sustine ca cei doi au intretinut in cadrul manastirii o atmosfera nepotrivita, cu abateri grave de la normele monahale.

„Parintele mai chema noaptea cate o maicuta la el"

Sora A. s-a dus la manastirea Rasca Transilvana in 2003, atrasa de linistea traiului monahal. „La inceput, totul a fost bine, vedeam ca mai sunt certuri, dar mie nu imi spunea nimeni nimic", povesteste ea. „Dupa cateva luni, parintele a avut o discutie cu mine, in care mi-a spus ca o bate pe sora Cristina, dar ca eu nu trebuie sa imi fac probleme", continua fata.

Sora Cristina, conform spuselor tinerei, provenea de la o casa de copii si avea probleme de sanatate grave, la cap si la inima. „Nu putea sa faca mai nimic. Parintele a pus-o sa lucreze la bucatarie. Gatea foarte bine, dar nu putea sa faca efort si nu s-a descurcat. Apoi a pus-o sa cante la strana, dar era foarte slabita.

Din cauza asta, parintele a batut-o de mai multe ori cu pumnii si cu picioarele, chiar si la masa, de fata cu celelalte maici. In urma unei astfel de batai, sora Cristina nu s-a putut ridica din pat doua saptamani. Era mereu vanata de la batai. Nu lasa pe nimeni sa o ingrijeasca. Eu ma duceam la ea pe ascuns, dar, cand s-a aflat, am fost si eu batuta.

Parintele mi-a dat doua palme, iar apoi am fost tinuta o saptamana intreaga cu doua felii de paine si un pahar de apa pe zi", isi continua sora A. povestea. Conform spuselor sale, in urma acestei perioade s-a imbolnavit de gastrita, de care sufera si in prezent. In cele din urma, sora Cristina a fost data afara de la manastire de preot si de maica stareta, in aceasta primavara.

„A umblat prin sat cateva zile. Acum, am auzit ca s-ar fi dus la o alta manastire", mai spune sora A. Un localnic din satul Rasca-Ples chiar a gazduit-o, vreme de cateva zile, pe sora Cristina, dupa ce a fost data afara din manastire, pe motiv ca "nu a facut ascultare".

„Parintele mai chema noaptea cate o maicuta la el. Exista un grup cam de cinci maici pe care le prefera. Le-am intrebat ce faceau acolo si mi-au spus ca parintele dormea, iar ele stateau pe scaun. Cu cateva zile inainte sa plec, l-am testat pe parinte si i-am spus ca m-am indragostit de el.

Ca duhovnic si preot, trebuia sa imi dea un sfat, dar el mi-a spus ca nu e nimic rau in asta", afirma sora A. „L-am vazut pe preot consumand si alcool, dar nu l-a vazut niciodata beat", mai spune fata.

La Arhiepiscopie se stia

Tanara afirma ca stareta Parascheva merge des la arhiepiscopul Vadului Feleacului si Clujului, IPS Bartolomeu Anania, dar ca acesta nu este informat decat de problemele administrative, existand nemultumiri legate de cei care se ocupa de construirea bisericii manastirii.

„Arhiepiscopul Bartolomeu nu stie nimic despre ce se intampla acolo, de aceea nu a trimis pe cineva vreodata acolo", spune sora A. Totusi, alte persoane din conducerea Arhiepiscopiei au aflat care este situatia de la Rasca Transilvana. Sora A. spune ca, din cauza stresului, a avut probleme de sanatate.

„Am avut probleme grave la cap, am stat mai multe zile la pat, imi curgea sange din nas chiar si de 20 de ori pe zi. M-am intalnit la un spital din Cluj cu Vasile Somesanul (n.r. – Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului), care m-a dus la un doctor. I-am spus ce s-a intamplat si de ce eram bolnava", spune sora A.

„Doctorul mi-a spus ca am suferit traume grave si mi-a dat un tratament, dar nu am putut sa iau medicamentele din cauza gastritei. Dupa ce am plecat de la manastire, m-am simtit mai bine", mai afirma fata.

O viata luata de la zero

Sora A. nu a mai suportat traiul de la manastire si a plecat de acolo in urma cu mai bine de o luna. Nu a fost singura. „Au plecat opt maici pana acum, au mai ramas doar noua", povesteste ea. Spune caa decis sa faca public tot ce se intampla acolo, pentru ca altfel nu se poate afla despre situatia din manastire.

Ea mai are doi frati, dintre care unul este calugar la manastirea Nicula, si doua surori. La una dintre ele a locuit de cand a plecat de la manastire, dar acum nu mai are unde locui. Ii este greu sa isi gaseasca o slujba. A urmat cursuri de croitorie, dar nu le-a finalizat. Spune ca ar vrea sa se intoarca la o manastire, dar este dezamagita. Chiar si la Rasca Transilvana. Dar numai daca stareta Parascheva si preotul Siluan ar pleca de acolo.

Satenii confirma povestea

Ambele persoane acuzate de sora A. au refuzat dialogul cu reprezentantii mass-media. "Mergeti la biroul de presa al Arhiepiscopiei", ne-a transmis un jandarm, trimis de maica stareta Parascheva. Preotul a refuzat sa faca orice comentariu. Oamenii din sta, insa, afirma ca stiau despre situatia de la manastire.

Sub protectia anonimatului, trei persoane diferite ne-au relatat ca au vazut, de mai multe ori, maicute care plangeau in hohote si care sustineau ca asupra lor "se fac presiuni".