Unitatile de procesare a carnii si a laptelui din judetul Hunedoara, care nu respecta normele stabilite de Uniunea Europeana, vor fi inchise. Pana in prezent, din 11 abatoare existente in judet, doar doua mai functioneaza. Unele dintre abatoare au fost inchise temporar pentru modernizare. Unitatile care nu indeplinesc conditiile impuse de UE, pana in 2006, vor fi inchise.

Costurile pe care trebuie sa le suporte fiecare administrator, pentru a se alinia standardelor europene, sunt destul de ridicate. Cei care nu au resurse financiare au renuntat deja la activitate sau incearca transformarea firmelor in unitati cu vanzare directa.

Marius Lazarescu, directorul Directiei Sanitar Veterinare Hunedoara, a declarat ca in judet nici o unitate de procesare a laptelui nu respecta normele impuse de UE.

Romanii vor importa carne

Foarte multe dintre abatoare nu pot intra in programul de restructurare, care se afla in derulare pana in anul 2006, din cauza lipsei de fonduri. Normele impuse de UE sunt nu numai costisitoare, dar si destul de greu de satisfacut.

Prezenta utilajelor performante, a spatiilor pentru desfasurarea activitatii si respectarea conditiilor de mediu sunt cerintele de baza pentru primirea avizului de functionare. Fiecare abator trebuie dotat cu o statie de epurare, a carei costuri nu le poate suporta orice firma.

Se impune, in cadrul fiecarui abator, construirea vestiarelor tip filtru, unde angajatii vor putea sa se schimbe si sa se spele. Toate aceste necesitati venite brusc vor avea un impact social si economic destul de puternic atat asupra cetateanului, cat si a celor care desfasoara activitati in domeniu, sustine Lazarescu.

"Unele firme au accesat deja fonduri SAPARD, pentru modernizare in conformitate cu normele UE, insa si asa este foarte greu. Pentru a primi un astfel de fond, este necesar un proiect bine elaborat si nu toata lumea reuseste", declara inspectorul in cadrul serviciului de igiena si sanatate publica, Doru Nicula.

Unele unitati au renuntat la activitatea de taiere si importa carne, fie de la unitatile mai mari, fie din strainatate. Administratorul carmangeriei Carmen DC Prest Orastie, Radu Rujoiu, ne-a spus ca au renuntat la taiere, iar acum ramane o singura sarcina, modernizarea carmangeriei.

"Cei de la DSV ne-au spus ce norme trebuie sa indeplinim si am hotarat sa renuntam la activitatea de taiere", mai spune administratorul.

Normele UE sunt... scumpe

Administratorul societatii Animar din Orastie, Ioan Beca, a declarat ca unitatea nu isi permite financiar sa asigure spatii si au renuntat la activitatea de sacrificare. "Facem numai preparate si cumparam carne de la firme mari", spune administratorul. Societatea Rolux Hateg, care prelucreaza melcii, lucreaza numai pentru export.

Directorul general Simona Rosu considera ca societatea a fost agreeata in UE, astfel ca nu trebuie sa faca acum mari eforturi pentru a se mentine. "Toate serviciile oferite sunt conform cerintelor UE si intotdeauna am fost atenti la directivele europene. Este adevarat ca trebuie investiti foarte multi bani pentru a fi acceptat pe piata europeana", spune directorul.

Directorul DSV spune ca unitatea AgroCompany se afla printre putinele abatoare care functioneaza conform standardelor impuse. Marius Petrean, director comercial al AgroCompany, apreciaza ca este greu sa respecti normele, din punct de vedere financiar. Petrean mai spune ca investitia trebuie facuta pe parcurs.

Vid de legislatie

Directorul DSV sustine ca nu exista inca o legislatie care sa precizeze concret ceea ce se intampla cu unitatile de procesare a laptelui si a carnii, mai ales in problema transformarii abatoarelor in unitati cu vanzare directa. "Unitatile care nu au intrat inca in programul de modernizare risca sa dispara de pe piata.

Sansele de supravietuire a unitatilor care nu indeplinesc normele europene sanitar-veterinare sunt relativ scazute, din moment ce, din totalul celor cu probleme, doar cinci sau sase la suta reusesc sa treaca intr-o categorie superioara", spune Lazarescu.

O posibila solutie pentru o parte din unitati ar fi realizarea unor activitati de transare a carnii, care nu presupune cheltuieli foarte mari, sumele necesare putand sa fie obtinute prin programul SAPARD.

"Materia prima trebuie sa provina de la abatoare autorizate, iar desfacerea s-ar putea face pe piata locala", a mai spus directorul. DSV va monitoriza saptamanal unitatile evaluate.

Impactul social va fi de asemenea foarte mare, dat fiind ca foarte multi angajati vor ramane someri in urma disparitiei unitatilor.