Printr-o decizie irevocabila data in 22 septembrie, Tribunalul Maramures il obliga pe ziaristul Ioan Romeo Rosiianu sa se lase judecat de completul pe care l-a recuzat pentru incompetenta si coruptie, de favorizarea primarului Cristian Anghel.

Desi risca sa fie amendat penal, ziaristul a declarat ca va recuza la fiecare termen completul format din judecatorul Felicia Matei si procurorul Liliana Bageac.

Corutie legalizata la Tribunalul Maramures

Deoarece primarul Cristian Anghel nu i-a raspuns la intrebarile pe care i le adresase in data de 08.02.2005, ziaristul Ioan Romeo Rosiianu l-a dat pe edilul care ii intimideaza pe toti sustinind ca este consilierul personal al lui Tariceanu in judecata.

Dosarul 1586/2005 a fost preluat judecatorul Felicia Matei si de procurorul Liliana Bageac. In dosar ziaristul cerea ca primarul sa fie amendat pentru incalcarea flagranta a Legii 544/2001, amendat pentru incercarea sa de inducere in eroare a instantei si obligarea la daune morale in valoare de 500 milioane de lei lui Rosiianu.

Acesta a dovedit ca imediat dupa ce i-a adresat primarului setul cu pricina de intrebari, edilul liberal a incheiat un contract pe publicitate cu postul Tv Canal 7 TL+ - unde Rosiianu era redactor sef si producator – si le-a mai aprobat si o extindere de 300 mp de teren.

Timpii de antena solicitati de primar coincideau cu cei in care ziaristul isi realiza emisiunile de aproape sase ani si, coincidenta sau nu, dar Rosiianu a fost dat afara pina la urma. Pe marginea acestui fapt CNA a retinut, prin decizia 3165/2005 ca „este un act susceptibil de cenzura". Fapt irelevant pentru o justitie aservita politicului!

In pofida tuturor probelor aduse de ziarist la dosar, Felicia Matei n-a avut curajul sa-l condamne cumva pe primar. Mai mult chiar, in fata unei sali pline ziaristi, chiar de la prima infatisare, procurorul Liliana Bageac a recunoscut ca n-a citit dosarul si ca „nu sunt importante datele si documentele ziaristului, are primarul dreptate".

Nemultumit de decizia data de cei doi magistrati „magistrali", Rosiianu a facut recurs la curtea de apel Cluj. Aceasta, in dosarul cauzei, acum dosar 15358/RG/2005, i-a dat dreptate in 12 septembrie ziaristului care a dovedit ca n-are parte de un proces corect si a trimis cauza spre rejudecare, dupa ce-a casat vechea sentinta.

Intors in Baia Mare, Rosiianu a aflat cu stupoare ca aceeasi echipa Matei- Bageac ii va judeca si cel de-al treilea proces pe care i l-a intentat lui Anghel. Tot pe legea 544/2001, si tot pentru ca acesta nu i-a raspuns.

Tergiversari legale. Ziarist obligat sa se lase judecat de echipa care-l apara pe presedintele PNL Maramures

Cind a aflat ca s-a decis ca si cel de-al treilea litigiu pe care-l are cu Anghel o sa-i fie judecat tot de judecatorul Felicia Matei si de procurorul Liliana Bageac ziaristul Ioan Romeo Rosiianu le-a recuzat.

Dar, surpriza! Cererea ziaristului s-a transformat de urgenta in dosarul 4691/2005 la Sectia Comerciala, de Contencios Administrativ si Fiscal, iar Camera de consiliu s-a intrunit si ea – tot in regim de urgenta! – in aceeasi zi. Apoi, dezastru!

Chiar daca Codul de procedura civila stipuleaza clar faptul ca „decizia Camerei de consiliu se comunica in aceeasi zi petentului, in sedinta publica", Ioan Romeo Rosiianu a stat degeaba, pina la inchiderea Tribunalului. Nimeni n-a venit sa-i comunice…nimic! Doar o grefiera, in treacat, i-a spus ca sunt sanse minime sa i se dea raspunsul chiar si in cea de-a doua zi.

„Teoria" s-a confirmat imediat – coincidenta! – cind, pentru a afla ce s-a decis pe marginea cererii lui de recuzare, ziaristul a trebuit sa mai piarda inca o zi de lucru pe holurile Tribunalului.

Dupa ce functionarele de la Registratura si Arhiva au constatat ca „pozitia 4691/2005 este retinuta dar necompletata", si cum se facuse aproape ora 13.00-n zi de vineri, Rosiianu l-a sunat pe presedintele Tribunalului, Mihai Cerneanu.

Dupa ce i-a spus despre ce-i vorba, acesta l-a asigurat, mai intii, ca nu stie despre ce-i vorba(?!), apoi ca o sa i se rezolve cit mai repede problema. Adica sa i se elibereze acestuia un act pentru care platise de la ora 9.00 cuvenita taxa de timbru.

Cind, in sfirsit!, a intrat in posesia Incheierii nr.906 a Camerei de Consiliu din 22 septembrie 2005, ziaristul Ioan Romeo Rosiianu a aflat cu stupoare ca „n-are dreptate!". Adica, tot scenariul e in mintea sa.

Argumentul suprem al presedintelui Stefan Szaitz a fost acela ca desi „ambele litigii se refera la aplicarea Legii 544/2001 obiectul se examineaza in concret la informatiile cerute care au fost diferite de cele doua dosare".

Corect! Ziaristul solicita informatii diferite in cele doua cauze diferite. Dar! Dar…In ambele dosare Rosiianu are aceleasi obiectii si pretentii.

Si cum completul Matei-Bageac a demonstrat deja ca „uita" – uitare indreptata abia la Curtea de Apel Cluj, care a constata ca ele nu s-au pronuntat la cererile ziaristului – cam care-ar fi garantiile ca acestea nu vor „uita" sa se pronunte si in cel de-al treilea dosar?!

Oricum am pune si talmaci problema, NIMENI NU POATE OBLIGA PE CINEVA SA SE LASE JUDECAT DE CINEVA CARE SI-A DOVEDIT MACAR REAUA INTENTIE INTR-UN DOSAR ABSOLUT IDENTIC! Cu atit mai mult cu cit in nici-o lege din lume nu este stipulata o astfel o obligatie.

Atunci nu vorbim cumva, in acest caz, de o flagranta incalcare a drepturilor omului in Maramures?! Nu asistam la o incalcare a Constitutiei Romaniei – care garanteaza, sau ar trebui sa garanteze - accesul liber la justitie ?! Nu asistam si la incalcarea Conventiei a 6-a de la Strasbourg – ratificata si de Romania – prin care statele sunt obligate sa asigure procese echidistante si corecte pentru toti cetatenii?!

Ziaristul isi asuma condamnarea

Pe Incheierea nr.906 scrie clar ca a fost data in 23.09.2005, desi legea spune ca trebuia sa fie data in aceeasi zi. Cum a reusit ziaristul s-o obtina chiar si asa, am spus mai devreme.

Cert e ca, socant!, pe ea scrie ca „este o hotarire" IREVOCABILA! Adica, mai simplu spus, ziaristului Ioan Romeo Rosiianu i se impune de catre Tribunalul Maramures sa se lase judecat de completul format din judecator Felicia Matei si procuror Liliana Bageac, care l-au favorizat clar pe primarul liberal Cristian Anghel , presedinte PNL Maramures.

Macar prin faptul ca „uitind" sa se pronunte asupra mai multor puncte din dosar, au aminat cu mult timp momentul in care ziaristului ii vor fi puse la dispozitie informatiile cerute inca din 8 februarie! Adica i-au dat timp primarului sa-si stearga urmele, sa distruga sau sa contrafaca documentele incriminante.

Intrebat despre ce-o sa faca in continuare, Rosiianu a declarat faptul ca desi e constient ca in cazul in care va continua sa-i recuze pe cei doi magistrati - dupa o decizie irevocabila a Tribunalului Maramures! – o sa fie macar amendat penal pentru sfidarea instantei. Daca nu si cumva condamnat!

In Biblie sta scris: „cine are urechi sa auda, cine are ochi sa vada". Ca in Romania nu mai poate fi ceva nou de auzit si vazut s-a mai demonstrat ina o data la Tribunalul Maramures.