Dupa 1990, industrializarea laptelui a cunoscut o ascensiune puternica la nivelul judetului Mures. S-a investit masiv in domeniu, datorita faptului ca materia prima se gaseste foarte aproape de punctele de procesare si productie. Pe piata locala lider este Friesland, urmat de Hochland, Sanlacta, Therezia Prodcom si Indlacto Mures.

Firmele mici si mijlocii au apelat la credite bancare in vederea realizarii de investitii si modernizari.

Cresterea din ultimii ani a capacitatilor de procesare a laptelui, datorata prezentei in judet a unor nume mari in materie, a ridicat considerabil veniturile si profitul crescatorilor de animale si cele ale asociatiilor de colectare a laptelui din Mures.

"Aparitia acestor firme care se ocupa cu procesarea laptelui este un prilej pentru noi, fie ca suntem producatori de materie prima sau doar colectam laptele, de a ne rotunji veniturile, de a ne moderniza centrele de colectare, de a investi in mici ferme de familie", a declarat Sorin Bandila, manager la Centrul de colectare a laptelui Deda.

2007, anul schimbarilor

Schimbarile cerute de Uniunea Europeana vor lasa urme si pe piata lactatelor. Modernizarile si dotarile conform normelor europene sunt necesare pentru a respecta normele impuse de UE.

In vederea atingerii standardelor cerute, fabricile mici si mijlocii, care inca nu se conformeaza in totalitate, au apelat la credite bancare in vederea realizarii unor investitii, achizitionarii de utilaje tehnologice necesare. "Daca intram in Comunitatea Europeana, este nevoie sa apelam la o serie de credite bancare, pentru a ne ridica la standardele impuse.

In afara de aceste standarde, trebuie sa tinem cont de unele norme pentru a face fata concurentei si bineinteles fara un raport bun calitate-pret n-am rezista pe piata", a apreciat directorul Heliantus SRL, Vasile Hanganu.

Heliantus este o fabrica mica, la o procesare de 5.000 de litri de lapte pe zi, dar valoarea profitului si a cifrei de afaceri este destul de marisoara. Noi existam pe piata de sapte ani, timp in care am incercat tot timpul sa imbunatatim calitatea si sa avem preturi accesibile.

Pentru o activitate conform normelor europene, am apelat la investitii si credite bancare, necesare pentru a putea rezista pe piata.

Schimbari prea mari nu vor fi pana in 2007.

Ceea ce se va schimba, si va influenta in mod direct piata lactatelor, este investirea in mici ferme de familie si in modernizarea asociatiilor de colectare a laptelui din judet, care incepand din anul viitor vor dispune de toate dotarile necesare pentru a colecta si a pastra laptele in conditii optime timp de mai multe zile, drept pentru care pot cere si impune propriul pret pe piata. In cazul in care asociatiile sau micii producatori de materie prima nu vor primi pretul cerut de la producatorii de lactate, acestia din urma vor ramane fara materie prima. In consecinta, toate aceste modernizari ii favorizeaza pe cei care ofera materie prima, de care vor depinde mult mai mult producatorii de lactate.